Kako lahko očetje naučijo svoje sinove, da spoštujejo ženske

Ali učite svojega sina, kako na pravi način ravnati z žensko?

Iskreno, nekatere stvari, ki sem jih videl, so me dobesedno udarile. Obstajajo moški, ki mislijo, da je v redu “postaviti žensko na svoje mesto” vsake toliko časa, pa četudi to pomeni fizično obračunavanje. Nekaterim fantom se zdi, da imajo pravico svojo jezo znašati na svojo ženo ali prijateljico, kot da je to nekaj normalnega. Nekateri mislijo, da si slabič,  če vsake toliko ugodiš ženi.

Kako lahko očetje naučijo svoje sinove, da spoštujejo ženske

Videl sem tudi može, ki so se umaknili in pustili svojim ženam, da so prevzele odgovornost za celo hišo. Ti moški sebe ne vidijo kot aktivnega vodjo v družini, kar je še eden od načinov nespoštovanja ženske vloge in pomembnosti mama-oče timskega dela.

Obstaja veliko mitov o tem, kako naj bi moški ravnal s svojo žensko. O tem veliko razmišljam, ko sem s svojima dvema sinovoma Markom in Timom in drugima dvema sinovoma, ki sta poročena z mojima hčerkama. Ves čas jih poskušam učiti.

Naše sinove moramo učiti (trenirati) o tem, kakšen odnos je med punco in fantom primeren, takšen, kjer je spoštovanje ženske prioriteta. Kako se tega lotiti? V nadaljevanju je nekaj nasvetov.

Bodite pozitiven vzor

Kot na vseh drugih področjih v življenju, vas tudi tukaj sin opazuje. Uporabite svoj močan vpliv in bodite svojemu sinu, fantom v soseščini in celo drugim moškim  vzor spoštovanja žensk. Pokažite, da so ženske vredne zaradi svojega značaja in integritete ter ženskih osebnostnih lastnosti, ki dopolnjujejo in zaokrožajo moški pristop do stvari. S tem, ko mu z dejanji in besedami kažete, kaj pomeni spoštovanje, boste na najbolj učinkovit način oblikovali sinov značaj.

Poskrbite, da vaši otroci vidijo, kako izkazujete ljubezen svoji partnerici. Bodite pozorni in romantični. Njene potrebe postavite pred svoje. Veliko nas ni bilo nikoli priča temu pri svojih starših, vendar je pomembno, da naši otroci vidijo predanost našim ženskam. Iz tega bodo potegnili veliko varnost – še posebno v današnjem svetu – postavili ste jim tudi velik vzor, kateremu bodo  nekoč sledili v svojih lastnih družinah.

Tudi če niste poročeni, naredite vse, kar lahko, da boste mamo svojih otrok spoštovali in jo podpirali. Tudi če je težko z njo, vztrajajte na tem. To bo otrokom koristilo. Bolj vas bodo spoštovali in razvili bodo bolj zdravo stališče do odnosov.

Kako lahko očetje naučijo svoje sinove, da spoštujejo ženske

Bodite proaktivni

Že zelo zgodaj se mora vaš sin naučiti, kako pomembno je zaščititi integriteto in dobro počutje mladih žensk. Veliko tega se lahko zgodi med poučnimi trenutki, ki jih prinaša življenje, ko se pogovarjate o različnih situacijah in kako naj v njih vaš sin ravna.

Vendar, prosim, ne čakajte, da se ta pogovor zgodi sam od sebe. Prevzemite iniciativo. To pomeni, da morate gledati naprej in pripraviti svojega sina z nekaj smiselnimi razpravami. Na primer:

  • Razložite mu, kaj je ljubezen – da pogosto vključuje močna čustva, vendar gre pri ljubezni bolj za neomajno predanost in odločitev, da bomo dajali in iskali najboljše koristi – tudi takrat, ko čustev ni.
  • Dajte mu široko obzorje. Najverjetneje se najstniška razmerja ne bodo razvila v resno razmerje in zaključila s poroko, zakaj bi potem v tem obdobju kogarkoli vzel resno, ko nihče od njiju v resnici ni pripravljen za to? Spodbujajte ga, da naj ustvarja močne prijateljske odnose in če se bo ta odnos kasneje spremenil v nekaj resnejšega, bo to prijateljstvo najboljši temelj.
  • Ko je sin v zvezi z katerokoli punco, ga vedno spodbujaj, naj se spozna z njenimi starši. To ga bo naučilo, da se lahko zanese na odrasle, mu pomaga razumeti, kako njena družina vpliva nanjo in ga opomniti, da je vsak odnos več kot samo dva človeka.
  • Še posebej se pogovarjajte o mejah. Kaj je sprejemljivo pri fizični naklonjenosti? O času, ki ga preživiš sam. Pogovarjajte se o tveganih vedenjih, kot so droge in alkohol, ki lahko nastanejo?
  • Povabite ga, da postavlja svoja vprašanja in bodite na voljo za pogovor. Redno preverjajte te stvari.

Naj bo odgovoren. Pripravljeni bodite, da ga boste kdaj soočili zaradi neprimernega vedenja, ki ste ga opazili. Včasih ga boste morali posesti in jasno povedati “to je nesprejemljivo”, povejte mu zakaj in ga izzovite, da postane boljši.

Kako lahko očetje naučijo svoje sinove, da spoštujejo ženske

Vključite njegovo mamo

Spomnim se, ko sva v šolskih dneh hodila z Melanijo in sem jo pripeljal domov, da jo predstavim svojim staršem. Bilo je nedeljsko jutro, ko se je družina pripravljala za v cerkev. Oče je imel oblečeno obleko, mami se je oblačila, Melanija pa je rekla: “Dragi, greš lahko v avto zame? Sem pozabila vzeti svoje svečane čevlje”. Sem rekel “ja, seveda” in šel po čevlje.

Ta dan verjetno ne bi obtičal v mojem spominu, če ne bi mati pozneje nekaj naredila. Potegnila me je na stran in dejala “Sinko, če bo Melanija kdaj postala tvoja žena, nikoli ne prenehaj s tem, kar počneš zdaj.”

Potem ko sva se poročila, smo vsi bili priča, ko je neki moški bil zelo nesramen do svoje žene. Spet me je mami potegnila na stran in rekla “bolje, da nikoli ne vidim ali slišim, da se ti tako pogovarjaš z Melanijo.”

Tako kot očetje imajo tudi mame velik vpliv na svoje sinove, a imajo tudi rahločutnost in prefinjeno razumevanje teh stvari, česar večina očetov nima.  Vašemu sinu bo zelo koristil tudi ženski pogled.

Carey Casey

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor