Alergija na oreščke in arašide

 

Za Ano je bilo starševstvo v prvem razredu izredno težko. Njen 6-letni sin Jure je pričel jesti kosilo z vsemi drugimi učenci v šolski jedilnici, v kateri so se bohotili sendviči z arašidovim maslom, krekerji z arašidi in vsemi raznimi živili, ki skrivajo arašide v svoji vsebini.

Alergija na oreščke in arašide

Za Jureta, ki ima izredno hudo alergijo na arašide to pomeni, da mora sedeti za mizo, kjer jih ne more po nesreči zaužiti. In ob tem ni sam. Približno 5% vseh šolskih otrok ima neko vrsto prehranske alergije, ki jih ogroža z alergijsko reakcijo doma ali (še bolj nevarno) kje drugje.

Arašidi so eno od najpogostejših živil, ki povzročajo prehranske alergije in večkrat najdejo svojo pot v živila, v katerih si jih ne bi nikoli zamislili. Na primer čili omaka: zelo verjetno je, da so za zgoščevanje uporabili ravno arašide.

Arašidi pravzaprav sploh ne spadajo med oreščke, spadajo k metuljnicam (kamor uvrščamo tudi grah in lečo). Imajo pa proteini, ki jih najdemo v njih, zelo podobno strukturo kot tisti v oreščkih. Zaradi tega razloga so lahko ljudje, ki so alergični na arašide, alergični tudi na oreščke kot so mandeljni, brazilski oreščki, orehi, lešniki, makadamija, pistacija ali indijski oreščki.

Alergijska reakcija

Do alergijske reakcije pride, ko imunski sistem osebe napačno oceni neškodljive arašide ali oreščke za izredno nevarne. Imunski sistem se takoj odzove z ustvarjanjem specifičnih protiteles na proteine zaužite hrane. Ta protitelesa – imenovana udi imunoglobulin E (IgE) – so zasnovana tako, da telo branijo pred »nevarnimi« proteini.

IgE protitelesa sprožijo kar nekaj različnih kemikalij v telo. Ena od teh je histamin. Sproženje histamina lahko prizadene dihalni sistem, prebavni trakt, kožo ali kardiovaskularni sistem in ob tem sproži alergijske simptome kot so sopenje, trebušne bolečine, bruhanje, srbeči izpuščaji, otekanje ali znižanje krvnega pritiska.

Reakcije na hrano, kot so arašidi ali oreščki so lahko zelo različne. Vse je odvisno od posameznika – včasih lahko tudi ista oseba na zaužite oreščke reagira drugače. Nekatere reakcije so lahko zelo blage in zajamejo le en del telesa, na primer izpuščaji na koži. Druge reakcije pa so lahko veliko hujše in zajamejo več različnih delov telesa.

Večina reakcij traja nekaj ur ali manj, prizadene pa enega od naslednjih štirih telesnih sistemov:

Koža

Najpogostejša alergijska reakcija je ravno kožna. Lahko se pokaže v obliki srbečega, rdečega, bulastega izpuščaja, ekcema ali rdečice in otekanja okoli ust ali obraza. Izpuščaj lahko nastane že zgolj ob dotiku, ni nujno potrebno, da ga oseba zaužije.

Prebavni trakt

Simptomi lahko zajemajo trebušne krče, slabost, bruhanje ali drisko.

Dihalni sistem

Simptomi so lahko vse od tekočega nosu, srbečih ali vlažnih oči pa do kihanja ali astmatičnega napada z kašljem in sopenjem.

Kardiovaskularni sistem

Oseba ima lahko vrtoglavico ali celo pade v nezavest.

V resnejših primerih alergija lahko povzroči anafilaktični šok. Nenadno in potencialno ogrožujočo reakcijo za življenje. Poleg že omenjenih simptomov je anafilaktični šok kriv za otekanje dihalnih poti in padec krvnega pritiska. Rezultira pa se v težavah z dihanjem ali izgubo zavesti.

Celo izredno majhna količina proteinov arašidov ali oreščkov lahko sproži zelo hudo reakcijo. Vseeno pa alergijske reakcije večinoma vdihovanje ne sproži, saj se morajo snovi prebaviti, da sprožijo reakcijo. Večina živil, ki jih vsebujejo ni takšna, da bi v zrak lahko prišlo dovolj proteinov, ki bi sprožili reakcijo. Torej večina živil, ki vsebuje oreščke, ne bo sprožila alergijske reakcije, ker vonj te hrane ne vsebuje dovolj proteinov.

Le v izredno redkih primerih ljudje reagirajo na proteine v zraku, večinoma v zaprtih prostorih (recimo restavracijah), kjer se veliko oreščkov lušči iz njihovih lupin. Oseba tako vdihne in pogoltne proteine in ko se ti znajdejo v prebavnem sistemu seveda lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Medtem ko se nekatere prehranske alergije zlahka preraste (kot je mleko, jajca, soja in alergija na pšenico), se alergija na arašide in oreščke ohrani za vse življenje pri veliki večini obolelih.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor