Hidrokela pri fantkih – kako jo prepoznati?

Hidrokela predstavlja relativno benigno stanje, ki ne pušča posledic na zdravju otroka.

Hidrokela pri fantkih - kako jo prepoznati?

Kaj je hidrokela?

Hidrokela ali vodna kila je vrečka, napolnjena s tekočino, ki obdaja testise, zaradi česar pride do otekline modnika, kožne vreče, v kateri je nameščen testis. Običajno je hidrokela neboleča in nenevarna in ne zahteva nikakršnega zdravljena. Če pa otroku otečejo moda, ga morate peljati na pregled k pediatru. Možno je, da je oteklina nastala zaradi dimeljske kile, pri kateri se zaradi šibke točke na trebušni steni del črevesja spusti v moda. Takšna kila pogosteje zahteva kirurški poseg kot hidrokela.

Kako pogosta je hidrokela?

Hidrokela je zelo pogosta pri norovorojenčkih, vendar prirojena hidrokela večinoma spontano, brez karkšnih koli posegov in posledic izgine v prvem letu življenja. Starejši dečki in odrasli  lahko dobijo hidrokelo zaradi vnetja ali poškodbe.

Kdaj je potreben kirurški poseg?

Če hidrokela v prvem letu oz. do 18. meseca ne izgine sama od sebe ali če se celo poveča in dečku povzroča nelagodje, se jo lahko kirurško odstrani. Poseg se naredi v splošni ali spinalni anasteziji med kratkotrajno hospitalizacijo. Po tem priporočajo nošenje hladilnih oblog za zmanjšanje otekline po posegu.

Ali za hidrokelo pogosteje zbolevajo dečki?

To je bolezen dečkov. Obstaja podobno stanje tudi pri deklicah, vendar je zelo redko.

Zakaj  se operacijo izvaja čim pozneje? Na kaj se čaka?

Zdravljenje vodne kile ni nujno in običajno se počaka do otrokovega tretjega leta starosti, saj se v tem času lahko kanal sam zapre. Če se to ne zgodi, izvedejo kirurški poseg. V redkih primerih se lahko operacijo izvede tudi prej, če je tekočine toliko, da deformira modnika.

Lahko pride do zapletov, če ne storimo ničesar?

Potrebno je postaviti ustrezno diagnozo in otroka vsakega pol leta peljati na pregled, da bi tako izključili kakšne druge spremembe ingvinalnega kanala, ki so lahko združene z vodno kilo. Vedno je treba ugotoviti položaj testisov, če pa to ni mogoče, se otroka napoti na pregled z ultrazvokom.

Ali hidrokela vpliv na plodnost?

Hidrokela praviloma ni nevarna in najpogosteje ne vpliva na plodnost. Vendar pa včasih obstaja kakšna druga osnovna bolezen (okužba ali tumor), ki je povzročila hidrokelo. Zaradi tega je pregled otroka s tipično hidrokelo nujen.

Obstaja kakšno zdravilo za hidrokelo?

Ko se pojavi indikacija, je zdravljenje vodne kile izključno operativno.

 

Se lahko hidrokela ponovno pojavi?

Včasih se zgodi, da po operaciji določena količina tekočine ostane med ovojnicami testisov, zato, če ne pride do spontane resorpcije, to stanje enačimo z vodno kilo pri odraslih.

mojpediatar

 

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor