Skrivnosti zdrave prehrane pri otrocih

Skrivnosti zdrave prehrane pri otrocih

Dobre prehranjevalne navade so za otroka zelo pomembne, zato je potrebno poskrbeti, da bo otrokova hrana raznolika, bogata in tudi zdrava. Ne samo na začetku pri uvajanju goste hrane, ko je za otroka pomembno spoznavanje različnih okusov, ampak tudi pozneje, ko izbor hrane za njegovo starost postane vse večji. Takrat se nam rado zgodi, da ne dajemo več takšne pozornosti  na prehrano, čeprav bi morali. Pomembno je, da nadaljujemo tako, kot smo začeli, saj tako otrok ne bo imel problemov z zdravjem, apetitom in telesno težo.

 

Pred vami je opomnik, ki ga je dobro prebrati, saj se nam hitro zgodi, da zdrave navade nehote opustimo in marsikaj počnemo, ker mislimo, da je zdravo,a v resnici ni.

Izdelkov iz bele moke naj bo na otrokovem jedilniku čim manj

Beli moki so odstranili praktično vse vitamine, minerale in vlaknine, zato je telo ne uspe pravilno presnavljati. Ker jo pogosto belijo s klorom, je še dodatno okužena s toksini. Veliko bolj zdravi so proizvodi iz polnozrnate moke, ker imajo v sebi vlaknine in minerale. Zadnje čase med najbolj zdrave moke uvršamo pirino moko.

Nekaj predlogov:

Izogibajte se sladkorja v otrokovi prehrani

Otroka ne navajajte na sladkarije in nikakor mu ne sladkajte kašic. Če pa to vseeno počnete, uporabite majhne količine rjavega sladkorja. Poskusite se že v začetku izogibati uporabe sladkorja, saj vam bo kasneje lažje omejiti vnos sladkorja v otrokovo prehrano. Naše telo ima neverjetno sposobnost, da se navadi na določen okus hrane in ga zato vzljubi. Zakaj ne bi otroka navadili na zdrav okus že v prvem letu njegovega življenja.

Skrivnosti-zdrave-prehrane-pri-otrocih3

Sadje ne sodi v mlečne izdelke

Otrok se bo navadil na naraven okus mlečnih izdelkov in ne bo imel potrebe po dodatnem sladkanju hrane.

Otrokove prehranjevalne navade se oblikujejo v najzgodnejšem obdobju

Ne obstaja zaman pregovor, da Janez zna, kar se Janezek nauči. Navadite otroka na zdravo hrano in celo življenje bo nagnjen k takemu načinu prehranjevanja.

Takoj ko začnejo otroku izraščati zobje, končajte s kašicami

Ko postane otrok sposoben žvečiti, mu to tudi omogočite. Prenehajte s kašicami in mu začnite dajati gosto. oz. trdo hrano, ki jo bo lahko žvečil. Žvečenje trde hrane namreč masira dlesni in pospešuje njihovo prekrvavljenost. Otrok bo z gibanjem čeljusti krepil žvečne mišice in spodbujal pravilno rast zob.

Soli naj bo čim manj

Ne pretiravajte s soljenjem. Enako previdni bodite s soljo kot s sladkorjem in nikakor ne ponujajte otroku slanih prigrizkov. Povečan vnos natrija lahko otroku škoduje. V prvem letu starosti naj bi otrok zaužil le 0,5 g soli, do sedmega leta starosti pa največ en gram. Zgornja meja vnosa soli je pri otrocih 3 grame dnevno, pri dojenčkih pa zgolj en gram. V to količino spada vsa sol, ki jo vnesemo v telo. Tri četrtine soli v telo vnesemo s predelano hrano in četrtino z dosoljevanjem in naravno slanostjo hrane.

Kuhajte raznovrstne obroke

Veliko otrok se boji novih živil. Navadite jih na raznolično hrano, jedilnik naj bo pester., saj bo tako otrok spoznal različne okuse. Če mu hrana na videz ne bo všeč, jo lahko “preoblečete” v njemu ljubše oblike ali zgodbice. Z malce domišljije se da storiti marsikaj.

Na vašem jedilniku ne smejo manjkati

 • vitamini B-kompleksa (zeleno listna zelenjava, hranilni kvas, sir, ribe, jajca)
 • beta karoten (korenje, dinja, bučke, blitva, brokoli)
 • folna kislina (korenje, dinja, fižol, cela pšenična in črna ržena moka)
 • vitamin C (agrumi, jagode, paradižnik, cvetača, zelena listnata zelenjava)
 • kalcij (mleko, mlečni izdelki, sir, soja v zrnju, lešniki, orehi, suhi fižol, zelenjava)

Skrivnosti-zdrave-prehrane-pri-otrocih1

 Nekaj nasvetov za ohranjanje vitaminov v hrani

 • sadje in zelenjavo pripravite tik preden boste postregli (narezani izgubljata vitamine)
 • zelenjavo skuhajte hitro, s čim manj vode
 • svežo zelenjavo samo operite, če jo boste namakali, bo izgubila vitamin B in C
 • korenje kuhajte ali pretlačite, saj boste na ta način dobili največ beta karotena
 • krompir kuhajte neolupljen
 • s kuhanje v železnih posodah boste dobili dovolj železa, vendar bo zaradi tega morda primanjkovalo vitamina C
 • zmrznjene zelenjave pred kuhanjem ne tajajte
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...