5 občutkov, ki otroku pomagajo, da razvije dobro samozavest in vero vase

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

5 občutkov, ki otroku pomagajo, da razvije dobro samozavest in vero vase

Dobra samozavest otroku pomaga pri razvoju pozitivnega pogleda nase in na življenje. V življenju se bo tako otrok lažje spopadel s pritiski in odgovornostjo. Dobra samozavest in lastna vrednost mu bosta pomagala, da bodo lažje obvladoval svoja čustva, tako prijetna kot neprijetna.
Samozavest pa otroku pomaga veliko več kot le to. Pomaga mu pri vzpostavljanju novih prijateljstev, vključitvijo v družbo, daje mu pogum pri raziskovanju novih krajev in ga približuje šolskim uspehom ter sposobnosti reševanja problemov.

Otroci imajo radi, da opazimo, kako napredujejo, če pa jim to še napisano podelimo, imajo to še toliko raje. Temu so tako namenjena pozitivna sporočila. A nekatera sporočila so, ki otroku dajejo globlje spoznavanje lastne vrednosti in vere vase. Še posebej, če jih otroku predamo iskreno, gledamo predvsem njegove sposobnosti, vidimo v njem vrednost in mu pomagamo na poti tudi preko bolečine in neprijetnih občutkov.

Samozavest in lastna vrednost pri otroku sta zelo povezana s spodnjimi občutki, ki zelo poglobijo njegovo sprejemanje samega sebe. A velja ne pretiravati, ker drugače tudi to izgubi vrednost. Še posebej danes, ko je vse na KLIK dosegljivo in vsi na vsakem koraku razvijamo svojo potrpežljivost.

5 otrokovih občutkov, ki mu jih lahko pomagaš ozaveščati:

Občutek zaupanja in vere v otroka

Ko otrok osvaja nove veščine in v različnih obdobjih svoj BOM SAM, sta občutek zaupanja in vera v otroka s strani staršev zelo pomembna. Še posebej, ko otroku mogoče ne gre najbolje. Pozitivna sporočila so takrat balzam za dušo.

Občutek varnosti, sprejetosti

Občutek varnosti daje otroku moč, da se bo veliko lažje soočal z bolečino in neprijetnimi čustvi.

Občutek sposobnosti

Otrok razvije občutek sposobnosti, ko sam rešuje probleme, izzive. Otroku pomagamo, ko ga spodbujamo, se z njim pogovarjamo, delimo svoje izkušnje in izkušnje drugih, ki so otroku vzor.

Občutek smisla

Občutek, ko veš, da si vreden tukaj in sedaj, da nekomu nekaj šteješ, da so v tebi darila in da s svojim delovanjem prispevaš.

Občutek pripadnosti

Biti del nečesa, biti del družine. Občutek pripadnosti je sestavljen iz dveh polov: prispevanja v družino, del katere si, in avtentičnosti kot individuuma.

Z vsem tem pa je povezan tudi občutek ljubljenosti. Kartice za spodbujanje samozavesti so odličen pripomoček, ki so ti lahko v pomoč, da lahko še to dodaš v svojo vzgojo. Lahko si jih izdelaš sama. Če si mamica, ki nima časa, pa takšne kartice najdeš na moji spletni strani www.alexpin.info.

Želja vsakega starša pa je, da dá svojemu otroku dobro osnovo in notranji temelj samozavesti, ki mu bo v življenju pomagal. Zagotovo bodo otroci, ki imajo višjo samozavest, imeli v življenju bolj pozitiven pogled in bodo situacije videli kot izzive. Starši smo vsekakor na tej poti otrokovega razvoja pomemben vzor. Spomniti pa se je treba tudi, da pa lahko previsoka samozavest prinese otroku tudi nekaj nevšečnosti, saj lahko hitro preraste v bahavost, občutek večvrednosti in izgubo občutka empatije do drugih.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor