9 načinov, kako več časa preživeti z družino

Vse manj časa preživite s svojimi najbližjimi, vse več pa delate, pa naj bo do delo doma ali v službi? Enostavni in učinkoviti nasveti vam lahko pomagajo zmanjšati obveznosti in tako boste lahko več časa posvetili svoji družini.

9 načinov, kako več časa preživeti z družino

Najnovejše raziskave kažejo, da so ženske samo za nianso bolj posvečene hišnim opravilom kot moški, kar kaže na to, kako sta oba starša prenatrpana z obveznostmi. Hollee Temple, soavtorica knjige Dovolj dobro je zdaj popolno: Iskanje sreče in uspeha v modernem materinstvu, navaja nekaj praktičnih nasvetov, kako prihraniti na času in da pri tem ne zanemarite vsakodnevnih obveznosti in več časa posvetite družini.

Prevetrite svoj seznam obveznosti

Razdelite svoj seznam obveznosti na tri stolpce: narediti, zaupati drugim, ne narediti. Vedno boste na seznamu našli nekaj, čemur se lahko izognete, lahko pa tudi druge zaprosite za pomoč. Tisto, kar morate narediti sami, označite z določenimi oznakami. Poleg stvari, ki jih radi počnete, narišite smeška, poleg tistega, kar vam prinaša ali prihrani denar, narišite kovanec, poleg opravila, ki vam bo pozneje prihranil čas, pa narišite uro. Te oznake vas bodo spomnile, zakaj so ta opravila pomembna.

Izkoristite vsakršno pomoč

Zaprosite varuško, da pripravi večerjo, pobere igračke ali izprazni koš za smeti. Razporedite svoje obveznosti po lokaciji, tako da lahko čim več obveznosti opravite skupaj. Če vam prijatelji ali sorodniki ponudijo pomoč, jo brez sramu sprejmite. Lahko jim na podoben način vrnete ali pa jih povabite na večerjo.

Vključite tudi otroke

Verjetno boste hitreje zložili perilo ali pripravili mizo kot petletnik, vendar pa vključevanje otrok v hišna opravila lahko pozitivno vpliva na vaše povezovanje, otroci pa pridobijo koristne veščine. Celo zelo majhen otrok lahko pospravi svoje igrače. Omislite si posebne družinske igre pospravljanja hiše, saj bodo tako lahko otroci”tekmovali” s starši, kdo več pospravi. Lahko si tudi izmislite pesem, ki jo boste prepevali, ko boste skupaj pospravljali.

Zreducirajte kradljivce časa

Če ure in ure preživite pri iskanju ključev ali obutve, naredite organiziran sistem, po katerem bo vsak član družine svoje stvari imel na dogovorjenem mestu. Poleg vrat pritrdite košarico ali obešalnik za ključe. Oblačila za službo in otrokom za šolo pripravite že zvečer. Obveznosti v zvezi z odgovarjanjem na elektronsko pošto ali telefonske pogovore opravite potem, ko otroci zaspijo ali zjutraj preden se zbudijo.

Naj vam službene obveznosti pomagajo

Če ste v službi produktivni, vam več časa ostane za sproščanje doma. Včasih lahko službene obveznosti opravite izven delovnega mesta. Povprašajte, če je možno priti na delo prej (ali pozneje) ali če je možno kakšen dan v tednu delati od doma.

Oprite se na tehnologijo

Prijavite se na mailing seznam (ali obvešščanje preko SMS) servisnih služb in bodite vedno na tekočem glede vremenskih razmer ali zamude pri prevozih. V koledarju načrtujte pomembne dogodke, kot so roditeljski sestanki, šolski prazniki ali poslovna potovanja, tako da vas računalnik ali telefon vnaprej opozorita, če se obveznosti prekrivajo, tako si lahko bolje organizirate prosti čas.

Pripravite večerjo za več dni

Ko pripravljate kosilo ali večerjo, podvojite količine večerje ali kosila in višek zamrznite. Tako boste imeli hrano hitreje na mizi in boste prihranili na času. Na internetu poiščite recepte za jedi, ki se jih lahko hitro in enostavno pripravi.

Uskladite svoj ritem in obveznosti

Več časa boste dobili, ko boste spoznali, da ne morete biti popolni. Ne primerjajte se s stereotipi super mamic, ki jim gre doma in v službi vse kot po maslu. Niso prioritete vseh enake. Počnite tisto, kar vas dela srečne in vam ne povzroča stresa. Namesto da spreminjate sebe, da bi bili kos obveznostim, oblikujte obveznosti po sebi in po svojem življenjskem stilu.

Omislite si novo družinsko tradicijo

Ne čakajte letnih dopustov in praznikov, da bi se lahko povezali z domačimi. Nedeljsko kosilo, petkovi igralni večeri, vikend nakupovanje ali urejanje vrta, vse to lahko vpliva na ustvarjanje družinskih ritualov in povezovanje. Naj vsi spoštujejo in sodelujejo v novi tradiciji, brez mobilnih telefonov, Facebooka ali televizije. Ne dovolite, da obveznosti upravljajo z vami, uživajte v trenutkih z družino!

Parents

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor