5 stvari, ki jih po rojstvu prvega otroka nikoli ne bi smel reči svoji ženi

Svojega prvega otroka sem dobil pred osmimi leti. Imel sem 24 let. Pojma nisem imel kaj delam. Bil sem mlad, zmeden, prestrašen in vse to je doprineslo k temu, da sem svoji izrekel ženi nekaj res izredno neumnih stvari. Zaradi tega se počutim res grozno, zato se bom zdajle pogovoril s samim seboj iz preteklosti. Upam, da se boste bodoči očetje tam zunaj skozi moje napake kaj naučili.

5 stvari, ki jih po rojstvu prvega otroka nikoli ne bi smel reči svoji ženi

Kdaj je že rekel zdravnik, da lahko spet imaš spolne odnose?

Oh, ti revček. Nekaj mesecev si moral živeti brez seksa. Tvoji ženi so ravnokar skozi zevajočo luknjo v njenem trebuhu potegnili skoraj trikilskega otroka (carski rez), ampak to se seveda skrije v primerjavi s tem, kako potreben si ti, kajne? Stari … sprijazni se. Tvoji ženi je v telesu zratel otrok, potem je imela resno operacijo, kjer so iz nje potegnili človeško življenje in jo na koncu še precej surovo nazaj zakrpali. Res misliš, da si želi, da bi zdaj pa še ti rinil vanjo? Pomisli s svojo glavo za minuto. Pusti njenemu telesu, da si odpočije. Ona si to zasluži.

Kdaj bova spet začela s telovadbo?

Vidim, kam meriš. Rekel si »bova« namesto, da bi rekel »boš«. Uglajeno. Veš kaj je ta trenutek slišala tvoja žena? »Treba bo začeti delati na tem, da izgubiš odvečno težo zaradi dojenčka« ali pa mogoče »po porodu se mi ne zdiš več tako privlačna«. Torej si v grobem potrdil tisto, česar se bojijo prav vse ženske po tem, ko dobijo svoje otroke. Bravo, kreten. Oba se privajata na novega otroka. Ona se privaja na novega otroka in poleg tega še na svoje novo telo. Z njo si se poročil, ker je prijazna in čudovita. Ker si se ob njej počutil bolje. In ne zato, ker bi v kavbojkah izgledala noro dobro. Zato zdaj o tem dobro razmisli in pusti novo mamico pri miru.

Utrujen sem.

Poslušaj, saj razumem. Dojenček je za oba starša res naporen. Ne rečem, da nisi utrujen. Ampak, ko si to rekel svoji ženi, je ona začutila tvojo potrebo, da te razbremeni in ti omogoči več počitka. Ali kot bi jo prosil, naj te občuduje ali nagradi, ker si tako vzdržljiv. To sedaj ni njeno delo. Čustveno podporo za svojo utrujenost lahko dobiš drugje. Ker, veš kaj? ONA se trudi, da svoje telo spet spravi v red in obenem še proizvaja mleko s katerim hrani otroka. Njeno telo ima ogromno dela. Ona nima energije, da bi te spravljala v boljšo voljo, zato ji naredi uslugo in glede tega utihni.

Fuj … moram res otroka previti?

Ja, moraš! Ti si oče! To je partnerska zveza. Če se je dojenček pokakal, boš to uredil. Ne prelagaj tega sranja na svojo ženo. Bodi ponosen na to. To je novo obdobje. Obdobje, ko je mož zmožen zamenjati pleničko in se ob tem počuti dobro. Izkoristi priložnost, da s preprostim dejanjem, menjavo otroške pleničke, ogromno pripomoreš k rasti svoje nove družinice. Ne bodi len in nehaj se vesti, kot da si za takšno delo prepomemben.

12 mesecev ti ni treba na delo. Pa saj to so kot podaljšane počitnice.

O, NE! PA NISO! To je čas za regeneracijo, ti kreten. To je obdobje, v katerem ima tvoja žena čas, da zopet spravi skupaj svoje telo in se poveže z otrokom. Morala bi imeti točno toliko časa kot bi ga za vse to potrebovala (eno leto, tri leta …). Ja, to bi bil edini dostojen čas za porodniški dopust. Kar bi ji moral reči, je, da si resnično želiš, da bi TI imel čas, da bi poskrbel za svojo ženo in novorojenčka. Da bi lahko preživel čas s svojo novo družinico in se z njo povezal. Nisi jezen, ker je na porodniškem dopustu tvoja žena in je to zate oblika počitnic. Jezen si, ker kot oče te možnosti nimaš in imaš prav, to je res velika bedarija.

Clint Edwards/Scarymommy.com

P.s.
V Sloveniji lahko očetje izkoristijo do 90 dni očetovskega dopusta.

 

Ocena:
[Skupaj: 41 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor