Kako biti dober starš preobčutljivemu otroku

Statistike pravijo, da je kar 20% ljudi preobčutljivih. To je t.i. HSP (Highly sensitive people) sindrom, ki osebo spremlja od rojstva do globoke starosti. Čeprav je občutljive odrasle osebe lahko prepoznati, je pri otrocih to malce težje, saj ne moremo biti povsem prepričani, če je to le neka faza ali pa je otrok resnično preobčutljiv.

Kako biti dober starš preobčutljivemu otroku

Male čustvene duše bomo prepoznali po njihovih burnih reakcijah na skoraj vsak dražljaj, s katerim se srečajo.  Dojenčki, ki jih motijo plenice in obleka, težko zaspijo ter jokajo pogosteje od ostalih dojenčkov in malčki, ki se hitro užalijo, ki jih motijo določeni zvoki kot glasno govorjenje ali glasna glasba, so verjetno preobčutljivi.

Zelo občutljivi otroci so običajno polni energije in malce bolj zaskrbljeni od ostalih otrok. Moč lastnih in tujih občutkov jih zelo utruja in obremenjuje. Ni lahko biti starš preobčutljivemu otroku, ker nikoli ne moremo vedeti, kako bo otrok reagiral na neki dražljaj, situacijo ali čustvo.

Dajte jim prostor

Preobčutljivi otroci potrebujejo prostor in čas zase. Pogosto so to otroci, ki se radi igrajo sami ali pa enostavno potrebujejo “time-out” po soočenju z neko situacijo. Spoštujte njihov prostor in čas, ki ga preživijo sami, če jim je to potrebno, da se lahko pomirijo.

Izogibajte se gneče

Zelo občutljivi otroci ne marajo zadušljivih, glasnih in prenatrpanih prostorov. Veliki trgovski centri in prenapolnjeni trgi lahko izzovejo burne reakcije zaradi velike količine luči, zvokov in gneče. Mali občutljiveži se težko soočijo s takim navalom dražljajev, ker čeprav se vam zdi, da bo vsak otrok navdušen nad veselim muzikalom, plesnim nastopom ali otroškim koncertom, so za preobčutljive otroke taki dogodki izrazito stresni.

Kako biti dober starš preobčutljivemu otroku

Pazite, kako reagirate

Če se vaš malček razjoče, ker neko situacijo smatra za krivično ali ga občutki povsem prevzamejo, ne kažite jeze. Zelo občutljivi otroci so v stanju čutiti občutke svojih bližnjih, zato jih lahko vaša jeza še bolj razdraži.

Ne govorite jokajočemu otroku, da naj preneha z jokom, ker ga boste verjetno le še bolj vznemirili. Raje mu recite nekaj kot “vem, da si žalosten, ker tega nisi dobil/uspel, te je nekdo užalil, a če se umiriš, ti bom mogoče lahko pomagal, da popraviš, kar ni prav”. Otroku pokažite sočutje in tako ga boste hitreje pomirili in pridobili.

Igrajte se z otrokom in bodite ustvarjalni

Občutljivim otrokom je zelo pomembno mnenje bližnjih kot tudi čas, ki ga preživijo z njimi. Vaše pomanjkanje časa lahko doživijo kot ignoriranje in nespoštovanje, zato je pomembno, da čim več prostih trenutkov izkoristite za skupno igro in da otroku prepustite izbiro priljubljene aktivnosti. Vsakodnevno igranje z občutljivim otrokom krepi njegovo samozavest in ga utrjuje.

Pri občutljivih otrocih je posebno pomembno razvijati ustvarjalnost, ker so to v glavnem otroci z ogromno domišljije, katerim njihova ustvarjalnost precej pomaga pri odganjanju obremenjujočih misli ter jim pomaga obdelati situacijo, v kateri so se znašli.

Sprejmite svojega otroka takšnega, kot je in mu omogočite dovolj ljubezni, podpore in prostora, da se razvija v bitje, kakršno želi biti. Vedite, da so se  zelo občutljivi otroci sčasoma sposobni naučiti nadzirati svoje velike navale občutkov, veliko jih pa ostane nekoliko bolj občutljivih in se težko soočajo z realnostjo.

Naj imajo v vas polno podporo in razumevanje, vi pa se potrudite v njih videti skrbna in sočutna bitja, ki  intenzivneje slišijo, vidijo in čutijo svet okoli sebe.

Jelena Pervan

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor