Vnetje slepiča pri otrocih – kako ga pravočasno prepoznati

Slepo črevo je pravzaprav en od koncev debelega črevesa, ki se ”slepo” zaključi. Na njem je dodatek, v glavnem sestavljen iz limfnega tkiva, ki ga čutimo šele, ko je vneto.

Točen vzrok vnetja slepiča ni znan. Infekcija pa vsekakor hitro pripelje do širjenja spodnjega dela črevesja (slepiča), ki se hitro razširi na okolico in pričenja boleti.

Nimajo vsi otroci enakih simptomov vnetja slepiča. Težave niso odvisne le od položaja spodnjega dela črevesja in starosti, ampak tudi od otrokove presnove in reakcije na vnetje.

 Vnetje slepiča pri otrocih - kako ga pravočasno prepoznati

Bolezen se pri manjših otrocih (čeprav se redko pojavi pred petim letom starosti) običajno začne s povišano telesno temperaturo, bruhanjem in bolečinami v trebuhu. Starejši otroci običajno potožijo za bolečino okoli popka, ki se kasneje spremeni v bolečino v spodnjem desnem delu trebuha, takrat se stopnjuje tudi bruhanje. Preden nastanejo vsi ti simptomi, je otrok lahko razdražljiv, nato gre le še na slabše – zavračati začnejo hrano in pijačo, otroški trebuh pa postaja vse trši. Odvajanje blata je normalno ali pa ga sploh ni.

Kako postaviti diagnozo?

Takrat, ko je pojavljanje bolezni tipično, otrok relativno hitro pride do otroškega kirurga, ki postavi diagnozo s pomočjo laboratorijskih analiz, na podlagi katerih se odkrije povišano število belih krvničk. Pomemben je tudi pregled urina za primerjalno diagnozo z infekcijo sečnih poti. Prav tako je lahko v korist pregled z ultrazvokom.

Odgovori na najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljamo starši

Ali je možno, da ima otrok istočasno drisko in vnetje slepiča?

Redko. Pri vnetju slepiča je otrok običajno zaprt.

So pri vnetju slepiča možne bolečine na levi strani trebuha?

Ta pojav ni pogost, a je možen. Spodnji del črevesa je včasih drugačen in lahko poteka tudi do leve strani trebuha, zato se bolečina pojavi tam. Možna pa je tudi bolečina na levi strani trebuha, če gre za refleksno (zrcalno) bolečino.

Kako zdravijo vnetje slepiča?

Pri otrocih akutno vnetje slepiča zdravijo s kirurškim posegom. Potem ko je slepo črevo odstranjeno, se le-to ne more obnoviti. Možna je občasna žgoča bolečina v predelu, kjer je bilo slepo črevo operirano, saj je sam proces zdravljenja dolg. Zelo, zelo redko se lahko na mestu, kjer je kirurg odstranil slepo črevo, zgodi, da zrastejo novi prirastki slepega črevesa.

Ali moramo ob vsaki bolečini v trebuhu nemudoma k zdravniku kirurgu?

Ne. Seznam možnih vzrokov za bolečine v predelu trebuha pri otrocih je dolg. In le nekaj bolezni med njimi zahteva pozornost zdravnika kirurga in kirurški proces. Otroka se dobro pregleda in šele po natančnem pregledu in osnovnih analizah, se odloči o nadaljnjem postopku zdravljenja. Pri nekaterih otrocih zadostuje, da jih le opazujemo in spremljamo njihovo stanje dlje časa, dokler se ne sklene končna odločitev. Potrebno je opozoriti, da obstaja veliko bolezni, katerih znaki so zelo podobni znakom vnetja slepiča. Zato je opazovanje nujno potrebno.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Vir: roditelji.me

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor