Kaj je HOPS?

O naju
“Sva Jerneja in Klemen Renko, starša dveh deklic. Smo družina, ki ni čisto običajna. Vita je zdrava in odgovorna dvanajstletnica, Nina pa se je rodila gluha, poleg tega je dobila kmalu po rojstvu še nekaj dodatnih, težkih diagnoz. Danes, pri desetih letih, obiskuje 4. razred OŠ Montessori in je vesela ter zabavna punca, ki pa še vedno potrebuje vsakodnevno stimulacijo. Najbrž bi bila situacija mnogo bolj žalostna, če ne bi midva kmalu po njenem rojstvu pljunila v roke in sama (seveda v sodelovanju z drugimi strokovnjaki, ki so v Nino verjeli) prevzela odgovornost za njen napredek. Tako naju je življenje pripeljalo do tega, da sva danes trenerja, motivatorja in svetovalca staršem otrok z razvojnim zaostankom, tematika pa je pravzaprav zanimiva za vse starše, ki si želijo, da bi njihov otrok odrastel v zdravo, samostojno, odgovorno, svobodno osebo.”
Kaj je HOPS?
Slika je simbolična

Na otrokov razvojni problem običajno mame odreagirajo bolj čustveno kot očetje. Le-ti smo navadno ob spoznanju, da njihov otrok razvojno zaostaja, bolj umirjeni in razumni. Zelo kmalu začnemo razmišljati o sistemu in procesu, s katerim bi stanje uredili oz. izboljšali.

Če se boste poglobili v otrokov razvoj, boste kaj kmalu odkrili ključno formulo, ki pravi, da je hitrost otrokovega razvoja enaka produktu njegovega potenciala in prejete ustrezne stimulacije. V naši ekipi to formulo imenujemo HOPS.

Z zavedanjem, da lahko pri lastnem otroku midva kot starša vplivava predvsem na področje S (stimulacija), sva se kmalu lotila raziskovanja, kje bi lahko pridobila kakovostno znanje o tem, kako prave stimulacije sestaviti v celovit razvojni program za otroka. To nama je v nekaj letih tudi uspelo in danes, po desetih letih aktivnega dela, sva na tem področju že zelo izkušena.

Staršem, ki se iz različnih razlogov trudite, da bi pospešili razvoj vašega otroka, podajam nekaj pomembnih dejstev. Predlagam, da jih upoštevate pri delu z vašim otrokom:

• Stimulativne vaje izvajajte z otrokom SLEHERNI DAN, saj bo v takem primeru učinek najboljši. Bolje vsak dan kratka vadba kot enkrat tedensko dolga vadba.

• Pri otrocih z resnimi razvojnimi težavami lahko dobre rezultate dosežete s 3- do 7-urnim dnevnim programom vaj.

• Stimulacija mora zajemati tudi področja, kjer otrok nima razvojnih težav. Obstaja namreč ogromno t. i. razvojnih verig, kjer osvojitev ene spretnosti sproži pogoje za drugo.

• Stimulacija naj bo premišljeno vkomponirana v otrokov vsakdan na način, da bo užival pri izvajanju. Vse skupaj naj bo zanj IGRA.

• Pripravite si DNEVNI NAČRT VADBE in na njem označujte, kaj ste že opravili.

• Vztrajajte, saj se morate tako vi kot tudi vaš otrok navaditi na nov in nekoliko drugačen način preživljanja dneva. Prilagajanje običajno traja med 2 in 3 mesece.

Ste se mogoče že lotili takega načina? Kako vam uspeva? Podelite z nami svoje izkušnje …

Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor