Ali obstaja razlika med očetom in tatijem

Oče, tata, tati, ati, atek, oči, očka, papi … otroci svoje očete različno imenujejo. Namen tega zapisa ni določenega naziva poveličevati ali drugega razvrednotiti. Kathy je v svojem zapisu želela prikazati razliko med biti oče in biti samo oče in poudariti pomembnost te vloge pri vzgoji otrok, njihovemu odraščanju in oblikovanju njihove osebnosti. V tem primeru smo uporabili očeta in tatija.

Ali obstaja razlika med očetom in tatijem

Pred mnogimi leti sem spoznala razliko med očetom in tatijem. Oba lahko vstaneta zjutraj, gresta na delo in zagotovita finance za svojo družino, tudi če sovražita svoji službi. Ne samo da zagotovita streho nad glavo za svojo družino, hrano na mizi, tudi za ure flavte in družinski odmor imata.

“Razlika med Biti oče in Biti tati” se je prvobitno pojavila pri projektu “Dober človek”.

Oba sta lahko fizično prisotna pri svojih otrocih na športnih tekmah ali dogodkih.

Vendar je razlika, o kateri govorim, globlja in velikega pomena za vsakega mulca. To je razlika, ki se izraža v vlogi tatija.

Tu je seznam teh lastnosti, ne glede na vrstni red. Če ima te lastnosti vaš tati, potem ste lahko srečni, če jih imate vi, potem ste si, po mojem mnenju, zaslužili naziv tati.

Mislijo, preden komentirajo

Zveni preprosto? Kolikokrat ste se ugriznili v jezik, ko je bilo treba odgovoriti na vprašanje vašega otroka “Kaj ti res o tem misliš, tati?”

Obstaja velika razlika med biti kruto odkrit ali globoko odkrit. Razmislite, kaj je pravi razlog otrokovega vprašanja – mogoče je želel vaše dovoljenje za nekaj ali želi, da ste zaradi vprašanja nanj ponosni, kot pa da bi resnično želel slišati vaš filozofski odgovor.

Komunicirajo in igrajo se na otrokovem nivoju

To me spomni na rek: “Pravi moški imajo čajanke s svojimi hčerkami.” To je resnica, pravi tati se igra na nivoju svojega otroka, on ni tu samo takrat, ko ga zanima tisto, kar otrok počne.

On prebere trikrat  isto nadležno in dolgočasno knjigo, vse dokler ne dobi glasu gospodiča Nodija ali gospoda Samoroga in dovoli, da so njegovi nohti lakirani in lasje sfrizirani do te mere, da ga niti najboljši prijatelj ne bi prepoznal.

To so lahko majhni trenutki v dnevu za tatija, a trajni spomini za otroka, ki pomagajo, da se oblikuje stopnja zaupanja in udobnosti, ki bo učvrstila ljubezen med njima.

Tatiji so dober vzor

Tati kaže ljubezen, sočutje in potrpežljivost ne samo svoji družini, ampak tudi ljudem na splošno. Tati ne sodeluje v izlivih besa, ko ga nekdo znervira. Nikogar ne ponižuje ne besedno ne fizično in ne žali tistega, ki se z njim ne strinja. Tati ne žali mame svojih otrok in ne izkorišča otrok za maščevanje svoji bivši.

Morda mislite, da so nekateri od teh primerov očitni, vendar pa velikokrat, ko so čustva močna, ljudje ne opazijo, da lahko njihova dejanja fizično ali čustveno prizadenejo otroka.

To ne pomeni, da se od vas pričakuje, da ste popolni in se vas stres ne dotakne. Te napetosti vplivajo na vse nas. Kar hočem povedati je, da preden karkoli naredite, se za pet sekund ustavite, se osredotočite in razmislite. Pet sekund, da se vrnete k tistemu, kar je resnično pomembno.

Tatiji ščitijo svoje otroke

Če vam otrok kdajkoli reče, da se je nekdo do njih neprimerno vedel, prvi komentar ne bi smel biti, da so dejanje te osebe verjetno narobe razumeli.

Tatiji ne predvidevajo, da je otrok razumel narobe; oni poslušajo. Tatiji postavljajo vprašanja in potem reagirajo. Pravi tati takoj prepriča otroka, da on ni naredil nič slabega in da je prav, da je povedal, kar se jim je zgodilo. Svojemu otroku dajo vedeti, da bodo naredili vse, da se jim kaj podobnega ne bo več zgodilo.

Biti oče je lahko in zahteva malo čustvenega vlaganja. Biti tati je zame posvečena, težka in vseživljenjska odgovornost. Ti avtomatično postaneš oče, ko se otrok rodi, vendar pa si boš naziv tatija moral zaslužiti.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor