Otroške bolezni – škrlatinka

Kaj je škrlatinka

Škrlatinka je bolezen, ki se prične kot streptokokna angina. Najpogostejša je v otroškem obdobju od tretjega do petnajstega leta življenja.

Otroške bolezni - škrlatinka

Škrlatinka danes ni enaka bolezen kot včasih: nekoč bi otroci ležali prepoteni, v deliriju zaradi visoke temperature, starši in zdravniki pa so to nemočno gledali. Takšen prizor je danes prava redkost. Ta velika drama je izginila z odkritjem antibiotikov.

Škrlatinko povzročajo streptokoki, ki proizvajajo eritrogeni toksin. Obstajajo tri imunološko različne vrste eritrogen toksinov (A, B in C). Zaradi tega je ponovno zbolevanje za škrlatinko redko, vendar mogoče, in je rezultat okužbe s streptokokom, ki izloča drugi tip eritrogenega toksina, na katerega obolela oseba ni imuna, ali, pogosteje, zaradi zgodaj začete terapije z antibiotiki pri prvi okužbi, ki zavre naravni proces ustvarjanja imunosti.

Kako se škrlatinka prenaša

Prenašalec bolezni je človek. Najpogosteje se škrlatinka širi kapljično ali z dotikom obolele osebe, vsekakor pa ne preko predmetov, ki so bili pri obolelem ali s hrano.

Do desetega leta starosti, 80% otrok razvije  protitelesa za vse življenje proti streptokoknim pirogenim eksotoksinom. Škrlatinka je redka pri otrocih mlajših od dveh let.

Škrlatinka – inkubacijska doba

Inkubacijska doba je kratka, tri do sedem dni.

Bakterija se širi z neposrednim stikom z okuženimi osebami ali kapljično, če okužena oseba kašlja. Zato se morate izogibati kontakta z okuženimi ljudmi in izolirati obolele otroke od otrok v vrtcu in šoli.

Otroške bolezni - škrlatinka

Škrlatinka – simptomi

Škrlatinka se začne hitro, z bolečinami v grlu, z glavobolom, s svetlo rdečim grlom, bruhanjem, osipom (majhnimi pikčastimi izpuščaji) in malinastim jezikom, kasneje, med potekom bolezni pride tudi do luščenja kože.

Osip je najizrazitejši pod pazduhama, v spodnjem delu trebuha in v dimljah, medtem ko na obrazu osipa ni. Na obrazu je rdečica, okoli ust pa bledica. Jezik je na začetku bolezni obložen, čez nekaj dni pa postane malinaste barve, kar je značilno za škrlatinko. Osip traja 6 do 7 dni, po tem obdobju se pojavi luščenje kože v obliki prhljaja na vratu in telesu, na dlaneh in stopalih pa v “krpicah”, kot pri opeklini s soncem.

Zdravljenje škrlatinke

Škrlatinka se poleg značilnih simptomov bolezni diagnosticira na podlagi odvzema brisa grla, ki potrdi prisotnost streptokoka. Krvna slika pokaže specifične spremembe diferenciranih levkocitov.

Glede na to, da je povzročitelj škrlatinke bakterija, bo zdravnik predpisal antibiotično terapijo, ki bo trajala okoli deset dni. Priporočil bo počivanje in nadzorovanje telesne temperature, če je to potrebno tudi z antipiretiki. Antibiotiki pospešijo, da osip izgine in zmanjšajo simptome. V večini primerov otrok ostane v domači oskrbi, če zdravnik posumi na možnost komplikacij, gre otrok v bolnišnico. Zaželeno je, da otrok med trajanjem antibiotične terapije leži. Če je otrok v domači oskrbi, se priporoča nekakšna karantena, otroka je potrebno ločiti od tistih, ki škrlatinke še niso preboleli, še posebno pa od drugih otrok.

Deset dni po preboleli škrlatinki je čas za okrevanje, ko se otroku ne sme dovoljevati prekomerne aktivnosti. Čeprav se zdi, da je škrlatinka nenevarna bolezen, to ni in vsekakor se je potrebno izogniti dodatnim komplikacijam.

Zapleti pri škrlatinki

Bakterija se redko razširi v druge dele telesa. Če pa se to vseeno zgodi, lahko pride do vnetja ušes, sinusitisa. Ostali zapleti, do katerih lahko pride, so revmatična vročica, akutno vnetje ledvic in vnetje srčne mišice. Vse te komplikacije niso niti najmanj nedolžne, nekatere od njih, še posebej revmatska vročica ali vnetje srčne mišice, lahko postanejo kronični problem. Zapleti pri škrlatinki ne nastanejo samo med potekom same bolezni, temveč lahko do njih pride tudi deset dni po tem, ko se zdi,  da je otrok že ozdravel. Škrlatinka se konča z luščenjem kože deset dni po začetnem izbruhu osipa, se pravi po tem, ko so izpuščaji izginili.

otroske-bolezni-skrlatinka-1

Ali lahko ponovno zbolimo za škrlatinko

Čeprav velja splošno prepričanje, da bo otrok, ki je prebolel škrlatinko, bil na to bolezen imun do konca življenja, temu ni tako. Za škrlatinko lahko zbolimo večkrat, razlog za to pa je točno določen. Z jemanjem antibiotikov se namreč prepreči, da bi imunski sistem sam opravil svojo nalogo v obolelem telesu, tako da danes še ne obstaja popolna zaščita od škrlatinke. Pri nekje 5 do 10 odstotkih otrok ki so škrlatinko preboleli, se ta ponovno pojavi, ampak pravkar zapisano ni razlog, da otroku ne bi dali antibiotika, ker je, spomnimo se, škrlatinka v času pred antibiotiki bila smrtna bolezen. Danes je prav zaradi antibiotikov smrtnost zelo majhna. Če otrok zboli za škrlatinko, jo bo prebolel brez večjih težav ali komplikacij, zato je ravno zaradi tega pomembno, da otroka čim prej peljete k pediatru, da bi lahko pravočasno pričeli s terapijo.

Cepljenje proti škrlatinki

Cepiva proti škrlatinki ni zato, ker obstaja več vrst te bolezni. Imunski sistem obolelega ustvarja samo imunost proti toksinu, ki je pri njemu povzročil škrlatinko. Druge vrste bakterije lahko s svojimi, za telo neznanimi toksini, ponovno privedejo do simptomov škrlatinke, tako da trajna imunost proti tej bolezni ne obstaja.

Škrlatinka in nosečnost

Če nosečnica zboli za škrlatinko, to običajno nima posledic za nerojenega otroka, pri bodoči mamico pa lahko pride do resnejših zapletov in stanj. Zelo pomembno je, da se takoj, ko opazite prve simptome bolezni, posvetujete s svojim zdravnikom.

Ocena:
[Skupaj: 67 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor