Mumps je nalezljiva bolezen, ki lahko povzroči resne zaplete

Kaj je mumps?

Mumps je akutna virusna bolezen, katere razširjenost se je med cepljenimi otroci zelo zmanjšala. Bolezen povzroča virus iz družine paramiksovirusov, okužba pa prizadene predvsem žleze slinavke. Močnejša okužba lahko zajame centralni živčni sistem, trebušno slinavko ali moda. Čeprav za mumpsom lahko zboli vsak in kadarkoli, se to najpogosteje dogaja v obdobju med 5 do 15 let.

Mumps je nalezljiva bolezen, ki lahko povzroči resne zaplete

 

Otekanje žlez slinavk

Obvezno cepljenje kot preventiva proti mumpsu poteka v starosti med 12. in 15. mesecem ter v predšolskem obdobju. Gre za mešano cepivo proti ošpicam, rdečkam in mumpsu, večina otrok ohranja imunost. Necepljene otroke je dobro cepiti v kasnejšem obdobju, predvsem fante, ki lahko zaradi primarne okužbe razvijejo nevarne stranske učinke.

Otroci, ki zbolijo za mumpsom najpogosteje dobijo visoko telesno temperaturo, vendar to ni nujno. Največji pokazatelj bolezni je bolečina med žvečenjem in požiranjem, še posebej pri uživanju grenkih in kislih napitkov in živil. Obušesne žleze postanejo občutljive na dotik in otečejo, včasih pa lahko otečejo tudi ostale žleze, tiste izpod jezika ali pod čeljustjo.

Mumps se prenaša kapljično, s kihanjem, kašljanjem in celo s smejanjem, lahko pa se prenese tudi s pitjem iz kozarcev, ki so jih uporabljale okužene osebe. Inkubacijska doba traja okoli 18 dni.

Otroci si od mumpsa v glavnem opomorejo v desetih do štirinajstih dneh, zdravljenje pa je izključno simptomatično. Velja biti pozoren na povišano telesno temperaturo in jo po potrebi nižati s paracetamolom. Otrokom ponujamo kašasto in blago začinjeno hrano, usta pa po potrebi izpiramo z mlačnim kamiličnim čajem.

Fantje v puberteti morajo biti pozorni

Čeprav mumps v glavnem poteka brez težjih zapletov, moramo vseeno biti pozorni na nekatere simptome. Najpogostejši zaplet je meningoencefalitis, oziroma vnetje možganskih ovojnic in/ali možganov. Virus lahko poleg slinavke napade tudi živčni sistem, so pa taki zapleti malce bolj pogosti pri fantih.

Fantje, še posebej v puberteti, so bolj izpostavljeni težjim zapletom mumpsa, vnetjem mod (orchitis), ki redko pusti posledice, kot je popolna neplodnost. Izraža se z otekanjem enega ali obeh mod, bolečinami v trebuhu in visoko vročino, vendar pa ima vnetje mod večinoma blage simptome in mine brez večjih posledic.

Zelo redko lahko mumps zajame tudi druge organe, kot so jajčniki, slušni živec, ščitnica ali trebušna slinavka, so pa izjemno visoka vročina, lokalne bolečine, bruhanje in driska znak za alarm.
Ko enkrat prebolimo mumps, smo praviloma imuni. Obvezno cepljenje pa je najboljša preventiva pred to boleznijo.
Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor