Ali vaši otroci jedo dovolj sadja in zelenjave?

Ali vaši otroci jedo dovolj sadja in zelenjave?

Verjamem, da so redki starši, ki imajo to “srečo”, da njihov otrok obožuje sadje, še posebno nor pa je na zelenjavo. Strokovnjaki za prehrano svetujejo pet porcij sadja in zelenjave na dan, nekateri celo več. Vendar pa je vprašanje, koliko se sami držimo tega nasveta, kaj šele, da bi teh pet porcij uspeli dnevno umestiti v otrokov jedilnik. Otroci jedo premalo sadja in zelenjave, poleg tega pa teh zdravih zadev niti ne marajo preveč.

Zakaj otroci ne marajo zelenjave in sadja?

Otroci najraje jedo tiste jedi, ki so najpogosteje na jedilniku. To so krompir, kruh, meso, testenine, riž … Otroci se bojijo tistih stvari, ki jih ne poznajo, ker še nimajo razvitega gurmanskega okusa. Nekateri nočejo novih jedi niti poskusiti, kaj šele, da bi jih z veseljem uživali. Okuse lahko otrokom privzgojimo, vendar samo do nekje petega leta starosti. Po tej starosti so spremembe praktično nemogoče. Statistika pravi, da le 30% otrok od 6 do 14 leta redno uživa zelenjavo, tudi pri sadju odstotek ni višji od 42%. Otrokom lahko preprečimo željo po zelenjavi in sadju tudi s tem, da jih neprestano silimo. Tudi nagrajevanje in kazen sta pri tem zelo škodljivi dejanji. Saj se otrok ne bo naučil jesti sadja in zelenjave zaradi njunega okusa, ampak ju bo povezoval s posledicami, kar pa lahko v prihodnosti privede do motenj hranjenja. Ko pripravljate zelenjavni obrok ali sadni obrok, imejte vedno v mislih to, da so otroku najpomembnejši izgled, vonj in okus hrane. Ne trudite se doseči, da bi otrok jedel vse vrste zelenjave ali vse vrste sadja.  Upoštevajte tudi, da otroci še niso pripravljeni na močne arome ali močno začinjeno hrano. Njihov okus se šele razvija in zelenjava z močno aromo ali grenkobo bo težko našla pot v njihov želodček (radič, artičoke, koromač, brstični ohrovt …), prav tako tudi prekislo začinjena solata.

Prednosti zelenjave in sadja

Špinača spodbuja rast mišic, banane nam dajo energijo v trenutku in korenje krepi vid. Skoraj pri vsakem sadju in zelenjavi lahko najdemo razlog za uživanje, saj brez izjeme pozitivno vplivajo na naše zdravje. Zelenjava in sadje sta različnih barv, oblik in okusov, kar je še dodatna prednost. V glavnem vsebujeta tudi zelo malo kalorij. Ob vseh teh prednosti je zelo nenavadno, da otroci ne marajo sadja in zelenjave. Imate tudi vi s tem težave? No, mogoče vam bodo pomagali naslednji nasveti.

 

Pet porcij sadja in zelenjave na dan

Vsi mi bi morali vsak dan jesti sveža sadje in zelenjavo. Nutricisti svetujejo celo pet obrokov sadja in zelenjave na dan, kar vključuje kuhana in sveža sadje in zelenjavo. Verjetno se vam na začetku zdi ogromno, vendar v resnici ta nasvet niti ni tako težko izpolniti. Če na primer zjutraj začnemo s svežimi jagodami in žitom za zajtrk, za kosilo vključimo bučke, naredimo bananin smoothie za popoldansko malico, skledo zelene solate za večerjo, nekje vmes pa si privoščimo še jabolko ali kakšno drugo sadje. Obstaja veliko možnosti, kako vključiti sadje in zelenjavo na dnevni meni.  Prav zato, ker je izbira velika, ni težko oblikovati in vključiti tega dvojega tudi v otrokovo prehrano tako, da bo otrok imel rad.

Bolj je sveže, bolje je

Ali vaši otroci jedo dovolj sadja in zelenjave?Hranila se pri shranjevanju na žalost izgubijo. Zato je priporočljivo, da se sadje in zelenjavo uživa v večjih količinah, da dobimo dovolj vitaminov. Veliko vitaminov in hranilnih snovi je neposredno pod skorjo, zato je priporočljivo, da ponudimo in spodbudimo otroka, da poje tudi skorjo pri tistemu sadju ali zelenjavi, ki je seveda užitna. Prednost damo ekološko pridelani hrani. Dobra alternativa svežima sadju in zelenjavi so zamrznjena živila, ki so zamrznjena takoj po pobiranju s hitrim postopkom, ki spodbuja ohranjanje vitaminov. Pri zamrznjeni hrani moramo biti previdni in pozorni na skrite podatke na embalaži, kot sta sladkor ali smetana, saj to zlahka naredi hrano zelo kalorično.

Najdimo pravo strukturo in porcijo

Košček jabolka bo hitro izginil v otrokovih ustih, kos paprike pa bo dobil boljši okus, če ga namočite v dobro jogurtovo omako. Vsekakor bo to otroku bolj okusno in privlačno kot če mu ponudite kuhano papriko. Otroci pogosto raje jedo surovo zelenjavo in prej bo posegel po majhnem koščku sadja kot po celem. Pogosto ne bo želel jesti sadja, če ima koščico ali pa ne bo želel jesti zelenjave samo zaradi njene strukture, pa čeprav mu je vse dejansko okusno. V tem primeru je najbolje, da ponudimo sadje ali/in zelenjavo v kakšni drugačni obliki. Če otrok ne mara cele zelenjave, naredimo zmiksano juho in bučk, graha, korenja, cvetače, brokolija … ali pa smoothie iz sadja. Najpomembnejši kriterij, da otroci redno zaužijejo dovolj sadja in zelenjave, je zagotovo okus. Jed mora biti okusna, da otrok to poje. Otroku morate ponujati čim več različnih vrst sadja in zelenjave na čim več različnih načinov, saj bo tako otrok sčasoma odkril, kaj mu je všeč in kaj ne. Lahko pa tudi med kupovanjem sadja in zelenjave v trgovini z otrokom to sami ugotovite.

Sadje in zelenjava morata biti vsakodnevno prisotna in otroku vidna

Zelo pomembno je dejstvo, da morata biti sadje in zelenjava vedno prisotna na jedilni mizi in otroku na očeh. To je enako pomembno kot to, da zobe umivajo vsak dan. Če vsak dan skrbite, da bo dovolj sadja in zelenjave na otrokovem meniju, potem bo otrok to počasi vzel kot dejstvo in bo postala to njegova vsakodnevna navada. Potrudite se, da boste imeli sadje in zelenjavo vedno na razpolago, vedno na dosegu otrokovih oči in rok, ne glede na to, kje ste, tudi na potovanju, izletu …

Otroka navajamo na sadje in zelenjavo že zelo zgodaj

Prehranjevalne navade so zelo pomembne. Že zelo zgodaj moramo otroka privajati na zdrave okuse, na različne okuse sadja in zelenjave. Če tega ne upoštevamo, se nam lahko kmalu zgodi, da bo otrok kasneje, ko bomo skušali vpeljevati določeno hrano na njegov jedilnik, to zavračal.

Ne smemo siliti otroka

Otrokovo sprejemanje hrane je zelo odvisno od načina, s katerim mu hrano ponudimo. Otrok bo vsekakor bolje jedel v prijetnem ozračju, siljenje s hrano pa ima lahko zelo negativne posledice pri sprejemanju novih okusov.

Zanimivo je, da se odpor do določene vrste hrane prične pri otroku pojavljati med tretjim in petim letom starosti. Strokovnjaki trdijo, da so glavni krivci za zavračanje starši, ki otroku vsiljujejo hrano, češ da je zanj zdrava in koristna.

Zato je pomembno, da otrok sprejema hrano z veseljem. Ne pritiskajte nanj, da mora jesti sadje in zelenjavo, saj ga boste tako le odvrnili od zdrave hrane. Poiščite drugi način, da mu približate okuse in mu pomagajte, da sprejme sadje in zelenjavo brez pretresov.

 

Še nekaj nasvetov

  • Naj vaš otrok izbere zelenjavo na tržnici ali v trgovini.
  • Vključite otroka v pripravo hrane. Naj se pri tem zabava.
  • Servirajte obrok na majhnih krožnikih in v majhnih količinah.
  • Upoštevajte, da imajo otroci radi barve.
  • Pojasnite otroku, zakaj je zelenjava dobra zanje.
  • Skupaj z otrokom posadite rastlino in naj jo sam utrga oz. nabere, ko mu boste pripravljali obrok.
  • Bodite vzor – tudi sami jejte veliko sadja in zelenjave.

Veliko užitkov vam in vašim otrokom pri doseganju zdravih gurmanskih ciljev 🙂

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor