15 stvari, ki jih vsaka mama rabi, da ne znori

Ko je vsakdanjik naporen in se zdi, da vsak dan traja 30 ur, se poleg vseh dobrih želja in volje, vsaki mami lahko zgodi, da znori. In potem znori še cela hiša. Ker to nikomur ne prinese nič dobrega, se potrudite nekaj teh stvari spremeniti, vsaj od časa do časa, da bi lahko ostale “normalne”. Torej poglejmo, kaj vse je potrebno vam in vsaki mami.

En dan brez otroških risank in pesmi

Prav gotovo tudi vaš otrok rad gleda risanke, mogoče že takoj, ko se prebudi. Morda vam to včasih olajša delo, ker takrat ne išče vas, vendar ali si ne včasih (ko celo hišo preplavijo vesele in glasne pesmice) zaželite, da bi gledali televizijo? Včasih, vsaj včasih, mama rabi malo televizije za odrasle ali samo malo  TIŠINE.

15 stvari, ki jih vsaka mama rabi, da ne znori
Foto: Sean Dreilinger

Mame prijateljice

Ne tiste, popolne mame, zaradi katerih se počutite, kot da vse počnete narobe. Potrebujete tiste mame, ki vas ne ocenjujejo na vsakem koraku, ki vas bodo razumele, ko boste želele vsakih nekaj dni pobegniti od otrok. Razumele vas bodo, saj si bodo same zaželele enako.

Ena ali še bolje več noči dobrega spanca

Če se že zgodi ena noč, ko se vam ni treba večkrat prebujati, da bi nahranili dojenčka, umirili otroka ali ga vzeli k sebi v posteljo, bo že naslednja noč zagotovo pekel. Naredite uslugo sebi in drugim in najdite način, da se v miru naspite. Vaša odločitev je, ali boste za vse zadolžili partnerja ali boste prespali pri prijateljici ali pa odpeljali otroke k babici in dedku za eno noč (ali dve). Če starost vašega otroka to dopušča, potem to naredite!

Tuširanje v miru

Čas v kopalnici, ki bi ga imela mama sama,  je ponavadi zmanjšan na minimum. Je tudi z vami tako? Prekinitve kot vpadanje v kopalnico, klicanje iz drugih prostorov in priganjanje so pričakovane. Zato si za tuširanje oz. kopalnico vzemite čas takrat, ko ste sami. Ne urejajte doma, uredite sebe! Počutili se boste odlično.

https://flic.kr/p/7S7ujq
Foto: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Normalni (odrasli) pogovori

Ste opazili, še posebno takrat, ko ste z otrokom, da se vsi z vami pogovarjajo o otroških temah, včasih celo z otroškim jezikom? Vi bi pa radi samo malo normalnega pogovora. Začnite ga vi in nekdo bo to sprejel tako, kot bi moral. Borite se za svojih nekaj minut normalnega pogovora!

Osebni hobi

Super je, ko mame preživijo čas z otroki, jih peljejo v igralnice, na razne tečaje in treninge. Ampak da ne bi izgubile glavo, je včasih mamam potreben osebni hobi, ki ne vključuje ničesar otroškega. Zagotovo obstaja nekaj, kar rade počnete in v tem uživate. Posvetite temu več časa.

Pomivalni in sušilni stroj in druga pomoč v gospodinjstvu

Ena mama je napisala na Facebook stran: “Sušilni stroj in nič več likanja. Odkar sem ga kupila, že tri leta nisem vključila likalnika. To je moj drugi najboljši prijatelj :)”. Poskusite še vi! Na ta način se boste zagotovo izognili noriji.

Telovadba

Telovadbe si vsaka mama želi, a se vedno znajde na dnu seznama prioritet. Vendar pa vam bo prav telovadba najhitreje in najbolje pomagala, da se boste sprostili in se v svoji koži bolje počutili. Naj vam telovadba (tista, ki jo imate najraje) postane dnevna rutina.

15-stvari-ki-jih-vsaka-mama-rabi-da-ne-znori-2
Foto: Dave Whelan

Frizura/manikura/pedikura/masaža

Zaradi ure pri frizerki ali kozmetičarki se ne smete počutiti krive. Nasprotno, takšne stvari so ženskam potrebne in vplivajo na njihovo počutje, saj se po njih počutijo boljše in lepše. Vaš dragi pa bi to moral ceniti.

Kozarec vina ali piva

Za vaše razpoloženje je dobro, da včasih uživate v kakšnem kozarcu vina ali piva. Pomembno je, da ne pretiravate in da to ne preraste v alkoholizem. Zmernost je dovoljena, celo zaželena.

Redni izhodi s partnerjem

Oblikovali ste skupnost s partnerjem, ker ste ga ljubili. Tega ne pozabite tudi, ko pridejo otroci. Vzemita si čas drug za drugega, da ne bosta znorela oba.

Sprejemanje pomoči

Ko vam nekdo ponudi, da bi pazil na otroka, prinesel kaj za jest, pomagal kaj prinesti ali odnesti, recite samo “ja”. Ne junačite se.

https://flic.kr/p/8axFu9
Foto: Manette Gonzales

Redna prehrana

Če želite biti na vrhuncu moči in skrbeti za otroka tako, kot je treba, morate najprej misliti na svoje zdravje. Neredna in slaba prehrana vas bo tudi znervirala, pa ravno temu se poskušamo izogniti. Po drugi strani pa boste z redno in zdravo prehrano dober vzor svojim otrokom.

Čas zase

Bistvenega pomena za vaše duševno zdravje je čas za sproščanje – za meditacijo, kopel, knjigo in podobno. Najdite ga.

Dober prijatelj

Potrebujete vsaj enega prijatelja, s katerim se lahko pogovarjate o vsem, tudi ko ne gre za otroka. Ni pomembno, ali je on ali ona, ta prijatelj vas bo spomnil, da poleg starševstva obstaja tudi drugi svet.

Najbolja mama na svetu

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor