Kaj moramo starši vedeti o aplikaciji Pokemon GO?

Lahko rečemo, da je svet zajela “norija” lova na Pokemone. Mobilno aplikacijo Pokemon GO uporabljajo različne starostne skupine, odrasli in tudi tisti nekoliko mlajši – otroci. O tem, ali je v redu, da otroci uporabljajo pametne telefone, se že dolgo razpravlja, vendar tudi to, ali je ta igrica – aplikacija lova na Pokemone – varna za otroke, je prav tako vprašanje za razpravo.

Kaj moramo starši vedeti o aplikaciji Pokemon GO?

Kaj pravzaprav je Pokemon GO in kako jo igramo?

Pokemon GO je mobilna aplikacija, ki se jo enostavno naloži na pametne mobilne telefone. Morda ste že opazili ljudi, ki hodijo po ulicah mesta z dvignjenim mobitelom v rokah. Oni so verjetno v teh trenutkih “lovili” Pokemone. Preprosto povedano, aplikacija Pokemon GO uporablja GPS na mobilnem telefonu in vam preko zaslona prikazuje realnost (dejansko lokacijo, kjer se trenutno ste), dopolnjeno s kakšnim Pokemonom. Ko se Pokemon pojavi pred vami, ga “ujamete” z dotikom na ekranu mobilnega telefona. Aplikacija spodbuja, da gredo igralci ven iz hiše na lov. Največ Pokemonov se v glavnem skriva na realnih lokacijah, kjer se tudi drugače zbira največ ljudi. Se pravi, na javnih mestih, v parkih, trgovskih centrih, muzejih, mestnih trgih in podobno.

Ali je aplikacija Pokemon GO brezplačna?

Sam prenos in namestitev aplikacije na mobilni telefon sta brezplačna. V igrici pa obstajajo možnosti dodatkov, ki jih lahko kupite, da bi lažje napredovali v igri. Obstaja Poke-denar (virtualni denar, ki se ga seveda kupi s pravim), ki je glavna valuta v Pokemon svetu. Z njim lahko kupite dodatna napredovanja, zbiranje moči in ostale dosežke. Igrica se lahko igra povsem dobro in uspešno brez kupovanja dodatkov. Če jo otrok sam uporablja, potem bi bilo dobro izključiti možnost kupovanja, če ne želite, da vas otrok preseneti.

Ali je igrica primerna za otroke?

Iskanje Pokemonov postane odvisnost, enkrat, ko začnete, morate enostavno “zbrati vse”. Lahko se boste znašli na poteh, po katerih sploh ne hodite, lahko celo pridete v skušnjavo, da bi stopili na tuje dvorišče, ker “zagotovo je prav tam Pokemon”. Otroci se z lahkoto “zaigrajo”, zato bi lahko hitro brez razmišljanja vstopili v za njih neprimerne prostore.

Pozitivne strani aplikacije Pokemon GO za otroke

 • zabavna je
 • spodbuja gibanje
 • spodbuja gibanje na odprtem prostoru
 • spodbuja planinarjenje in doseganje ciljev
 • brezplačna je

Negativne strani aplikacije Pokemon GO za otroke

 • Kljub temu je igra v virtualnem svetu.
 • Lahko je nevarna (ne ve se, s kom jo otroci igrajo).
 • Moti pozornost (glede na to, da se med igro gleda v ekran, otroci niso osredotočeni na realnost okoli njih – na primer, med lovom na Pokemona otroci niso pozorni na promet okoli njih, ker niso osredotočeni na realnost).
 • Ne spodbuja druženja.
 • Spodbuja odvisnost.
 • Izrazito troši baterijo mobilnega telefona.

Uradno opozorilo avtorja aplikacije je, da se je ne priporoča otrokom, mlajšim od devet let. Odločitev je seveda na vsakemu staršu posebej, no, verjetno je, da otroci, tudi tisti mlajši od devet let, uživajo v osnovni igri – poiskati in uloviti Pokemona. Če otrok izrecno vztraja pri tem, da bi igral igrico, lahko naredite kompromis in greste skupaj v “lov” med večernim sprehodom, pri tem otroka vi nadzirate. Starši prav tako kot pri drugih odločitvah najbolje veste, če ima igrica negativen vpliv na vašega otroka, če jo že igra ter boste videli, kakšen vpliv ima na otroka in če se je otrok preveč oddaljil od realnosti in razmišlja samo o Pokemonih.

klinfo

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor