Ni vaša naloga, da ponovno obiskujete šolo z vašim otrokom

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ni vaša naloga, da ponovno obiskujete šolo z vašim otrokom

Piše Neva Strel Pletikos,  univ.dipl.pedagog, prof.sociolog, transakcijska analiza – counsulter, NLP – praktik coach

16. januarja 1959 je ob svoji sedemdesetletnici Charlie Chaplin človeštvu podaril naslednje misli, ki zajemajo bistvo in srčnost življenja.

“Ko sem se začel resnično imeti rad, sem spoznal, da so čustvena bolečina in trpljenje le opozorila, da živim v nasprotju s svojo resnico. Danes vem, da je to VERODOSTOJNOST.

Ko sem se začel resnično imeti rad, sem spoznal, kako žaljivo je, če skušam nekomu naprtiti lastne želje, čeprav vem, da trenutek ni pravi in da ta oseba na to ni pripravljena, pa četudi sem bil ta oseba jaz sam. Danes temu pravim SPOŠTOVANJE.

Ko sem se začel resnično imeti rad, sem prenehal hrepeneti za drugačnim življenjem in uvidel, da me je vse, kar me je obkrožalo, pozivalo k rasti. Danes temu pravim ZRELOST.

Ko sem se začel resnično imeti rad, sem spoznal, da sem ob vsaki priložnosti na pravem mestu ob pravem času, da se vse zgodi ob ravno pravem trenutku in da sem lahko miren. Danes temu pravim SAMOZAUPANJE.

Ko sem se začel resnično imeti rad, sem si nehal krasti čas in prenehal načrtovati silne projekte za prihodnost. Danes počnem le tisto, kar me veseli in osrečuje, kar rad počnem in ob čemer mi zapoje srce, na svoj način in po svojem ritmu. Danes temu pravim PREPROSTOST.

Ko sem se začel resnično imeti rad, sem se osvobodil vsega, kar ni zdravo zame – hrane, ljudi, stvari, okoliščin in vsega, kar me je vleklo navzdol in proč od samega sebe. Sprva sem temu rekel zdrav egoizem. Danes vem, da je to LJUBEZEN DO SAMEGA SEBE.«

Imeti se rad, pomeni narediti tudi nekaj zase. Se pogledati v ogledalo in se začeti spreminjati pri sebi. To je ena najtežjih nalog.

Naloga staršev ni, da še enkrat obiskujejo z otrokom osnovno šolo. Naloga staršev je, da mu dajo »orodja« s katerimi bo reševal naloge in zahteve, ki jih pred njega postavlja življenje, tudi šola.

Naloga staršev je, da otroka podprejo, slišijo, da pa mu dovolijo napake in pomagajo, da se iz napak uči.

Naloga staršev je, da so otroku zgled v komunikaciji, da zadovoljijo otrokove potrebe, ne pa vseh njegovih želja.

Naloga staršev je, da jasno izrazijo pričakovanja.

Naloga staršev je, da cenijo otrokovo osebnost in to tudi izrazijo. Ne zagovarjajo pa otrokovega neprimernega vedenja, to tudi izrazijo in zahtevajo spremembo vedenja.

Neva Strel Pletikos
Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor