Norice – zdravljenje na naraven način

Norice – veliko staršev komaj čaka, da bi jih njihovi otroci čim prej dobili in preboleli. V resnici pa se jih najbrž premalo bojijo.

Norice - zdravljenje na naraven način
Foto: Petras Gallas

Norice ali vodene koze so zelo nalezljiva bolezen, ki je razširjena po celem svetu. V Sloveniji letno za noricami oboli kar med 13 in 17 tisoč ljudi. Norice so poznane predvsem kot otroška bolezen, saj kar 90% ljudi, ki so zboleli za noricami le-te preboli pred dopolnjenim 15. letom starosti.

Kdor preboli norice ostane imun za vse življenje, virus pa ostane v telesu in se tudi kasneje še vedno lahko aktivira kot bolezen herpes pasovec ali herpes zoster.

Norice (oz. Vodene koze) so nalezljiva bolezen, ki jo povzroči virus Varicella-zoster, ki izhaja iz družine herpesov, za katere so tipični vezikularni eksantemi (vodni mehurčki), ki se pojavijo na koži.

Norice so tako najpogostejša nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene predvsem mlajšo populacijo.

Norice – vodene koze

V začetni fazi se virus pojavi na sluznici dihalnih poti, nato pa se preseli v krvni obtok in na koncu izbruhne kot sprememba (izpuščaj) na koži. Izpuščaj se najprej pojavi kot male rdeče pike (papule), ki se hitro napolnijo s tekočino in tako tvorijo mehurčke (vesicule).

Norice - zdravljenje na naraven način
Foto Ronny Ager-Wick

Virus se s človeka na človeka prenaša kapljično po zraku ali ob stiku s tekočino iz mehurja.

Zato lahko oseba, ki ima to bolezen okuži druge ljudi v obdobju do dveh dni pred pojavom izpuščaja na koži pa vse tja do šestega dneva po pojavljanju prvih mehurčkastih izpuščajev oziroma dokler se mehurčki ne spremenijo v kraste. Inkubacijska doba traja do 10 do 21 dni.

Kljub temu, da mnogi straši komaj čakajo, da otroci dobijo norice, se te bolezni premalo bojimo.

Mnogi pediatri že dolgo odsvetujejo kopanje v hipermanganu, saj zelo izsuši kožo in ga zaradi tega nekateri otroci celo ne prenesejo.

Zato nam narava, ponuja najboljšo rešitev. Otroci potrebujejo primerno higieno z vsakodnevnim kopanjem v kopeli iz ovsenih kosmičev (ki so se odlično izkazala v boju z blaženjem srbenja), obogateni z zeliščnim oljem rimske kamilice, čajevca in drugih antiseptičnih in protivirusnih olj.

Norice - zdravljenje na naraven način
Foto: Øyvind Holmstad

Ovsena kopel

Kako pripravimo ovseno kopel, ki bo pomagala v boju proti noricam oziroma vodenim kozam?

1 skodelico ovsenih kosmičev (najbolje je, da so bio) dajte v blender in zalijte z 1 litrom vode. Zmiksajte. Smeti, ki ostanejo, precedite skozi gazo in preostanek zmešajte z vodo, v kateri boste kopali vašega otroka.

Otroka lahko v ovseni kopeli kopate dvakrat dnevno. Po kopeli ga poškropite s kombinacijo hidrolata npr. nepozebnika, sivke (hidrolat – proizvod pri procesu destilacije rastlinskega materiala, pri katerem pridobivajo eterična olja). Hidrolat bo na koži pustil prijeten občutek hlajenja, pomiril bo rdečico. S hidrolatom lahko otroka poškropite po obolelih delih vsakič, ko opazite, da ga ponovno začenja srbeti.

Homeopatski pripravek Rhus Tox se je prav tako izkazal kot zelo učinkovito sredstvo v boju proti srbečici. Homeopatski pripravek Mercurius je odličen, v kolikor so zatečeni limfni kanali.

Ko odpadejo vse kraste, lahko brazgotine, ki ostanejo zdravimo s pomočjo mešanice olja pšeničnih kalčkov, plodov divje rože in eteričnih olj, ki delujejo na brazgotine (eterično olje smilje, semena korenja, neroli eterično olje (pomarančni cvetovi), eterično olje niauli (iz vrste čajevca, zato deluje podobno, predvsem pa antibakterijsko), idt.).

Sabina Horvatek

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Kako naredimo hidrolat sami doma?

Potrebujemo lonec s pokrovko, manjšo stekleno skledo, led in rastlinski material (npr. cvetove sivke). Pomembno je, da izberemo rastline, ki niso obremenjene s kemičnimi pripravki, najbolje, da jih naberemo na lastnem ekološkem vrtu.

Kaj potrebujemo?

  • lonec s pokrovko
  • manjšo stekleno skledo
  • led
  • rastlinski material (npr. cvetove sivke)

Priprava

Lonec napolnimo s cvetovi in dolijemo toliko vode, da pokrijemo cvetove. Na sredino cvetov položimo manjšo skledo, cvetove pa razporedimo okrog nje. Skleda naj plava na vodi, v primeru, da ne, jo podložimo. Skleda bo zbirala cvetno vodo, ko se bo para utekočinila. Posodo pokrijemo z narobe obrnjeno pokrovko in jo damo na štedilnik. Pomembno je, da vode s cvetovi ne zavremo. Na pokrovko položimo led, ki naj bo v plastični vrečki. Iz vode bo nastala para, s pomočjo katere bodo iz cvetov izparele dobrodejne sestavine. Para se bo zbrala na pokrovu posode, s pomočjo ledu pa se bo utekočinila in kapljala po držalu pokrovke v skledo. Celoten postopek traja približno pol ure. Počakamo, da se hidrolat ohladi, nato ga shranimo v temno stekleničko v hladilnik, da mu podaljšamo obstojnost. (Bioars)

Ocena:
[Skupaj: 27 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor