Otrok ima bolečine v trebuhu

Ko otroka zaboli v trebuhu, se starši običajno takoj prestrašijo in to bolečino v hipu povežejo z vnetjem slepiča ali neko drugo nevarno motnjo. Najpogosteje pa je takšna bolečina nenevarna ali pa je posledica virusne in bakterijske okužbe.

Otrok ima bolečine v trebuhu

Najpogosteje otrok začuti nenadno in močno bolečino v trebuhu ponoči ali med prazniki in seveda, ko smo daleč stran od zdravnika pediatra. Starši se v trenutku prestrašijo in se v paniki nemudoma odpravijo k dežurnemu zdravniku. Malo je družin, ki (še) niso šle skozi takšen scenarij. Seveda stanje ni vedno tako dramatično, zato si preberimo nekaj o tem precej pogostem pojavu.

Najpogostejši vzroki za bolečine v trebuhu

Čeprav se večina staršev prestraši, da gre za vnetje slepiča, pa le-to običajno ni vzrok za bolečine v trebuhu, ki se pojavijo pri otroku. Če bi želeli narediti seznam vseh možnih vzrokov za bolečine v trebuhu pri otroku, bi imeli res nepregleden in zelo dolg seznam. Zato si v nadaljevanju preberite le najpogostejše vzroke za bolečnine, ki so hkrati tudi najpomembnejši.

Funkcionalne (nedolžne) bolečine

Te bolečine so, na srečo, najpogostejše pri otrocih. Gre za bolečine, ki se pojavljajo v ”napadih”, so dokaj močne in vzbujajo ”prebadajoči” občutek. Otrok ponavadi ne zna točno pokazati, katero mesto je najbolj boleče. Otroci so običajno zelo vznemirjeni, manjši otroci pa jokajo, tudi ko jim že zmanjka solz. Te bolečine so kratke in ne trajajo dlje od nekaj minut. Ko bolečina mine, se otrokovo stanje hitro izboljša in kmalu je, kot da se ne bi nič zgodilo.

Nedolžne bolečine se ponavadi nekajkrat ponovijo, a se dodatne težave ne pojavljajo, otroci pa se lepo opomorejo tudi brez zdravil. Ta fini prehod (hitro prenehanje bolečine) je ena od značilnosti nedolžnih bolečin v trebuhu.

Točen vzrok za to vrsto bolečin v trebuhu ni še povsem razjasnjen, a so znani nekateri primeri, pri katerih lahko nedolžne bolečine pričakujemo.

Kdaj lahko pričakujemo funkcionalne bolečine

Virusi in gripe radi povzročijo tudi bolečine v trebuhu in v črevesju. Zato ima skoraj vsak otrok v času, ko zboli za težjimi virusnimi obolenji, težave z želodcem ali težave s črevesjem. Želodec je neposredna tarča virusov in tako pogosto pride do virusnega vnetja želodca – gastritisa. Zavoljo tega otrok izgubi apetit, lahko celo bruha in se pritožuje nad bolečinami v zgornjem delu trebuha. Poleg želodčne in črevesne sluznice je mesto napada virusov tudi limfna žleza v trebuhu. Prav tako pa se na vratu in znotraj trebuha nahaja večje število limfnih žlez. In ko virus napade bezgavko, se bo le-ta, kot posledica vnetja, povečala. Tako se zgodi, da velik limfni kanal pritiska na črevo, kar privede do zožanja črevesa, kar pa oteži prehod blata skozi črevo. Črevo se trudi, da bi očistilo zožani del in tako začne delovati hitreje in se izmenično krči in sprošča, to pa predstavlja močno bolečino. Ko vsebina črevesa preide skozi zožani del, bolečina v hipu popusti. Takšno vnetje (strokovno se imenuje mezenterijski limfadenitis) je relativno pogost spremljevalec številnih okužb dihalnih organov in ni prisoten le pri virusnih obolenjih, ampak tudi pri bakterijskih okužbah. Zato niti ni tako redko, da se otrok pritožuje nad bolečinami v trebuhu, ko ima npr. streptokokno angino.

Nekateri otroci imajo bolečine v trebuhu, čeprav ni nobenega pravega organskega razloga za to. Pri večjih otrocih, še posebej v času pred puberteto in seveda v puberteti, so lahko bolečine v trebuhu vzrok burnim spremembam v psihološkem profilu otroka. Otroci pogosto konflikte z okolico doživljajo v obliki različnih bolečin. Poleg glavobolov in bolečin v prsih, so bolečine v trebuhu najpogostejše mesto, kamor se projektirajo težave, s katerimi se otrok sooča. Včasih je to način, da pozornost preusmeri nase in inteligentni otroci se hitro naučijo, kako zmanipulirati subtilne občutke staršev, ki so seveda zaskrbljeni zaradi ”strašnih” bolečin v trebuhu, ki jih ima njihov otok. Takšne bolečine spadajo med funkcionalne (neškodljive) in minejo, ko se reši psihični problem, ki muči otroka. Seveda je potreben obisk pri pediatru, ki bo izključil bolezensko stanje, ki bi lahko bil morebitni vzrok za bolečine v trebuhu. Šele nato se svetuje obisk otroškega psihologa.

Obstajajo tudi bolečine v trebuhu, pri katerih otroci ne kažejo znakov bolezni, niti niso vpleteni psihološki problemi. Tudi te bolečine so funkcionalne in kot takšne neškodljive. Pojavljajo se periodično, z daljšimi intervali brez vsakršnih tegob. Včasih se lahko zgodi, da so bolečine v trebuhu zelo močne, a na srečo hitro minejo. Če se opravijo testi in preiskave, so rezultati normalni, a otroka še vedno občasno boli trebuh. Čez čas bolečine običajno prenehajo, zato jim ni potrebno pripisovati velikega pomena. Pomembno je v takšnih trenutkih opogumiti otroka in mu pojasniti neškodljivost takšnih bolečin, da bo lažje pretrpel to neprijetnost.

Bolečine v trebuhu, ki jih spremlja driska

Ko je prisotna driska, so skoraj vedno prisotne tudi bolečine v trebuhu. Razlog je seveda zelo očiten, saj je driska nastala zaradi težav v črevesju, ki se pokaže v njegovem prehitrem delovanjem. Povečana peristaltika (tako medicinsko imenujemo delovanje črevesja) je prav tako boleča, saj so na steni črevesja živčni končiči, ki so zadolženi za prenos bolečine. Te bolečine so običajno nenevarne, saj je njihov vzrok jasen in takoj, ko mine driska, minejo tudi bolečine v trebuhu. Pediatri so veseli, ko imajo otroci z bolečinami v trebuhu tudi drisko, saj to pomeni, da je vzrok za bolečine očiten in tako ni bojazni, da gre za kirurško bolezen. Seveda ima vsako pravilo tudi izjeme, a večino kirurških obolenj ne spremlja driska.

Bolečine v trebuhu, ki zahtevajo pregled kirurga

Trebuh je najpogostejše mesto v otrokovem telesu, v katerega “kuka” kirurgTežko je najti nekoga v družini, med sosedi in prijatelji, ki še ni imel operiranega slepega črevesa. Ta negativna ”priljubljenost” vnetega slepega črevesa je tudi najpogostejši vzrok za strah pred kirurškimi obolenji, ki so tudi najpogostejši vzrok bolečin v trebuhu. 

Druge kirurške bolezni

Tudi druge, številne kirurške bolezni so lahko vzrok močnim bolečinam v trebuhu. Za skoraj vse je značilno, da se bolečina povečuje in splošno počutje otroka poslabšuje.

***

Trebuh nima okna, zato se ne vidi, kaj se dogaja v notranjosti. Zato je pomembno spremljati otroka in se pravočasno posvetovati z zdravnikom. Včasih je nujno otroka pregledati tudi večkrat na dan, a se običajno naredijo rutinske laboratorijske analize (krvna slika in pregled urina), ki pomagajo pri postavljanju prave diagnoze.

Večina otrok z bolečinami v trebuhu ne potrebuje kirurga, a je potrebno biti potrpežljiv in pazljiv pri spremljanju in opazovanju bolnika, seveda ob strokovni pomoči zdravnika. Četudi se zdi vse v redu, a je starše strah za otroka, se je včasih potrebno pogovoriti s pediatrom, ki bo pomiril prestrašene starše in ocenil, če je pregled pri kirurgu potreben ali ne.

Virusi, vključno z virusom gripe, radi ”udarijo” tudi v trebuh in črevesje, tako da ima med težjimi virusnimi obolenji skoraj vsak otrok trebušne ali s črevesjem povezane težave.

Vnetje slepiča

Vnetje slepiča se običajno prične s povišano telesno temperaturo, bruhanjem in bolečino v predelu popka. Otrok je izmenično razdražljiv in pobit, trebuh pa počasi, a postopoma postaja vse trši. Je ena izmed najpogostejši kirurških bolezni, katerih vzrok so bolečine v trebuhu pri otrocih. Čeprav se je izraz ”slepič” precej udomačil, je anatomsko gledano napačen, a ga bomo vseeno uporabili. Torej, slepič je en konec debelega črevesja, ki se ”slepo” konča. Na njem se nahaja apendiks rdečega tkiva, ki pravzaprav nima nobene druge naloge kot te, da povzroča težave. Ta del črevesa je resnično nekoristen v funkcionalnem smislu, a se v njem nahajajo tkiva, ki so podvržena vnetjem.

Bolezen se običajno prične s povišano telesno temperaturo, slabostjo in bruhanjem. Večji otroci bodo najprej potožili za bolečinami v predelu popka. Bolečina se nato seli v spodnji desni del trebuha in se navadno povečuje. Kar je precej značilno, je da otrok čez dan dva precej onemore. Otrok je izmenično razdražljiv in utrujen, zavrača hrano in komaj kaj popije, trebuh pa počasi postaja vse trši. Če se ga poskušamo dotakniti, otrok začuti telo močno bolečino in se brani. Največ otrok z vnetjem slepiča nima driske, ampak gre običajno za zaprtje. Ni redkost, da je blato na začetku normalno gosto.

To so težave, katerih značilnosti so tipične za vnetje slepiča. Potrebno pa je vedeti, da imajo nekateri otroci netipično obliko te bolezni, ko se slepič ne nahaja na običajnem mestu. Takrat se težave razlikujejo glede na tipične. Mlajši kot je otrok, težje je postaviti pravilno diagnozo, saj so simptomi tako manj značilni kot pri starejših otrocih.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Moj pediatar

Ocena:
[Skupaj: 42 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor