Sluz v blatu – kaj jo povzroča?

Sluz v blatu – kaj jo povzroča?

V blatu se običajno nahaja manjša količina sluzi, večje količine sluzi pa lahko kažejo na različne bolezni ali bolezenska stanja. Sluz v blatu je pogosto znamenje sindroma razdraženega črevesja (IBS = irritable bowel syndrome) ali ulcerozni kolitis (vnetna avtoimunska bolezen), ki kaže na Crohnovo bolezen. Bakterijska okužba, analna fisura in obstrukcija (zapora) črevesa so prav tako potencialni povzročitelji sluzi v blatu.

Sluz je brezbarvna, bela ali rumena snov, ki jo proizvaja membrana sluznice debelega črevesa. Sluz proizvajajo tudi drugi organi v telesu, na primer pljuča, kjer pripomore k zbiranju delcev, ki jih vdihujemo. V črevesu pa sluz ščiti notranjo sluznico in pripomore k lažjemu prehodu blata.

Sluz v blatu sama po sebi ni nevarna, lahko pa kaže na bolezni oziroma stanja, ki potrebujejo zdravljenje. Večina pacientov poišče pomoč, ko se sluz dlje časa pojavlja v blatu. Včasih je sluz lahko tudi posledica stresa, dolgotrajne zaprtosti ali uživanja nekaterih zdravil.

Sluz v blatu lahko spremljajo tudi drugi simptomi, kot so vetrovi, zaprtost, driska, krči in bolečine v predelu črevesja.

Sluz v blatu – simptomi

Natančneje bi bilo, če bi rekli, da je vidna sluz v blatu pravzaprav simptom nekega stanja ali bolezni. Sluz na površini blata lahko vidite, ko pride do hujših motenj v debelem črevesu. Če pride do motenj v tankem črevesu, je sluz pomešana med blatom.

Če pride do nepravilnosti v delovanju debelega črevesa, je sluz prozorna, če pa se težave pojavijo v tankem črevesu, je sluz običajno rumene barve.

Vsi ostali simptomi so večinoma nespecifični, zato je potrebno posebej raziskati njihov vzrok.

Sluz v blatu – vzroki

Pri posameznikih lahko velike količine sluzi v blatu povzroči stres. Avtonomni živčni sistem spodbuja večje izločanje sluzi v črevesju. Izločanje sluzi je lahko tako obilno, da lahko izzove praznjenje črevesja, pri katerem lahko izločimo izključno sluz ali zraven še neznatno količino blata.

Stres

Če je vzrok za nastanek sluzi v blatu stres, so spremljajoči simptomi običajno bolečine in krči v predelu črevesja. Včasih lahko pride tudi do slabosti in bruhanja.

Do takšnih znakov pogosto privede stres pri otrocih v času šole ali pri študentih v izpitnem obdobju. Pri odraslih se lahko sluz pojavlja kot posledica čustvenih travm.

Do pojava sluzi v blatu lahko pride tudi po dolgotrajnem zaprtju. V tem primeru pride do draženja sluznice črevesa, ki ga povzroči trdo blato. Povečana količina sluzi pravzaprav pomaga pri izločanju trdega blata iz črevesja.

Vnetna avtoimunska bolezen

Pri vnetni avtoimunski bolezni se sluznica debelega črevesa odebeli in nastajajo čiri, ki lahko krvavijo in proizvajajo gnoj in sluz, ki je vidna tudi na blatu. Če simptomi vnetne avtoimunske bolezni trajajo dlje kot en teden, je potrebno obiskati zdravnika.

Sindrom razdraženega črevesja (IBS)

Pri tej vnetni bolezni črevesja lahko sluznica poveča proizvodnjo sluzi. Pogosteje je povezana z drisko, kot z zaprtjem ali z menjavanjem obeh stanj. Sluz v blatu, ki je posledica vnetne avtoimunske bolezni ali IBS-a, ni nujno razlog za preplah, a se vseeno pogovorite o tem z zdravnikom.

Crohnova bolezen

Sluz v blatu je nekoliko manj običajna pri osebah s Crohnovo boleznijo. Če je sluz v blatu prisotna, je lahko povezana z analno fisuro.

Bakterijske okužbe

Tudi bakterijske okužbe lahko povzročajo sluz v blatu, kot tudi drisko, povišano telesno temperaturo in krče v trebuhu. Nekatere bakterijske okužbe se lahko pozdravijo same od sebe, brez zdravljenja, v nekaterih primerih pa je stanje resnejše in zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Zdravniško pomoč je potrebno poiskati, če se simptomi bakterijske okužbe ne izboljšajo po nekaj dneh ali pa se stanje poslabša.

Zaprto črevo

Obstrukcija črevesa je povezana z zaprtjem, močnimi krči, bolečinami v trebuhu, bruhanjem, kot tudi s sluzjo v blatu. Do zapore v črevesu lahko pride zaradi različnih vzrokov, kot na primer zaradi adhezije, kile, žolčnih kamnov, tumorja ali zaužitja tujka.

Zaprtje

Ta težava običajno zahteva zdravljenje v bolnišnici. V nekaterih primerih je potrebna operacija za odpravo blokad. Če se sluz v blatu pojavi brez konkretnega vzroka, jo lahko povzroča sprememba v črevesju. V tem primeru je nujen obisk zdravnika.

Sluz v blatu pri otrocih

Manjše količine sluzi v blatu pri majhnih otrocih ne predstavljajo resnejših težav, dokler se hkrati s sluzjo ne pojavljajo bolečine. V kolikor pa je sluz obilnejša in jo opažamo dlje časa, je potreben posvet z zdravnikom, ki bo odkril vzrok sluzi v blatu.

Trdo blato običajno draži sluznico debelega črevesa pri otrocih, zato se začne izločati sluz. V tem primeru je pojav sluzi nekaj običajnega in dobrodošlega, saj pomaga pri iztrebljanju blata. Zdravniška pomoč pa je potrebna v primeru, ko je vaš otrok dlje časa zaprt. Pri zaprtosti si lahko pomagate tudi z ustrezno prehrano. Na jedilnik je potrebno vključiti dovolj vlaknin.

Če se stanje po nekaj dneh ne izboljša in bo otrok moral poiskati zdravniško pomoč, bodo za uspešno diagnozo potrebni vzorci krvi, urina in blata. Na ta način bo zdravnik ugotovil, kaj povzroča težave. Mogoče je krivo vnetje ali pa sluz povzročajo črevesni paraziti.

Pri otrocih lahko sluz v blatu povzroča tudi stres. Ta se pogosteje pojavlja v obdobju šole, ko se otroci srečujejo z novostmi oziroma v času preverjanja znanja. Potrebno je poskrbeti za sproščeno okolje, kjer naj bo stres čim manj prisoten, saj lahko povzroča težave tudi pri prebavi.

Sluz v blatu – zdravljenje

Zdravljenje sluzi v blatu je odvisno od vzroka, ki jo povzroča. Da bi bilo zdravljenje čim bolj uspešno, je najpomembnejša pravilna diagnoza, za katero pa je pogosto potrebna cela vrsta preiskav. Vsekakor se je potrebno posvetovati z zdravnikom, če se dlje časa pojavljajo večje količine sluzi v blatu.

Če se sluz pojavlja v manjših količinah in morda ni vedno prisotna, je potrebno zdravnika opozoriti na težavo, a zdravljenje najbrž niti ne bo potrebno.

Če se sluz v blatu pojavlja kot posledica bakterijske okužbe, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal antibiotike. Če je govora o določeni bolezni ali stanju, vam bo zdravnik predpisal zdravila z zdravljenje oziroma nadzor te bolezni ali stanja.

Zdravnik vam bo najverjetneje svetoval spremembo prehrambnih navad. Osebe, ki se srečujejo z zdravljenjem sluzi v blatu, se morajo izogibati uživanju mastnih, začinjenih in težkih jedi, ki lahko dodatno dražijo sluznico črevesja. Na jedilnik je potrebno umestiti fermentirane proizvode, kot sta kefir ali jogurt, ki vsebujejo dobre bakterije, ki pomagajo pri obnavljanju sluznice črevesja. Za dobro prebavo je potrebno uživati živila, bogata z vlakninami. Potrebno je povečati tudi vnos vode v telo. Izogibajte se uživanju alkohola in kave. Tudi kajenje slabo vliva na težave s črevesjem.

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor