10 stvari, ki so pomembnejše od discipline

Starševstvo je zelo zapletena naloga. Če ne bomo pazili, se bomo preveč osredotočali na en vidik starševstva in druge zanemarili. Velikokrat vidim starše, ki so pozorno osredotočeni na discipliniranje, in tukaj mislim na tradicionalno uporabo besede, ki se nanaša na spremembo določenega vedenja. Včasih pridemo v situacije, ko se vprašamo “Kaj naj naredim, ko …” ali “Kako naj pripravimo svojega otroka, da bi …” in pri tem pozabimo objektivno gledati na stvari.

10 stvari, ki so pomembnejše od discipline

Obstaja veliko stvari, ki so pomembnejše pri oblikovanju naših otrok kot metode in tehnike, ki jih uporabljamo za spreminjanje njihovega vedenja.

Tukaj je 10 stvari, ki so pomembnejše od discipliniranja:

Odnos med vami in otrokom

Odnos, ki ga imamo s svojim otrokom, ima nanj največji vpliv. Mi smo zgled za to, kako naj bi odnos izgledal skozi preostanek njihovega življenja. Če imamo z otrokom zdrav odnos, ki sloni na spoštovanju, sočutju in empatiji, smo postavili dober zgled. Odraščali bodo s pričakovanjem, da mora vsak odnos biti prav takšen in ne bodo pristajali na manj. Če pa je naš odnos zasnovan na nadzoru, prisiljevanju, manipulaciji … no, mislim, da razumete, kaj hočem povedati.

Na otroke lahko vplivamo, če imamo z njimi dober odnos. Otroci bodo raje poslušali in sodelovali z odraslimi, s katerim so povezani. Z drugimi besedami, če ustvarimo zaupanje in začnemo z njimi komunicirati, ko so še majhni, bodo prišli do nas, ko odrastejo. Naša povezanost pozitivno vpliva na zdrave možganske povezave in naši odzivi odločajo, kako se bodo otroci odzivali na nas (kot majhna ogledala).

Vaš pogled

Kaj vidite, ko pogledate vašega otroka? Vidite pozitivno ali negativno? To, kar vi mislite o njih, vpliva na vaše vedenje. Vaše misli prav tako delujejo na vaše fizično in psihično vedenje skozi dan. Misel “on je grozen dveletnik” bo povzročila, da boste pri njemu iskali samo negativne stvari, se osredotočali na njih in jih neprestano poskušali popravljati. Poskušajte negativne misli obrniti v pozitivne, na primer, “je radoveden in zabaven!” Poskušajte na neprimerno vedenje gledati kot neke vrste klic na pomoč, ne pa na nekaj, kar morate v otroku takoj zatreti. Graja ni niti približno tako pogosto potrebna, kot si mislite.

Prav tako bodite pozorni na vaš ton in besede. ” Premišljeno izbirajte besede, s katerimi boste opisali svojega otroka, ker bodo sami nase gledali skozi ta filter, ki ste ga vi oblikovali.” – Lori Petro. Bodite pazljivi, da jih ne boste označevali z, na primer, “poreden” ali “neroden”, ker bodo potem tudi sami sebe tako označevali.

Vez med partnerjema

Vaši otroci gledajo in se učijo. Način, kako se vi in vaš partner vedeta drug do drugega, ponovno daje otrokom zgled. Srečni otroci prihajajo od srečnih staršev. Temelj srečne družine je močna zveza, polna ljubezni med vama. Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za vaše otroke, je, da se potrudite imeti odlično zvezo s partnerjem. Če otroci vidijo, da vidva podpirata drug drugega in se razumeta, vaju bodo posnemali in se bodo najverjetneje razumeli z brati, sestrami in prijatelji. Vsaka minuta, ki jo vložite v svoje otroke, se vam bo skozi njih desetkratno vrnila.

Domače vzdušje

Vse zgoraj omenjene stvari v vašem domu ustvarjajo vzdušje. Če obstaja nesporazum med bilo kom v vašem domu, se to čuti v vzdušju. Ste bili kdaj pri komu na obisku in ste čutili negativno vzdušje? Želite, da je vaš dom raj, topel, varen, vabljiv in ljubeč prostor za vse člane  družine. Dorothy Parker je rekla: »Najboljši način, da otroke zadržite doma, je da ustvarite prijetno vzdušje.«

Kako se vedete do drugih

Kako se vedete do bančnega uslužbenca, prodajalca, svojih staršev, staršev vašega partnerja. Otroci vas imajo za vzor. »Biti vzor ni najpomembnejši način vplivanja na druge, to je edini način.« – Albert Einstein.

Skupnost

Ste vključeni v aktivnosti svoje skupnosti? Poleg tega, da ste otroku vzor, se veliko bolj koristnih lekcij lahko naučijo iz humanitarnega in prostovoljnega dela ali donacij. Ko otroci vidijo, kako lahko njihova dejanja ljudem spremenijo življenja, jim bo to dalo občutek odgovornosti in spodbudilo dobre vrednote.

Šola

Vseeno je, če ste izbrali privatno šolo, državno šolo ali učenje doma. Vaša izbira bo vplivala na vašega otroka. Zato bodite pri izbiri pazljivi. Sošolci imajo velik vpliv na otroke, a če imate z otrokom dober odnos, bo vaš vpliv večji.

Kako se vedete do sebe?

Najprej morate poskrbeti zase in šele potem tudi zanje. Če ste optimistična oseba, ste bolj potrpežljivi, bolj empatični in imate več energije. Ne samo to, otrok, ki vidi, da njegovi starši spoštujejo same sebe, se tudi sam uči spoštovanja. Poskrbite zase!

Mediji, televizija, video igre, družabna omrežja

Vse to vašim otrokom pošilja sporočila. Jaz svojim otrokom dovolim gledanje TV-ja  in igranje video igric, nisem neki nasprotnik medijev, vendar pazite, kaj vaši otroci gledajo in kaj se iz tega učijo. Nekoč je moj sin oponašal nekega risanega junaka in je bil popolnoma pod vplivom te risanke. Vedela sem, od kod je to prišlo in pogovarjali smo se o razlikah med resničnim in izmišljenim svetom. Vesela sem, da še nimajo svojega facebook profila.

Osnovne potrebe

Pravilna prehrana, spanec in fizična aktivnost niso samo nujne za otrokovo zdravje, ampak vplivajo tudi na njegovo vedenje. Fizična aktivnost pomaga otrokom, da se naučijo osredotočiti, nadzirati jezo in izboljšati motorične sposobnosti.

»Če bi morala ponovno vzgajati svojega otroka od začetka, bi najprej zgradila samozaupanje in šele potem hišo. Bolj bi prste uporabljala za slikanje kot za karanje. Bolj bi se povezovala in manj popravljala. Umaknila bi pogled z ure in gledala otroka. Več bi z njim hodila in spuščala zmaje. Nehala bi igrati, da sem resna in se resno izgubila v igranju. Pretekla bi več travnikov in preštela več zvezd. Bolj bi objemala in manj označevala! – Diane Loomans.

Rebecca Eanes

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor