Zakaj so mame tako utrujene

Mame malih otrok, posebno tiste, ki so stalno doma, pogosto dobijo slab ugled. Zakaj ne poskrbi za frizuro? Zdi se, da ima doma preveč trenirk. Ne vem, zakaj se do sebe vedejo kot do tretje osebe.

Zakaj so mame tako utrujene

Seveda mame spijo manj in imajo več obveznosti po hiši, ko imajo male otroke, imam pa jaz še drugo teorijo o tem, zakaj smo tako utrujene tudi takrat, ko se predvsem zunanjim opazovalcem zdi, da ne počnemo nič posebnega.

To je to: Hiper – budnost

Hiperbudnost je definirana kot stanje senzorične občutljivosti, ki jo spremlja intenzivno, pretirano vedenje, katerega cilj je prepoznati grožnjo. Hiperbudnost pomeni konstantno skeniranje okolice, da bi prepoznali grožnje, izčrpanost in pretirano povečano pozornost.

Običajno se ta termin uporablja v medicini, jaz pa ga uporabljam pri starševstvu. Tako da je za starše hiper budnost dobesedno stanje povečane pozornosti, boj ali beg in zaščita naših otrok, ki so tako majhni, da sami sebe ne morejo tako zaščititi, kot bi morali.

Boj ali beg

Do tega pride, ko nekdo opazi grožnjo ali nevarnost in izkusi psihološke simptome, ki mu bodo pomagali v boju ali zbežati. Tesnoba in zaskrbljenost sta v glavnem stanje povečane pozornosti. Če ste zaskrbljeni, je to, kot da je vaše telo v nižjem stanju pripravljenosti za boj ali beg. In kako naj zdaj ne skrbimo?

Naši otroci pričnejo raziskovati okolico, v kateri se nahajajo še preden se pričnejo samostojno igrat. Stvari, ki so bile varne, kar naenkrat postanejo nevarne, kot na primer stol, s katerega lahko otrok pade. Pomivalni stroj ali tekočina za tla postaneta možnost za nesrečo.

Celo ko mislite, da je hiša za otroke varna, bodo malčki poskusili nekaj, za kar sploh niste mogli predpostaviti, da je zanje nevarno. Ker sami ne morejo predvideti nevarnosti, je to delo, ki ga moramo opraviti mamice. In to je tisto, ko me rešujemo njihova življenja. Zato smo na preži celo takrat, ko spimo. Ko otroka ne vidimo in je tiho, o, ne! Morda skaklja v ležalniku, ki je visok do polovice police s knjigami in mu lahko kaj pade na glavo. Morda ga brat poskuša zapreti v kopalnico. Ko imamo majhne otroke, smo neprestano na preži in msilimo na vse. To pa zelo izčrpava.

Imamo manj časa zase

Preživljanje dneva, ko se fokusiramo na druge, je prav utrujajoče. Zadovoljstvo je biti mama in to je lepo žrtvovanje, a je včasih vsega preveč. Od vzhoda do zahoda smo osredotočene na nekoga drugega. Preden smo postale mamice, smo imele ves ta čas zase. Tudi če smo v službi od 8 do 16, gremo lahko same do stranišča in lahko popijemo kavo ali pijačo, ko si to zaželimo. Lahko tudi telefoniramo brez stresa, da nas bo naš otrok prav takratzmotil ali pa se bo medtem kaj zgodilo. Lahko se tudi sprehodimo, ko nam paše.

Celo takrat, ko imamo otroke, ki se lepo vedejo, in ustaljeno rutino, spet mislimo samo nanje. To je naše delo. In to je dobro, tako mora biti, vseeno pa to zelo izčrpava. Zato sem jaz pristaš ustaljenih rutin, da bi bilo pozneje vse lažje.

Večopravilnost terja svoj davek

Jaz sem pri tem, da počnem več stvari hrati, ekstremna. Zakaj bi počela eno stvar, če jih lahko istočasno počnem 6 in pri tem še eno načtrujem v glavi? Medtem ko hodim od ene sobe do druge, lahko končam tri stvari hkrati. Lahko končam telefonski pogovor, previjem dojenčka in ga držim v rokah. To je dobro, ker tako prihranim na času. A hkrati ni dobro, ker to pomeni, da ne moremo drugače in da nimamo časa za predah. Jaz sem to zadnje čase prenehala početi. Poglejmo, zakaj.

Če ste kot jaz (za vaše dobro upam, da niste), potem boste težko upočasnili, se ustavili, da poduhate cvetlice, manj skrbeli za hišo, otroške obraze ali umazano perilo. Na prvi pogled izgleda, da si ženske, ki so vedno doma, ne bi smele dopustiti umazane hiše in biti nepestano utrujene. Da si ne smejo dopustiti neurejene pričeske ali neurejenih nohtov.  Preprosta resnica je, da so pritiski doma težki in veliko jih je.

Še vedno pa …

Mi smo pristaši rutin in razporedov, prostih otroškig iger in zadostne količine spanca za vse. Vendar pa z vsemi temi razporedi življenje, natrpano z obveznostmi in neprestanimi rundami umazanega perila in posode ter obroki, izčrpava. Zato se, ko vas naslednjič nekdo pogleda s tistim pogledom “zakaj izgledaš tako utrujena, če pa si ves dan bila doma” samo nasmejte, ker vi veste, zakaj.

Utrujene ste, ker vas vsak dan skrbi, da bo vaš otrok popil nekaj, česar ne sme. Zato, ker ste cel prejšnji teden skrbele, če bodo vaši otroci jedli in če je to organska hrana ali ne. Vseeno  pa si lahko oddahnete, ker hiša še vedno stoji in ker zidovi še vedno stojijo pokonci, čeprav so morda počečkani z voščenkami, flomastri ali lakom za nohte, ki sem ga pozabila pospraviti.

Ni pomembno, kako ste organizirani, učinkoviti kot mati in ni važno, kako ubogljivo in lepo se vedejo vaši otroci, biti mati majhni otrokom zahteva veliko osredotočenosti in povečane stopnje budnosti. In to je tisto, zaradi česar smo utrujene. Mislim, da bom na to obdobje gledala z nasmehom, ko bom imela 95 let in bom pol dneva prespala v postelji in se dolgočasila. Zato, ker mamice počnemo to, kar mora biti narejeno.

Rachel

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor