Avtizem in cepljenje

V prejšnjih prispevkih ste si lahko prebrali o simptomih in zgodnjih znakih avtizma ter o vzrokih za pojav avtizma in o tem, kako lahko tveganje za pojav avtizma zmanjšate. Danes pa si lahko preberete o povezavi med cepljenjem in avtizmom.

Avtizem in cepljenje

Avtizem in cepljenje

Nekaterih stvari, kot so na primer geni, ki jih otrok podeduje, ali nevarnosti, ki izhajajo iz okolice, ne moremo nadzirati. Vseeno pa obstajajo pomembne stvari, o katerih moramo razmišljati in skrbeti, da lahko zaščitimo zdravje otroka – to je skrb, da je otrok pravočasno cepljen.

Kljub številnim polemikam na to temo znanstvene raziskave ne podpirajo teze, da cepiva ali sestavine v cepivih povzročajo avtizem. Pet najpomembnejših raziskav, narejenih v Ameriki, Veliki Britaniji, na Švedskem in Danskem kažejo na to, da pri cepljenih otrocih ni večje stopnje tveganja za pojav avtizma kot pri tistih otrocih, ki niso bili cepljeni.

In še več, vsi pomembnejši varnostni pregledi, narejeni s strani Inštituta za Medicino, niso odkrili nobenih dokazov, ki bi podkrepili možnost obstoja povezave med cepivi in avtizmom. Tudi preostale organizacije – Center za Kontrolo in Preventivo Obolenj (CDC), Ameriški Urad za Hrano in Zdravila (FDA), Ameriško Združenje Pediatrov in Svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO) – so prav tako prišle do zaključka, da avtizem ni povezan s cepivi.

Miti in dejstva o cepljenju otrok

Mit: Cepljenje ni potrebno.

Dejstvo: Cepivo ščiti otroka pred mnogimi resnimi in potencialno smrtonosnimi boleznimi, vključujoč ošpice, meningitis, otroško paralizo, tetanus, davico in oslovski kašelj. Te bolezni so dandanes redke prav zaradi cepiv. Seveda virusi in bakterije, ki povzročajo te bolezni, še vedno obstajajo in se lahko prenesejo na otroka, ki ni cepljen.

Mit: Cepiva povzročajo avtizem.

Dejstvo: Kljub mnogim raziskavam znanstveniki in zdravniki niso našli nikakršne povezave med cepljenjem in avtizmom ali katerimi drugimi težavami v razvoju. Otroci, ki niso cepljeni, nimajo manjšega tveganja za pojav avtizma.

Mit: Cepljenje se izvaja prezgodaj.

Dejstvo: Zgodnje cepljenje ščiti otroka pred resnimi boleznimi, ki se najpogosteje pojavljajo in so najnevarnejše za dojenčke. Odlašanje s cepljenjem za otroka predstavlja nepotrebno tveganje. Priporočeni razpored cepljenj je razvit na način, da kar najbolje funkcionira z dojenčkovim imunskim sistemom v določeni starosti. Drugačen razpored cepljenja najverjetneje ne bi zagotavljal enake zaščite.

Mit: Preveč cepiva naenkrat

Dejstvo: Morda ste že slišali za teorijo, da priporočeni razpored cepljenja preobremenjuje imunski sistem majhnega dojenčka in povzroča avtizem. Raziskave pa kažejo, da povečanje razmika med cepljenji ne izboljšuje zdravja dojenčka in ne zmanjšuje tveganja za pojav avtizma, ampak pravzaprav otroka izpostavlja tveganju za okužbo s smrtonosno boleznijo.

Oporavak

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor