V srečni zvezi rastejo tudi srečni otroci

Morda ste že slišali za rek: “Če imate srečen zakon, boste imeli tudi srečne otroke”. Mnogi v neprestani skrbi za otroke zapostavljamo partnerja. Dovolj se je samo vprašati, kdaj ste zadnjič preživeli skupne trenutke z vašim partnerjem, ki niso imeli nobene zveze z otroki? Čeprav se vidite vsak dan, je odgovor lahko presenetljiv. Vzemite si dovolj časa za vašo zvezo in se občasno osredotočite samo na vaju. Opazili boste, da ste zato boljši partnerji in boljši starši.

V srečni zvezi rastejo tudi srečni otroci

Če vašim otrokom daste dober vzor in jim pokažete, kako izgleda zdrav odnos med odraslimi, jim boste nudili varnost, samozavest in vero v ljudi. Tako kot pri mnogih drugih stvareh, je tudi vašo zvezo potrebno negovati, da bi napredovala. In ne glede na to, koliko ste zasedeni, je zelo pomembno, da si vzamete čas drug za drugega. Pa naj so to redni izhodi med tednom, dopoldanski pogovori po telefonu ali večerni pogovor na kavču, potrebno je, da se oba zavedata, kako pomembna je redna in zdrava komunikacija.

Podoživite romantiko

Spomnite se prvih srečanj in vseh stvari, ki so vam bile všeč in ki so vas pri partnerju vzburjale. In imejte jih v mislih, ko se vprašate “kako lahko odrasel človek cel večer hodi mimo umazane posode in se je ne spomni pomiti”. Bodite prepričani, da vaš partner nima nobenega namena, da bi se vi počutili slabo.

Vrnite se nazaj v trenutek, ko ste ljubili vašega dragega najbolj na svetu. Pogovarjajte se z njim o teh trenutkih, pokažite mu, da se jih spomnite, da mislite o njih in da so vam pomembni. Pogovor je lahko obema zelo prijeten in lahko pelje v povsem nepričakovano smer.

V srečni zvezi rastejo tudi srečni otroci

Spremenite vaš odziv

Verjetno ste že zdavnaj spoznali, da ne morete spremeniti nobenega okoli vas. Lahko pa spremenite sebe in predvsem način, kako se odzivate. Delajte na temu. Ko vam umazana posoda presede, se zavestno odločite, da ne bo postala vzrok za prepir. Konc koncev je to samo posoda. Namesto da rečete “Se boš ti kdaj spomnil pomiti posodo?” poskusite z “Prosim te, daj, zrihtaj to posodo zame.”

Ko vaš mož naredi nekaj, kar vam ni všeč ali vas moti, ne bodite tiho vse do trenutka, ko se vse nabere in vi enostavno eksplodirate. takoj povejte, o čem je stvar. Npr. “zelo me moti, ko ne sporočiš pravočasno, da boš ostal dlje zunaj, tako kot včeraj. Počutim se, kot da me ne spoštuješ.” In videli boste, da vam bo lažje.

Ni stvar v tem, kaj boste povedali, ampak kako boste to storili

Vsi se prepirajo in to je povsem normalno. A pomemben je način, kako se prepirate. Dogovorite se, da se vedno obrneta drug na drugega na civiliziran način. Morda boste potrebovali dosti vaje, a je vredno. Odkrili boste, da so takrat, ko je vaš ton prijaznejši, tudi besede, ki prihajajo iz vaših ust, prijaznejše in obratno. Pokažite vašim otrokom, da sta oba zmožna brez žalitev razpravljati.

Za negovanje zveze sta potrebna čas in predanost. Rezultata ne bo preko noči, a če se boste potrudili, boste zelo hitro opazili pozitivne spremembe. Videli boste, da lahko tudi v zvezi ljubezen zacveti.

Jovanka Lazarević

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor