Kako doseči, da otrok vzljubi matematiko

 Kako doseči, da otrok vzljubi matematiko

Sovražila sem torke in četrtke v šoli zaradi blok ur matematike ob popoldnevih. Učitelj je brez kakšne posebne razlage 20 minut samo pisal dolge račune na tablo, ki smo jih morali preostanek ure reševati. Bolela me je roka, ni se mi dalo poslušati, tudi naučila se nisem kaj dosti, razvila pa sem strah pred matematiko.

Vsemu temu bi se lahko izognila, če bi se učila matematiko na zabaven način, s konkretnimi primeri, ki bi mi bili blizu.

Kaj lahko naredite starši, da otrokom še pred vstopom v šolo približate matematiko na prijeten način? Nasvete sem dobila od nekoga, ki je bil v šoli porazen pri matematiki, sedaj pa je osnovnošolski učitelj, ki matematiko obožuje in jo poučuje na zabaven in interaktiven način.

Dobra novica je, da ne potrebujete nobenih posebnih priprav ali pripomočkov. Matematika je vse okrog nas. Števila, oblike, ulomki …Če upoštevate nekaj preprostih nasvetov, boste tako vi kot vaš otrok uživali.

Otroci bodo pridobili samozavest in sigurnost pri operiranju s števili. Skozi zabavne aktivnosti bodo razvijali veselje do učenja. Starši pa boste vedno imeli pri roki nekaj kartkočasnih aktivnosti, ki vam bodo prišle prav, ko z otrokom stojite v vrsti, se sprehajate, vozite v avtomobilu ali čakate pri zdravniku.

Štetje avtomobilov, oken, vrat, dreves, cvetlic, stopnic …

Poskusite to aktivnost, ko ste na sprehodu, še posebej če se otroci upirajo. S hčerko, ki bo kmalu stara 4 leta, vsako jutro prehodiva 10-minutno pot do vrtca. Ker ni in ni hotela v vrtec brez vozička, sem jo nagovorila, da bova na poti šteli, koliko roznih avtomobilov se bo peljalo mimo. Barvo je seveda izbrala sama. Naslednjič sva šteli hišne številke in tako naprej. Popolnoma je pozabila, da hodi in tako sva se brez težav znebili vozička.

Kolikokrat gremo še spat do posebnega dogodka

Pripravite koledar in z otroci označite rojstne dneve vseh družinskih članov. Označite lahko tudi kakšne druge posebne dogodke. Potem odštevajte in črtajte dneve.

Uporabite hrano

S hrano se lahko otroci na preprost in zabaven način srečajo z ulomki. Sadež razdelite na polovico, tretjino, četrtino … Uporabite lahko tudi jogurte v lončkih, iz katerih otroci zgradijo stolp. Vsakokrat, ko pojedo en jogurt, se stolp zniža. Lahko, da se bodo lotili kar vseh in stolp podrli do tal.

Z otroci se lotite izdelave ogrlic iz makaronov. Zraven naj štejejo, koliko makaronov so porabili. Tudi žitarice za zajtrk v obliki obročkov lahko pridejo prav.

Igrajte se števila s krožniki. Na papirnate krožnike napišite številke in otrok jih naj razvrsti po velikosti. Ali pa naj na vsak krožnik položi toliko makaronov, kot je zapisano število.

Pogrinjanje mize

Koliko krožnikov potrebujete? Koliko pribora, kozarcev…? Koliko ljudi ne mara določene zelenjave?

Igra ‘zamisli si število’

Zamislite si število med 1 in 20, otrok pa postavlja vprašanja na način, da je ogovor lahko samo da ali ne. Naprimer, zimislite si število 15…možna vprašanja so:

  • Ali je število večje od 16?
  • Ali gre za neparno ševilo?
  • Ali ga lahko razdelimo na tri enake dele?
  • Ali ima dva znaka?

S postavaljanjem vprašanj otrok spoznava različne lastnosti števil. Nič hudega, če še vsega ne razume. Lahko mu razložimo na njemu razumljiv način.

Sortiranje igrač

Večina otrok ima veliko različnih igrač, od lego kock, do punčk, avtomobilčkov, plišastih živali. Naj jih razvrščajo po barvah, velikosti… Postavljajo jih lahko eno na drugo itd.

Igranje namiznih iger

Obstaja ogromno iger, kjer otroci na zabaven način uporabljajo števila. Nekaj klasičnih: monopoli, domine, bingo, človek ne jezi se …

Ko preštejem do ….

To lahko uporabimo, ko želimo, da se otroci pripravijo za kaj: da se oblečejo ali obujejo, pospravijo igrače, dokončajo delo …

Tole je le nekaj predlogov. Načinov je ogromno. Uporabite svojo domišljijo in seveda prilagodite aktivnosti otrokovi starosti.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor