35 daril, ki jih vaši otroci ne bodo nikoli pozabili

35 daril, ki jih vaši otroci ne bodo nikoli pozabili

»Ko dajete nekaj svojega, dajete le malo. Šele ko daste sebe, je to pravi dar.« – Kahlil Gibran

Imam nešteto spominov na praznične dni. Večino teh spominov je povezanih s pojmom družine, tradicije ali upanja.

Izredno malo spominov na otroštvo dejansko vsebuje prejeta darila. Sam se, recimo, zelo dobro spominjam leta, ko sem prejel modro gorsko kolo ali večera, ko sva z bratom dobila Nintendo in pa seveda vsakoletnega odpiranja nogavic pri starih starših. Ampak razen teh spominov so preostali spomini zbledeli, prejetih daril se ne spominjam. Kar mi je dalo misliti … Kaj lahko podarimo svojim otrokom, da tega ne bi pozabili? Kakšna darila bodo imela vpliv na njihova življenja in jih za vedno spremenila?

Na to temo vam ponujam naslednji seznam:

35 daril, ki jih vaši otroci ne bodo nikoli pozabili

Potrditev. Včasih že ena sama beseda potrditve popolnoma spremeni življenje. Zato poskrbite, da bodo vaši otroci vedeli, kako jih cenite in kadarkoli imate priložnost, jih na to opomnite.

Ustvarjanje. S pomočjo interneta danes lahko ustvarja vsak, ki bi si tega želel. Svet absolutno potrebuje več ljudi, ki bi si tega želeli.

Izziv. Spodbudite otroka, da živi svoje sanje. V zameno lahko pričakujete, da bodo dosegli več, kot bi si kadarkoli mislili. Nenazadnje pa bodo najbrž dosegli celo več, kot bi si mislili vi sami.

Sočutje/pravičnost. Življenje ni bilo, ni in nikoli ne bo pošteno. Preveč je dejavnikov, ki vplivajo na to, da bi lahko bilo. Ko pa se pripeti nekaj, kar je krivično in se krivico lahko popravi, si želim, da bi bil moj otrok sposoben zadevo urediti in pri tem aktivno sodelovati.

Zadovoljstvo. Potreba po tem je vedno večja in stvar je nalezljiva. Zato je vsekakor eno od največjih daril ravno to, da znajo otroci ceniti in so zadovoljni s tistim, kar imajo… in ne s tem, kdo so.

Radovednost. Naučite svoje otroke, da bodo spraševali kdo, kaj, kje, kako, zakaj in zakaj ne. »Me lahko že nehaš ves čas nekaj spraševati!« so besede, ki jih iz ust staršev ne bi smeli slišati nikoli.

Odločnost. En od najpomembnejših faktorjev osebnega uspeha je pravzaprav obseg njegove volje. Kako bi lahko že danes otroku pomagali, da je bo imel več?

Disciplina. Otroci se morajo vsega naučiti od začetka in k temu spada tudi primerno vedenje, kako se razumeti z drugimi, kako doseči željene rezultate in kako doseči svoje sanje. Nikoli se ne smemo izogibati disciplini ali jo zapostavljati, ravno nasprotno, disciplina mora biti konstantna in pozitivna.

Spodbuda. Besede imajo moč. Lahko ustvarijo ali uničijo. Preproste besede, za katere se odločite in jih izgovorite danes, lahko ponudijo spodbudo in pozitivno mišljenje otroku. Lahko pa izberemo druge besede, ki pa spravijo otroka v dilemi še globlje v obup. Izbirajte svoje besede resnično pazljivo.

Zvestoba partnerju. Zvestoba v zakonu vključuje več kot le telesno zvestobo. Vključuje tudi zvestobo preko oči, misli, srca in duše. Pazite na spolnost dnevno in jo popolnoma posvetite svojemu partnerju. Vaši otroci bodo brez dvoma to opazili.

Iskanje lepote. Pomagajte otrokom najti lepoto v vsem, kar vidijo in prav tako tudi v vsakomur, ki ga srečajo.

Velikodušnost. Naučite svoje otroke, kako znate biti sami radodarni s svojimi stvarmi, tako se bodo naučili in bodo radodarni tudi oni s svojimi.

Poštenost/integriteta. Otroci, ki se že v zgodnjih letih naučijo, kako pomembno je, da je človek pošten, imajo v prihodnosti veliko večjo možnost, da postanejo pošteni ljudje. In pošteni ljudje, ki se do drugih obnašajo pravično, imajo bolje mnenje o sebi, veliko lepše jim je v življenju in če ne drugega, ponoči lažje spijo.

Upanje. Upanje je pravzaprav zavedanje in vera v to, da se bodo stvari vedno obrnile na bolje. Upanje nam daje moč, potrpljenje in rešitev. In v obupno težkih trenutkih v življenju nam pomaga, da zdržimo in gremo naprej.

Objemi in poljubi. Nekoč sem slišal zgodbo o nekem možaku, ki je svojemu sedemletniku razložil, da je pa sedaj že prevelik, da bi dobil poljub. Kadarkoli se spomnim nanjo, se mi v očeh naberejo solze. Zavedajte se, da vaši otroci niso nikoli prestari za fizično obliko potrjevanja vaše ljubezni do njih.

Domišljija. Če smo se v zadnjih 20 letih karkoli naučili, bo to sigurno dejstvo, da se življenje izredno hitro spreminja iz dneva v dan. Svet, ki ga poznamo danes, bo jutri povsem drugačen. In ravno tisti ljudje, ki jih odlikuje domišljija, so tisti, ki ne le živijo jutri ampak ga tudi ustvarjajo.

Namenskost. Močno verjamem v namensko življenje in starševstvo. Ustavite se in dobro premislite, kdo ste, kam greste in kako boste prišli do tega. In enako storite za vsakega od svojih otrok.

Vaše naročje. To je absolutno najboljši prostor na svetu za branje knjige, pripovedovanje zgodbice ali pogovor. In le pomislite, to ste imeli ves čas pred seboj.

Vseživljenjsko učenje. Strast do učenja je nekaj povsem drugega kot pa zgolj suhoparno ponavljanje snovi za oceno oziroma za zadovoljstvo učitelja. In to se prične doma. Zeto berite, postavljajte vprašanja, analizirajte in izpostavljajte. Z drugimi besedami, naučite se uživati v učenju sprva sami, otroci vam bodo sledili.

Ljubezen. Brez izgubljanja besed, med vsemi najpomembnejša.

Skupni obroki. Obroki ponujajo neprimerljivo možnost za povezovanje, podobne ne moremo najti nikjer drugje. Pomembnost tega je tako velika, da družina, ki nima skupnih obrokov, v pravem pomenu besede ne raste.

Narava. Otroci, ki se naučijo spoštovati svet okoli sebe, bodo za ta svet tudi poskrbeli. Starši ves čas zahtevamo od svojih otrok, da svoje sobe ohranjajo urejene, čiste in pospravljene. Jih ne bi potem morali naučiti tudi, da morajo ohranjati pospravljen, urejen in čist tudi zunanji svet?

Priložnost. Otroci potrebujejo priložnosti za preizkušanje novih stvari, da bi s tem ugotovili, v čem uživajo in v čem so dobri. In ravno v nasprotju z nekim splošnim modernim mišljenjem vas to ne bo stalo veliko denarja.

Optimizem. Pesimisti ne spreminjajo sveta. Optimisti ga.

Mir. Lahko mislimo, da na mir na svetu ne moremo vplivati. Vendar pa je v povezavi z ljudmi okoli nas je to popolnoma v naših rokah. In to je presneto dober začetek.

Ponos. Veselite se malih stvari v življenju. Konec koncev so majhni dosežki tisti, ki postanejo velik uspeh.

Prostor za napake. Otroci so otroci. To jih naredi tako zabavne… in zato tako obupno potrebujejo vaše potrpljenje. Dajte jim prostor za eksperimentiranje, raziskovanje in delanje napak.

Samozavest. Ljudje, ki se naučijo ceniti sami sebe, bodo veliko verjetneje verjeli vase, postali samozavestni in bodo sami sebi vrednota. Veliko verjetneje je, da bodo samozavestni otroci, ko odrastejo, spoštovali svoje vrednote in se jih držali … tudi, ko se jih ne bo nihče drug.

Smisel za humor. Smejte se z otroci vsak dan … zase in zanje.

Duhovnost. Vera dviguje pogled na vesolje, svet in naša življenja. Modri bi bili, če bi v otroke vsadili idejo, da so več kot le meso in kri, ki zaseda svoje mesto. Ustvarjeni so tudi s srcem, umom, dušo in voljo. In odločitve v njihovih življenjih bi morale temeljiti na več kot le tistem, kar počnejo vsi drugi iz mesa in krvi.

Stabilnost. Stabilen dom je temelj, na katerem otroci zgradijo svoje celotno življenje. Poznati morajo svoje mesto v družini, komu lahko zaupajo in kdo jim bo vedno na voljo. Teh reči ne smemo spreminjati.

Čas. Podarjenega časa ne moremo nikoli dobiti ali vzeti nazaj. Zato temeljito premislite, kdo (ali kaj) dobi.

Nedeljena pozornost. Mogoče vam ta ponazoritev pomaga: Odklopite se, da boste povezani.

Edinstvenost. Kar nas dela drugačne, nas naredi posebne. Edinstvenosti se ne bi smelo skrivati. Morali bi jo pokazati s ponosom, da bi jo videl cel svet, jo cenil in v njej užival.

Gostoljuben dom. Zavedanje, da se lahko vsak čas vrneš domov, je eno od najprijaznejših in najbolj življenjskih zagotovil na vsem svetu. Pa vaš dom, vdihuje otroku življenje?

Seveda ni nobeno od teh daril na voljo v vaši najbližji trgovini. Ampak ravno to je bistvo vsega skupaj.

Joshua Becker/becomingminimalist

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor