Otroški koledarček kot zabavni učni pripomoček

Otroški koledarčki so lahko zelo prijetno novoletno darilo za naše otroke. Vendar pa koledarček sam po sebi nima nobene vrednosti, če je le še ena slika več v otroški sobi, ki neopazno visi na steni. Koledarček je namreč lahko zelo uporaben učni pripomoček, saj si otroci težko predstavljajo čas, kot si ga predstavljamo odrasli.

otroski-koledarcek-kot-ucni-pripomocek-1

Otroci težko razumejo, kdaj bodo npr. videli dedka ali babico (če to ni ravno jutri), kdaj bodo imeli v vrtcu gledališko predstavo, kdaj ima oči rojstni dan ali pa kdaj imajo telovadbo, na katero z veseljem hodijo vsak teden. Veliko lažje pa si otroci takšne stvari predstavljajo, če mu jih starši pokažemo oz. jim dodamo neko »vidno dimenzijo«. Temu so vsekakor lahko namenjeni mesečni, tedenski ali celoletni koledarji, kjer si otrok nariše ali kako drugače označi, kdaj ima določene obveznosti oz. kdaj ga čakajo zanimive aktivnosti. Predvidljivost namreč za otroke pomeni varnost in mirnost.

Ob tem, ko otrok na koledarju lahko pogleda, kateri dan je danes in kdaj ima označeno, da ima npr. gledališko predstavo v vrtcu, otrok lahko zelo lepo vidi, kolikokrat gre še spat do prihajajočega dogodka. Na koledarčku si otrok lahko tudi označi, kdaj bo več časa preživel z enim od staršev – kakšen dan je npr. bolj zaposlen oče in bo večino časa otrok preživel z mamo, spet drugi dan bo imela mami popoldne opravke in bo več časa preživel z očijem. Otroci ločenih staršev si lahko na osebnem koledarčku označijo, kdaj prehajajo od očija k mamici in nazaj k očiju. Tako bodo lažje videli: še trikrat grem spat in grem k mami, pri mami spim petkrat in potem bom spet videl očija itd.

In kaj vse je lahko še na koledarju vašega otroka? Otrok si lahko označi, kako se počuti – je jezen, žalosten, vesel, presenečen. Lahko si tudi označi, kdaj ima pregled pri zdravniku, kdaj gre na počitnice ali na morje… Z otrokom starši lahko torej skupaj načrtujemo naslednji dan, teden, pregledamo pretekli dan – če je bilo kaj posebnega in tako je koledarček lahko zelo zabaven element, ki povezuje celotno družino. Koledarček naj torej ne bo le še ena slika več na steni, ampak ga uporabite za to, da otroku pomagate narediti svet okoli njih predvidljiv. Verjemite, tudi otroci bodo s tem postali bolj predvidljivi.

Otroški koledarček kot učni pripomoček

Pa še en namig za zaključek: poznate otroka med 2. in 10. letom starosti, ki ne obožuje lepljenja samolepilnih nalepk? Pa naj bo to v zvezek, na steno ali v zbirko živali. Ste pomislili kdaj na možnost, da bi otrok lahko združil vse zgoraj našteto in bi vaš otrok lahko na koledarček lepil nalepke z motivi, ki označujejo bližajoče se obveznosti, dogodivščine idr.

Vse to združuje koledarček Družinko 2016, ki vam je na voljo v Svetovalno izobraževalnem centru MIT.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Matej Zaplotnik

Sem Matej Zaplotnik, diplomirani socialni pedagog, zaposlen kot vzgojitelj za otroke s čustvenimi in vedenjskimi težavami v vzgojnem zavodu ter ustanovitelj Svetovalno izobraževalnega centra MIT, katerega vizija je: »Vse o ločitvi na enem mestu.« V Centru MIT želimo ponuditi čim bolj celostno pomoč in podporo družinam, ki se soočajo z ločitvijo staršev. V ta namen nudimo svetovanje, mediacijo, pripravljamo predavanja, izdajamo strokovno gradivo na to temo itd.

Dodaj odgovor