Kaj storiti, ko otrok noče vzeti zdravila

Ena od najtežjih dolžnosti starša je, da otroku da zdravilo, ko ga potrebuje. Otroci zdravil seveda ne marajo in se takrat pogosto skrijejo, ne želijo odpreti ust ali se celo fizično upirajo, ko pride čas, da vzamejo tableto ali popijejo sirup. Zaradi tega se nekateri starši poslužujejo sile, groženj in podkupovanja v upanju, da bi jim uspelo zdravilo spraviti po otrokovem grlu navzdol.

Starši si lahko pomagate z naslednjimi nasveti, s katerimi boste pridobili otrokovo sodelovanje pri jemanju zdravil. Tako naslednjič, ko bo vaš otrok moral zaužiti zdravila, ne bo solz in slabe volje.

Kaj storiti, ko otrok noče vzeti zdravil

Otroka poučite o zdravilu

Z učenjem otroka o zdravilih lahko začnete že, ko se otrok nauči govoriti. Otroku moramo pojasniti, da imajo zdravila včasih res grozen okus, ampak so ključnega pomena, ko so bolni in jim bodo pomagala, da ozdravijo. Razložite jim, da je jemanje zdravil nekaj, kar moramo početi vsi ljudje (stari in mladi), ko zbolimo.

Naj otrok da zdravilo vam, ko ste bolni

Dober način, da otroku pokažete, da jemanje zdravil ni tako grozna stvar, je, da dovolite otroku, da vam da zdravilo, ko ga potrebujete. Seveda pod strogim nadzorom. S tem, ko iz jemanja zdravil ”ne delamo scene”, otroku pokažemo, da je jemanje zdravil nekaj povsem običajnega, ko želimo ozdraveti.

Dajte otroku izbiro

Dajte otroku določeno mero soodločanja in izbire glede jemanja zdravil. Naj sam izbira, kdo mu bo dal zdravilo, kje in kdaj (seveda znotraj razumskega časovnega okvira), s katero slaščico si lahko kasneje na-primer izboljša okus itd. Vse to bo otroku dalo občutek kontrole nad situacijo in občutek, da ni tako nemočen pri nalogi, ki jo sicer jemlje kot grozno.

Zdravila hranite stran od otrok in na hladnem

Nikakor ni odveč opozorilo, da je potrebno zdravila, ki jih imate doma, hraniti stran od dosega otrok. Najidealnejše je, če jih shranite v omari, ki je visoka, otroku nedostopna in ima ključavnico.

Zdravila je prav tako potrebno hraniti na hladnem. To je še posebej pomembno in koristno pri sirupih. Ohlajen sirup bo namreč imel boljši okus (zmanjšan okus po zdravilu) kot tisti, ki ga hranite na sobni temperaturi. Če sirup vašemu otroku nikakor ne gre po grlu navzdol, ga pomešajte npr. s sladoledom, medom, jogurtom. Nikar pa sirupa ne mešajte s sokom, saj bo sirup najverjetneje potonil na dno kozarca in tako ne bo popit.

Naj si zamaši nos

Otroku predlagajte, naj si, medtem ko jemlje zdravilo, s prstoma zamaši nos, kot to počne pri potapljanju. Tako se bo zmanjšal grenak okus zdravila. Pri tem pa pazite, da se otroku pri tem ne zaleti oziroma zatakne zdravilo. Seveda ta način ni primeren za majhne otroke.

Uporabite medicinsko brizgo

Ima vaš otrok probleme z požiranjem sirupa iz žličke? V tem primeru si lahko pomagate z medicinsko brizgo. Preden boste tekočino izbrizgali, jo usmerite proti levi ali desni strani ust, odvisno od tega, kateri del otrokovega obraza je močnejši. Tako bo otrok tekočino težje izpljunil in mu bo lažje stekla po grlu navzdol.

Naj poplakne okus zdravila

Včasih voda ni dovolj, da bi se v ustih znebili grenkega okusa po zdravilu. Takrat dovolite otroku, da ima med jemanjem zdravil pri sebi svojo najljubšo pijačo ali košček čokolade, s čimer naj si izboljša okus po zdravilu. Pomaga pa tudi, če si po jemanju zdravil otrok umije zobe.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor