Alergija na hrano – se jo lahko prepreči?

Kravje mleko, soja, arašidi, oreščki, jajca, pšenica, ribe, školjke in sezam so najpogostejša alergena živila. Otroci, katerih starši ali bratje in sestre imajo alergije, še posebej na arašide, so bolj podvrženi tveganju za pojav alergije.

Alergija na hrano - se jo lahko prepreči?

Ker je število otroških alergij na hrano v porastu, si starši pogosto postavljajo vprašanje, ali obstaja način, kako preprečiti alergijske reakcije na hrano. Alergijo na hrano ima 6 % otrok in 3 do 4 % odraslih.

Obstaja preventiva?

Odgovor na to vprašanje je podala študija, objavljena v CMAJ (Canadian Medical Association Journal), v kateri avtorja študije, Dr. Elissa Abrams in Allan Becker, pravita: ”Če se starši sprašujejo, kako preprečiti nastanek alergije na živila pri svojem otroku, potem jim svetujeva, naj postopno uvajajo alergena živila v dobi od četrtega do šestega meseca starosti otroka.”

Potem ko so alergena živila že uvedena v prehrano, je za ohranjanje tolerance na ta živila potrebna redna izpostavljenost – otrok naj redno uživa takšno hrano.

Zgodnje uvajanje alergenih živil v prehrano

Nedavna raziskava je pokazala, da zgodnje uvajanje arašidov v prehrano otrok, pri katerih obstaja visoka stopnja tveganja za razvoj alergije na hrano, zmanjšuje rizik za pojav alergije za kar 80%. Seveda je pri otrocih, pri katerih je tveganje za pojav alergije na arašide visoka, nujen posvet z alergologom.

Raziskava, ki so jo naredili v več ameriških in kanadskih medicinskih ustanovah, je potrdila, da obstajajo močni dokazi, ki podpirajo uvajanje arašidov v prehrano otrok med 4. in 11. mesecem starosti.

Predhodne smernice so priporočale izogibanje potencialnim alergenim živilom vse tja od 12. pa do 36. meseca starosti.

Kako uvajati nova živila v prehrano otroka?

Za uvajanje novih živil Ameriška akademija za alergije, astmo in imunologijo priporoča:

  • uvajanje nove hrane vsakih 3 do 5 dni na način, ki je primeren starosti otroka (da se prepreči zadušitev)
  • začnite z žitaricami, nato z zelenjavo in sadjem rumene in oranžne barve
  • uvajanje enega od potencialno nevarnih živil, v kolikor jih otrok dobro prenaša; v majhnih količinah (npr.:kravje mleko, soja, jajca)
  • uvajanje visoko alergene hrane v dom
  • povečevanje količine hrane v času nekaj dni

”Dobro je dokumentirano, da izogibanje alergenim živilom ni zaščita pred možnostjo pojava alergije na hrano,” trdijo avtorji zgoraj omenjene študije. ”Obstajajo dokazi, da zgodnje uvajanje arašidov v prehrano dojenčka pravzaprav deluje preventivno.”

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Vir: CMAJ

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor