Telo po porodu – kako utišati notranjega kritika?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Telo po porodu - kako utišati notranjega kritika?

V nosečnosti se telo spremeni v veliko pogledih in prav tako je tudi po porodu. Trebušček ostane, ampak postane ohlapen, prazen. Dojke se ob navalu mleka po navadi še povečajo. Velikokrat mamice v prvih dnevih spremlja tudi bolečina v predelu vagine ali presredka … Včasih se kar zazdi, kot da telo ni čisto tvoje, saj se je v kratkem času tako zelo spremenilo. Meni osebno je najbolj ostalo v spominu prvo tuširanje po porodu. Kaj pa se je vam najbolj vtisnilo v spomin?

Telo v teh prvih poporodnih dnevih lahko hitro postane tudi nekaj, česar se sramujemo. Hitro rastoči trebušček je za sabo pustil kar nekaj vidnih posledic in velikokrat ženske težko sprejmejo te spremembe. Danes se ne bomo preveč pogovarjali o tem, kaj vse se spremeni na fizični ravni. Ne, beseda bo tekla o tem, kako raziskovati svoje telo in kako izkazati ljubezen prav vsakemu delčku.

Kako utišati notranjega kritika?

V svoji knjigi (The fourth trimester) Kimberly A. Johnson opiše enostavno vajo, ki se je lahko poslužujemo tudi kasneje, če spremenimo nekaj besed. Vaja gre tako:

1. Ko se pojavijo negativne misli povezane z izgledom, občutkom ali s čimerkoli, povezanim z vašim telesom, te misli ustavite. Vzemite si nekaj časa in se osredotočite na dihanje.

2. Spomnite se, da ste trenutno zgolj v prehodnem obdobju in da se bo vaše telo še spreminjalo. V mislih (ali na glas) si recite: »V meni je raslo bitje, ki sem ga rodila in za katerega še vedno skrbim.«

3. Potem se dotaknite dela telesa, ki ga imate radi ali pa se spomnite tiste stvari, za katero ste hvaležni svojemu telesu. Dotaknite se tega dela telesa, izrecite ali pa zapišite, zakaj ste mu hvaležni.

In kar je mogoče še najbolj pomembno – to, kako vaše telo izgleda, ni merilo za užitek! Ne glede na to, da vaše telo izgleda drugače, mu lahko namenite pozornost, ljubezen.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok. Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.

Dodaj odgovor