Bolečina v grlu brez vročine pri otroku

Pri številnih otrocih, še posebno pri šolarčkih, se lahko pojavijo močne bolečine v grlu, ki pa jih ne spremlja vročina. Običajno se otroci prebudijo s suhim, bolečim grlom in bi radi hitro “nekaj naredili”. Pa poglejmo, kaj bi to lahko bilo.

Bolečina v grlu brez vročine pri otroku

Zdraviti boleče grlo ali čakati?

Zakaj se pojavi jutranje boleče grlo?

Grlo je razen virusom in bakterijam izpostavljeno še različnim mikroorganizmom. Zato naj nas ne čudi, če veliko otrok toži za bolečimi grli. Med grelno sezono je v spalnicah suh zrak in če ne postavimo vlažilcev na radiatorje (ali na druga grelna telesa), bodo jutranja suha usta in grla resda neprijetna, vendar brez okužbe.

Če pa je bolečina zelo močna, gre gotovo za okužbo. Obstajata dve možnosti – lahko je začetek bakterijske okužbe ali pa gre za virus.

Ali je potrebno otroku takoj dati antibiotik?

Seveda ne!

Ni vsaka bolečina v grlu angina (kot se to velikokrat zmotno misli), še posebej, če otrok nima vročine. Veliko virusov obstaja, ki “grizljajo” grlo in povzročijo zelo boleče vnetje. Prenašajo se z umazanimi rokami, lahko pa tudi z direktnim kontaktom (poljubom, na primer).

Ko otroka pregleda pediater, vidi v tem primeru rdeče grlo, brez gnojnih oblog.

Kaj pa bris grla?

Bris grla je najboljši način, da se pediater prepriča, če so v grlu bakterije, kar pomeni, da je potrebno zdravljenje.

Bris grla je enostavna in poceni diagnostična metoda, ki se lahko opravi v več laboratorijih, tudi brez odhoda v zdravstveni dom. Po 24 urah se že lahko ve, če “raste” kakšna od patogenih bakterij, ki jih je potrebno uničiti z antibiotikom.

Ali lahko bris izpustimo?

Lahko!

Če otrok nima vročine, je dobro razpoložen in se ne pritožuje še zaradi kakšne druge težave, ni potrebe, da bi hiteli z brisom grla. Če gre za standardno virusno vnetje grla, bo otroku že čez dan ali dva bolje, bolečina se bo zmanjšala in izginila, zato bris ni potreben.

Ali je otroku potrebno dati kakšno zdravilo proti bolečinam?

Je potrebno. Otroku dajte paracetamol ali ibuprofen, ki učinkovito zmanjšuje bolečine v grlu. Zmotno je misliti, da bodo ta zdravila prikrila pojav vročine, ki bi lahko bila znak streptokokne angine. Če gre za začetek gnojne angine, se bo vročina “prebila” kljub zdravilom za bolečine. Takrat bo kljub zdravljenju tudi bolečina večja in vse hujša, tako da bo v tem primeru otrok hitro prišel na pregled k pediatru.

Kaj pa rastlinski preparati?

Obstaja veliko preparatov (tablete, raztopine, dražeji, “spreji”), ki vsebujejo rastlinske izvlečke, ki blažijo bolečino ali/in vnetja. To niso antibiotiki, vendar so koristni kot pripomoček za lajšanje tegob. Obložijo bolečo sluznico grla in tako zmanjšajo neprijeten občutek, delujejo pa tudi kot številni “antiseptiki” in tako zmanjšajo možnost dodatne (sekundarne) okužbe grla.

Edina omejitev je morebitna alergija na katero do sestavin preparata, vendar je ta na srečo redka.

Kako moramo pregledati otroka?

Če se bolečina v grlu kljub analgetikom ne zmanjša, moramo do otrokovega pediatra, tudi če otrok nima vročine. Če se po 24 urah od pojava težav bolečine večajo (čeprav smo otroku dali zdravilo proti bolečinam), se je potrebno posvetovati s pediatrom. Nikar ne odlagajte s pregledom, če bolečino v grlu spremljajo tudi otekle bezgavke na vratu.

Nekatere bolezni lahko s pregledom “zavohamo” že takoj na začetku. Na primer, začetek infekcijske mononukleoze, pri nekaterih otrocih lahko “gre” brez visoke vročine, pri pregledu grla pa se lahko sumi na to bolezen. Seveda ni vsaka “podaljšana” bolečina v grlu mononukleoza, vendar bo pediater lahko postavil diagnozo in hitro pomagal otroku.

Ass.dr Goran Vukomanović

Ocena:
[Skupaj: 31 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor