Povezovanje mamic

Povezovanje mamic

Piše Saša Petrovič, zakonska in družinska terapevtka

Ljudje hrepenimo po varnih, toplih, zaupanja vrednih odnosih vse življenje. Strah pred osamljenostjo je genetsko zapisan, saj je bilo preživetje posameznika odvisno od močne skupnosti. V preteklosti je imela mlada ženska veliko podpore v razširjeni družini, danes pa ostane sama doma z dojenčkom. Zato je za žensko na začetku materinstva zelo pomembna tudi socialna mreža zunaj družine. Družba, sprememba okolja in svež zrak dobro vplivajo na mamico ter posledično tudi na dojenčka. Če se zapre med štiri stene, se lahko hitro znajde na meji z depresijo.

Stik z zunanjim svetom, po možnosti z mamicami, ki so prav tako na porodniškem dopustu, pa ji daje občutek, da ni sama. Obstajajo razne podporne skupine za mamice, plavanje z dojenčki, telovadba, predavanja o prehrani malčkov, kjer se lahko spletejo prijateljske vezi. Mamice se  velikokrat povežejo tudi preko skupin na socialnih omrežjih. Dobijo se na sprehodu z vozički in si delijo tako vesele trenutke kot tudi težke preizkušnje. Ko ženska zaupa nekomu, ki ga razume, se občutja žalosti, jeze, sramu in nemoči zmanjšajo, saj odnos podobno kot lahko rani, lahko tudi zdravi. V primeru večjih psihičnih težav, ki se pojavijo v najranljivejšem obdobju nosečnosti in po porodu pa svetujem strokovno pomoč.

Sama vodim podporno skupino za mamice z dojenčki. Vsakih 14 dni imamo na voljo prostor, kjer se lahko v miru pogovarjamo. Med pogovori se prilagajamo potrebam dojenčkov. Previjanje, dojenje, hranjenje, igranje, spanje je nekaj, kar sodi zraven. Skozi srečanja se gradi varno povezovanje, kjer je dovoljena ranljivost in vsa čutenja, ki spremljajo žensko ob začetkih materinstva. Včasih sočutno poslušanje pomaga več kot tisoč nasvetov. Občutek, da te nekdo razume in celo doživlja podobno, razbremeni človeka. Teme niso vnaprej določene in jih sproti soustvarjamo, saj damo priložnost vsaki mamici, da pove o čem premišljuje in s kakšnimi izzivi se trenutno sooča. Velikokrat iz ene pripovedi nastane dolg, zanimiv pogovor.

Ženski partner ne more nuditi tako globokega razumevanja kot druga ženska, ki je v vlogi mame. Moški so naravnani na iskanje hitrih rešitev, ženska pa potrebuje biti slišana in videna v svojem pogledu na svet. Ponavadi namesto razumske rešitve problema potrebuje le občutek varnosti in da nekdo reče ‘tukaj sem, ob tebi.’ Zelo pomembno je, da ima možnost izraziti vsa svoja čutenja, dvome, bolečine in tudi lepa občutja. Biti slišana, videna ter sprejeta je tisto, kar daje občutek pripadnosti in povezanosti. Prav tako prijateljice, ki še nimajo svojih otrok ne zmorejo začutiti močne spremembe, ki se je zgodila že z začetkom nosečnosti. Zato vzpodbujam mreženje in prijateljstva žensk, ki so v podobnem življenjskem obdobju. Skupnost daje moč, ki vliva upanje, ljubezen in varnost.

Saša Golob

Saša Golob

Saša Golob je terapevka, ki deluje po modelu relacijske družinske terapije. Ima zaključen podiplomski študijski program Zakonska in družinska terapija. Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Je članica Zakonskih in družinskih terapevtov ter se redno udeležuje supervizije.

Preberi več

Je ustanoviteljica Facebook skupine Saša – zakonska in družinska terapija, kjer s svojimi izkušnjami in terapevtskim znanjem usmerja posameznike k zavedanju lastne odgovornosti za svoje življenje in jih opogumlja za delo na sebi. Ima izkušnje z vodenjem skupine za mamice z dojenčki. Opozarja na pomembnost navezanosti in stika staršev oziroma skrbnikov z otrokom v najzgodnejšem, ranljivem obdobju. Velik pomen pripisuje razreševanju disfunkcionalnih vzorcev, ki se lahko obudijo pri starših ob vstopu novega člana v družino in se prenašajo generacijsko. Prav tako nudi oporo partnerstvu, ki se ob prihodu dojenčka spremeni. Zaradi utrujenosti in odpiranja bolečih potlačenih čustvenih vsebin, se lahko partnerja hitro znajdeta v začaranem krogu konfliktov, nerazumevanja in bolečih občutkov zavrženosti.

Sodeluje z Inštitutom Vita bona, kjer vodi individualne, zakonske in družinske terapije ter piše članke. Je ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer skupina terapevtov odgovarja na anonimna vprašanja članov.

Prav tako ima izkušnje s povezovanjem skupine za svojce alkoholikov. Svoje delo usmerja v raziskovanje življenja odraslih otrok alkoholikov ter odpravo posledic, ki so nastale zaradi disfunkcionalne primarne družine. Opozarja na problematiko alkoholizma in drugih zasvojenosti v družini, ki prizadenejo vse družinske člane.

Verjame v zdravilno moč odnosa, ki lahko spremeni življenje na bolje.

Več na www.sasagolob.si.
Saša Golob

Latest posts by Saša Golob (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor