Diabetes – kako prepoznati znake pri otroku?

Se vaš otrok hitro utrudi, pogosto urinira in čuti močno žejo? Potem je možno, da ima težave z ravnjo sladkorja v krvi. Naučite se, kako prepoznati simptome te ”tihe” bolezni in pomagajte svojemu otroku.

Diabetes - kako prepoznati znake pri otroku?

Telo potrebuje energijo za proizvajanje toplote, delovanje mišic, srca, za dihanje in za možgansko aktivnost; prav tako pa jo potrebuje za rast, obnavljanje in okrevanje milijonov celic v telesu. Tako kot pri odraslih, tudi pri otrocih vzrok za diabetes ni povsem razjasnjen. Verjetno gre za kombinacijo genetskih dejavnikov in dejavnikov iz okolja; čeprav večina otrok z diabetesom tipa 1 nima družinske zgodovine, povezane z diabetesom, pravi prim. Dr. sc. med. Jasminka Komnenović, specialistka pediatrije in specialistka za prehrano.

Diabetes je bolezen, pri kateri telo ne more ustvarjati energije, kot bi jo moralo, to pa se dogaja zato, ker ne proizvede dovolj hormona inzulina ali pa inzulin ne deluje na pravi način. Samo z inzulinom lahko telo uporablja sladkor iz hrane in ga uporabi za proizvajanje energije. Če telo nima inzulina, celice niso zmožne sladkorja pretvoriti v energijo. Neizkoriščeni sladkor v krvi naraste, iz telesa pa gre z urinom. Včasih pa celice v telesu ne reagirajo na inzulin, kar prav tako privede do diabetesa.

Trije najpogostejši tipi diabetesa

Najpogostejši trije tipi diabetesa so:

 • diabetes tipa 1
 • diabetes tipa 2
 • gestacijski diabetes, ki se pojavi v nosečnosti.

Diabetes pa se lahko včasih pojavi kot posledica, stranski učinek redkih genetskih bolezni ali cistične fibroze. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavi tudi kot posledica terapije z zdravili, najpogosteje kot posledica uživanja steroidov.

Diabetes - kako prepoznati znake pri otroku?

Diabetes tipa 1

Najpogostejši od vseh tipov diabetesa, ki se pojavljajo pri otrocih, je diabetes tipa 1 (kar 95 % otrok, mlajših od 16 let, ima ta tip diabetesa). Diabetes tipa 1 pomeni, da trebušna slinavka ne zmore proizvajati inzulina in velja za avtominunsko bolezen, kar pomeni, da imunski sistem napada svoje lastno tkivo in organe. Pri diabetesu tipa 1 trebušna slinavka izgublja sposobnost proizvodnje inzulina v zadostni količini, zato se s časom razvijejo simptomi diabetesa in uniči se okoli 80 % celic trebušne slinavke. Ni znano, kako dolgo traja, da se to zgodi, a ko se, je edini način, da bi telo lahko ponovno uporabljalo sladkor za energijo, povrnitev izgubljenega inzulina. To dosežemo z inzulinsko terapijo, ki jo izvajamo nekajkrat dnevno, dnevni plan kontrole pa prav tako vključuje planiranje obrokov, kontrolo krvi in urina ter mnoge druge teste.

Simptomi in znaki diabetesa tipa 1

Številni zgodnji simptomi, ki kažejo na to, da ima otrok lahko diabetes tipa 1, so:

 • pogosto uriniranje velikih količin urina
 • povečana žeja
 • suhost ust in grla
 • izguba telesne teže
 • povečan apetit
 • občutek utrujenosti
 • plenični izpuščaj pri dojenčkih, ki ne izgine z običajno nego
 • občasno se lahko pojavijo težji, resni simptomi: izguba telesne teže, bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje
 • glavoboli
 • utrujenost
 • spremembe v obnašanju

Ko otroci z diabetesom jedo, se hrana razgradi in sladkor preide iz telesa s prebavo. Ta sladkor preide v kri in se preko krvi prenese do celic. A trebušna slinavka se ni zmožna odzvati z ustvarjanjem inzulina, zato sladkor ne more vstopiti v celice. Zaradi tega otrok postane utrujen, saj celice nimajo energije. Medtem pa raven sladkorja v krvi raste. In če bi se to dovolilo, bi gostota krvi postala tolikšna, da po žilah več ne bi mogla teči. K sreči ledvice filtrirajo kri in pri tem izločajo snovi, ki bi sicer lahko škodile organizmu.

”Napad sladkorja” – utrujen otrok

Ko ledvice zaznajo visoko raven sladkorja v krvi, ga začnejo izločati z urinom. Presežek sladkorja se odstrani s pomočjo vode, v kateri je sladkor raztopljen, zato otrok pogosteje in v večjih količinah odvaja urin, z namenom, da se telo osvobodi sladkorja. Ta pojav imenujemo poliurija. Višja kot je raven sladkorja v krvi, večkrat otrok odvaja urin. Takšno stanje običajno vodi do dehidracije, zato telo potrebuje več vode. Otrok postane še posebej žejen in pije velike količine vode.

Prav tako lahko otroci tožijo, da imajo suha in lepljiva usta, grlo pa suho in razbolelo. Starši pa lahko istočasno opazijo, da otroci pijejo večjo količino sokov, mleka ali vode kot sicer. Običajno starši mislijo, da je vzrok pogostejšemu uriniranju v tem, ker otrok popije preveč tekočine in zato skušajo zmanjšati vnos tekočine v telo. Otrok pa še vedno pogosto izloča urin, saj je prioriteta telesa ta, da se znebi odvečnega sladkorja. Tako je vnos tekočine edini možni način, da se izognemo dehidraciji.

Povečano uriniranje in žeja sta pogosto prva pokazatelja hiperglikemije (povišanega nivoja sladkorja v krvi) in diabetesa. Simptomi pri dojenčkih in majhnih otrocih so lahko nejasni. Npr., zelo težko je prepoznati žejo, saj majhni otroci še ne znajo povedati. Poleg tega lahko obdobja pospešene rasti povzročijo spremembe v apetitu in v tem primeru se lahko pokažejo resnejši znaki, še preden diabetes prepoznamo in opazimo.

Drugi simptom, ki ga lahko opazimo pri dojenčkih, je plenični izpuščaj, ki se nikakor ne izboljša niti po uporabi medicinskih preparatov (krem). Pri starejših deklicah so vaginalne težave in srbečica prav tako lahko znaki diabetesa.

Postavitev diagnoze

Diagnoza diabetesa običajno temelji na več kliničnih simptomih in analizah:

 • pretirana žeja
 • pogosto uriniranje
 • analiza urina, ki kaže na veliko količino sladkorja in ketona
 • sladkor v krvi, višji od 11,1 mol/l ne glede na čas dneva in ne glede na to, kaj je otrok jedel.

Pri večini majhnih otrok, šolskih otrok in najstnikov gre za diabetes tipa 1. Simptomi so običajno zelo opazni, saj trebušna slinavka ne izloča inzulina. Ketoni v urinu so pogosti pri diabetesu tipa 1, a ni nujno, da njihova prisotnost pomeni ta tip diabetesa. Na žalost pa zgodnja diagnoza diabetesa ne pomeni, da bo diabetes zato lažje oblike ali da bo zdravljenje lažje. V redkih primerih je zelo težko določiti, ali gre za diabetes tipa 1 ali tipa 2, zato je potrebno opraviti dodatne teste, ki vključujejo raven inzulina, genetska testiranja in uporabo imuno markerjev za tip 1.

Diabetes in telesna aktivnost

Za otroke z diabetesom je vsakodnevna telesna aktivnost nujna. Telesna aktivnost zmanjšuje raven sladkorja v krvi, zato morajo otroci, ki jemljejo inzulin, zmanjšati dozo inzulina, saj kombinacija telesne aktivnosti in (pre)več inzulina zmanjšuje sladkor v krvi in lahko privede do hipoglikemije. Če se otrok ukvarja s športom, bi moral pred treningom uživati več kruha, sadja in drugih ogljikovih hidratov.

Ko otroku postavijo diagnozo za diabetes, se morajo starši naučiti, kako ravnati. Prvi korak je, da se naučijo, kako pravilno dajati injekcije inzulina in meriti sladkor v krvi ter se naučiti pripraviti prehranski načrt. Znanje staršev je temelj pri kontroli diabetesa. Vse to s ciljem otroku dolgoročno pomagati – da zaživi približno tako, kot vsi drugi, zdravi otroci.

Zdravljenje diabetesa

Poznamo dva cilja, povezana z ”zdravljenjem” diabetesa.

 • Da je raven sladkorja v krvi čim bolj normalna; z namenom, da ne bi prišlo do težav in komplikacij v prihodnosti.
 • Da otrok z diabetesom lahko živi zdravo in produktivno življenje.

Zdravljenje diabetesa tipa 1 je sestavljeno iz:

 • Dajanja inzulinskih injekcij nekajkrat dnevno ali dajanje inzulina z dodatnimi dozami inzulina v času obrokov,
 • spremljanje ravni sladkorja v krvi nekajkrat dnevno,
 • upoštevanje prehranskega načrta,
 • povečanje telesnih aktivnosti, ki jih spremlja dodatek hrane ali, občasno, zmanjšanje doze inzulina.

Diabetes - kako prepoznati znake pri otroku?

Diabetes tipa 2 pri otrocih

Težko je diagnosticirati diabetes tipa 2, saj se prične z blagimi simptomi ali celo brez simptomov. Ni točno znano, kako pogost je diabetes tipa 2 pri mladih, ve se le, da se število obolelih veča. Še posebej se to dogaja pri najstnikih in se povezuje z načinom življenja, povečanjem telesne teže, zmanjšano telesno aktivnostjo in uživanjem hitre hrane.

Nekateri ljudje z diabetesom tipa 2 diabetes lahko nadzirajo s pomočjo prehrane in telovadbe, spet drugi pa z uporabo zdravil ali z injekcijami inzulina.

Znaki in simptomi diabetesa tipa 2

V primerjavi z diabetesom tipa 1 se diabetes tipa 2 običajno prične z blagimi simptomi ali celo brez simptomov:

 • pogosto uriniranje v večji količini
 • povečana žeja
 • povečana lakota
 • izguba telesne teže
 • meglen vid
 • glivične infekcije
 • dolgotrajno zaraščanje ran
 • občutek utrujenosti in izčrpanosti

Zdravljenje diabetesa tipa 2

Diabetes tipa 2 se nadzira s kombinacijo zdrave prehrane, telesne aktivnosti in z znižanjem telesne teže, pri mnogih pa tudi s pomočjo zdravil. Zdravljenje pa vsekakor vključuje precejšnjo spremembo življenjskega sloga. Ko s hrano in telesno aktivnostjo ne uspemo kontrolirati rav0ni sladkorja v krvi, se predpišejo zdravila, ki pomagajo, da inzulin deluje bolje. Nekateri najstniki morajo jemati injekcije inzulina, vendar pa inzulin in zdravila ne morejo zamenjati zdrave prehrane, telesne aktivnosti in vzdrževanja primerne telesne teže.

Otroke, ki so vstopili v puberteto pri starosti 10 let ali so predebeli (indeks telesne mase – BMI več kot 95% glede na spol in starost otroka), otroke iz družin, v katerih že ima kdo diabetes tipa 2 ali je mati imela nosečniški diabetes, je obvezno treba testirati za diabetes tipa 2.

Prehrana otrok z diabetesom tipa 2

Pri otrocih z diabetesom prehrana je zelo pomembna, še najbolj v smislu kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin. Pri dojenčkih in majhnih otrocih je vzdrževanje stabilne ravni sladkorja v krvi ključnega pomena za razvoj možganov.

Brez dvoma je nujna previdnost s sladko hrano, a je hkrati nepotrebno, da se jo popolnoma izključi iz prehrane. Dnevni razpored obrokov pomeni:

 • 3 glavne obroke
 • 2-3 prigrizke
 • vsa družina se prehranjuje enako in je enako pripravljeno hrano.

Otroci, ki imajo diabetes, v osnovi potrebujejo enako hrano za rast in razvoj kot drugi otroci. Zdrava prehrana obsega veliko svežega sadja in zelenjave, integralnih žitaric, nemastnega mesa, rib in mlečnih izdelkov.

Kaj bi morali starši vedeti …

 • naučite se razumevati, kako različna hrana vpliva na raven sladkorja v krvi
 • naučite otroka, da naj pije vodo, ko je žejen
 • izbirajte ogljikove hidrate z veliko vlakninami
 • omejite: sladkarije, goste sokove, peciva, marmelade, med
 • omejite: zasičene maščobe in holesterol
 • vzpostavite dnevno rutino telesne aktivnosti
 • v prehrano vključite zelenjavo različnih barv (špinača, brokoli, cvetača, korenje, jajčevci …)
 • uporabljajte polnozrnat kruh ter integrirani riž in testenine
 • 2-3x tedensko meso nadomestite s stročnicami
 • s perutnine odstranite kožo, šele nato jo termično obdelajte
 • malica naj bi bila sestavljena iz svežega sadja, sira in krekerjev
 • izogibajte se trans maščobnih kislin iz margarine, peciva, hitre hrane

Roditelji

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor