Suho sadje – pomembno živilo v otrokovi prehrani

Peka peciva in priprava sladic je neizbežen del življenja. Če drugega ne, kaj sladkega pripravimo za praznike in različna praznovanja. Na žalost pa pogosto uživanje sladkih sladic ni zdravo zaradi vsebnosti velike količine sladkorja. Prekomerno uživanje sladkorja lahko preprečite z uporabo suhega sadja, ki s svojo sladkostjo in okusom naredi sladice še okusnejše in hkrati tudi bolj zdrave.

Suho sadje – pomembno živilo v otrokovi prehrani

Suho sadje – pomemben vir vitaminov in mineralov

Ne samo, da je suho sadje odličen izvor naravnih sladkorjev, ampak je poleg tega tudi bogato z encimi, vitamini in minerali.

Vsebnost mineralov, še posebej kalcija in železa, v suhem sadju je večja kot v svežem sadju in zato je suho sadje zelo pomembno v prehrani otrok.

Rozine vsebujejo kalij, suhe marelice kalij in železo, v suhih figah pa se nahajajo kalij, železo, kalcij in magnezij. Poleg tega suho sadje vsebuje balastne snovi, ki pozitivno vplivajo na prebavo.

Pri suhem sadju se odstrani vlaga, a vse hranljive snovi ostanejo v sadju. Okus je enak ali pa je celo še bolj intenziven, saj je suho sadje pravzaprav koncentrat hranljivih sestavin.

In še ena prednost suhega sadja pred svežim: suho sadje se ne pokvari, v kolikor je seveda pravilno sušeno in skladiščeno.

Kako pravilno sušiti sadje?

Sušenje živil je najstarejši in najbolj zdrav način konzerviranja hrane. Suho sadje sušimo na zračnem in toplem mestu, tako, da pride do izparevanje vode, a ne do fermentacije.

Določeno sadje se tekom sušenja pogosto obarva bolj temno in temu se lahko izognemo z majhnim trikom – narezano sadje potopite v vodo, v katero ste dodali malo limoninega soka. S tem boste preprečili temnenje sadja in sadju omogočili, da bo obdržalo svojo naravno barvo.

Kako sadje sušiti pozimi?

Ker v zimskem času sončna svetloba ni več tako dostopna, lahko sadje sušite tudi v pečici. Pri tem je pomembno, da se držite nekaterih pravil:

 • sadje razrežite in ga dobro razširite, da se bo lahko čim bolj enakomerno posušilo
 • čas sušenja je različen glede na vrsto sadja, ki ga želite sušiti; zato sadje, glede na vrsto sadja, sušite posamezno
 • pečico segrejte do 40-50 °C, saj se pri višjih temperaturah uničijo vitamini in se zmanjšuje del koristnih surovin za naše telo
 • sadje je suho, ko se ob pritisku nanj nič več ne pojavlja tekočina.

Sadje, primerno za sušenje

Za sušenje so primerna: jabolka, hruške, slive, maline, marelice, bezgove jagode in še veliko drugih vrst sadja.

Lahko posušimo tudi olupke jabolk in kutin za pripravo aromatičnega čaja.

Kaj pa kupljeno suho sadje?

Pri kupljenem suhem sadju moramo biti pozorni na način, kako se je sadje sušilo, saj se v moderni prehrambeni industriji pogosto uporablja žveplo in/ali drugi plini, ki niso navedeni na deklaraciji. Ti plini služijo zaščiti suhega sadja proti moljem in številnim drugim škodljivcem ter za ohranjanje naravne barve sadja in kot konzervans.

Večja količina žvepla lahko povzroči znake zastrupitve, kot so: glavobol, slabost, driska, namenjanje, in podobne nevšečnosti. Zato je najbolj varno, da sadje sušite sami ali ga kupujete le do ekoloških proizvajalcev, ki jim zaupate.

Rozine

Med vsem svežim sadjem je grozdje najbogatejše z ogljikovimi hidrati, zato z njim lahko dobite izdatno količino energije. Grozdje je bogato z mnogimi hranljivimi snovmi in vsebuje  snovi, ki ščitijo, kot sta na-primer resveratrol in izoflavoni.

Za sušenje je primerna le določena vrsta grozdja in iz njega dobimo rozine, ki so še bolj koncentrirane in bogate z različnimi hranljivimi snovmi.

Želite izboljšati svojo krvno sliko in povečati raven hemoglobina v krvi? Vzemite 5 rozin črnega grozdja in 5 mandljev in jih namočite čez noč v vodi. Zjutraj jih pojejte

Marelice

Marelice vsebujejo izdatno količino vitamina A, ki je znan kot močan antioksidant in zaščitnik pred degenerativnimi boleznimi. Marelice vsebujejo tudi veliko vitaminov skupine B in vitamin C ter kalcij, fosfor in kalij. Vse te hranljive snovi pa so v suhih marelicah še bolj koncentrirane. Tako se s sušenjem 100 gramov marelic količina vitamina A iz 2600 IU poveča na 7000 IU.

Prav tako pa so suhe marelice zelo koristne v prehrani ljudi, ki imajo anemijo (so slabokrvni), saj je v suhih marelicah velika koncentracija železa.

Suhe slive

Suhe slive so še posebej bogate z vitaminom A, riboflavinom ter vitaminom C. Poleg tega suhe slive vsebujejo še kalcij in magnezij. Suhe slive so naravno odvajalo, zato so koristne v primeru zaprtosti, še posebej pri majhnih otrocih in pri starejših ljudeh.

Datlji

Datlji so izjemno bogati z najrazličnejšimi vitamini in minerali, med katerimi še posebej izstopajo vitamin B1, B5 ter folna kislina (zelo pomembna v prehrani nosečnic, saj vpliva na pravilen razvoj ploda), kalcij, magnezij in železo.

Datlji so izrazito sladki (sveži vsebujejo 55% sladkorja, ki pa se s sušenjem še izdatno poveča in koncentrira). Datlji tako predstavljajo odličen, naraven vir energije, ki nam hitro da moči, brez kasnejšega upada koncentracije sladkorja v krvi.

Suho sadje – pomembno živilo v otrokovi prehrani

Pecivo z datlji

Kot že uvodoma napisano, s pomočjo suhega sadja lahko spečemo marsikatero sladico. Tokrat si preberite, kako lahko pripravite pecivo z datlji.

Sestavine:

 • 100 g datljev
 • 150 ml vode
 • 150 g moke
 • 3 čajne žličke pecilnega praška
 • 100 g ovsenih kosmičev
 • 150 g masla ali margarine
 • 100 g rjavega sladkorja ali drugega naravnega sladila

Postopek priprave:

Datlje narežemo na koščke in jih skuhamo v vreli vodi. Kuhamo jih 5 minut, nato datlje odstavimo z ognja in jih pustimo, da se ohladijo.

V večji skledi skupaj zmešajte moko, pecilni prašek in ovsene kosmiče. Dodajte na koščke narezano maslo in ga dobro umešajte v moko s konicami prstov. Dodajte še sladkor in dobro premešajte. Nato dodajte vodo, v kateri ste skuhali datlje in ponovno dobro premešajte. Datlje pustite, saj jih boste potrebovali kasneje.

Polovico zmesi prelijte v pekač, ki ste ga predhodno namazali z maslom in posuli z moko. Na zmes enakomerno razporedite datlje, nato pa čez njih prelijte še preostalo zmes.

Pečemo 45-50 minut, v pečici ogreti na 180 °C. Ko je pecivo z datlji pečeno, ga vzamemo iz pečice ter pustimo 10 minut, da se nekoliko ohladi. Nato pa biskvit vzemite iz pekača (pekač obrnite okoli). Ko je pecivo hladno, ga razrežemo na kocke.

Koristno …

Suho sadje je energetsko bogato živilo, zato ga je priporočljivo jesti za zajtrk skupaj z različnimi oreščki. Dobro je tudi vedeti, da se priporoča, da se suho sadje pred uživanjem namoči v vodo.

Marijana

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor