Otroške bolezni – šesta bolezen

Kaj je šesta bolezen?

To je, najpogosteje, nenevarna bolezen, ki jo povzroči virus. Pojavlja se izključno pri otrocih starosti od treh mesecev do treh let, najpogosteje pri dojenčkih od 9 mesecev do enega leta in verjetno je najpogostejši vzrok za visoko temperaturo v tej starostni skupini.

Ali je šesta bolezen nalezljiva in kako se prenaša?

Nalezljiva je približno dva dni pred začetkom povišane temperature do dva dni po tem, ko se temperatura vrne na normalo, ne glede na prisotnost izpuščaja. Otroci se lahko vrnejo v vrtec nekaj dni zatem, ko se temperatura stabilizira, četudi imajo še vedno izpuščaj. Virus se prenaša kapljično – s slino, izločkom iz nosa ali kašljem.

Vir: mommyhood101.com
Vir: mommyhood101.com

Inkubacija šeste bolezni

Dr Sears: Šesta bolezen je po vsej verjetnosti edina virusna bolezen, pri kateri se izpuščaj pojavi za vročino.

Inkubacijska doba (čas od izpostavljenosti okužbi bolezni) je okrog 10 dni.

Simptomi šeste bolezni

Šesta bolezen se začne z visoko temperaturo, ki se pojavi nenadoma, doseže lahko tudi čez 40 C. Visoka temperatura traja tri dni. Po tem temperatura pade, otrok dobi rdeč izpuščaj, vzdignjeni ali v ravnini kože, ki se običajno najprej pojavi okoli vratu in se širi preko hrbta in prsi. Izpuščaj lahko traja nekaj dni ali celo več tednov.

Dr Sears: Posebnost šeste bolezni je, da otroci ne izgledajo posebno bolni in ko se temperatura zniža, se splošno stanje normalizira.

Včasih virus povzroči od 3 do 7 dni visoke temperature brez kakršnihkoli drugih simptomov ali izpuščajev. Nekaterim otrokom otečejo bezgavke na sprednji in zadnji strani vratu, lahko se pojavijo izcedek iz nosu, kašelj, bolečine v ušesu, bruhanje ali driska. Otroci imajo lahko samo enega od teh simptomov ali vse.

Vir: mommyhood101.com
Vir: mommyhood101.com

Šesta bolezen in zapleti

Šesta bolezen običajno ne povzroča zapletov, vendar lahko nekateri otroci, ki so nagnjeni k vročinskim krčem, doživijo napade, če se jim temperatura močno poviša. V redkih primerih lahko šesta bolezen povzroča otekanje bezgavk, jeter in vranice, še redkeje pa vnetje možganov (encefalitis).

Pomembno je, da se zdravi vse simptome, ki motijo vašega otroka. Posebnega zdravljenja za to bolezen ni. Najpomembneje je, da si zapomnimo to, da ta virus lahko povzroča visoko temperaturo, zato poskušajte biti vztrajni pri zniževanju zmernih in visokih temperatur.

Pomembno
Glede na to, da šesta bolezen lahko povzroči zelo visoko vročino, je potrebno biti posebno pozornen na otroke, ki so nagnjeni k vročinskim krčem.

Cepljenje proti šesti bolezni

Cepivo proti šesti bolezni ne obstaja.

Ocena:
[Skupaj: 117 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor