Prtljaga iz otroštva in … starševstvo

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Prtljaga iz otroštva in ... starševstvo

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

Otroci imajo že v genih zapisano, kaj lahko ob ustrezni negi iz njih postane. Vendar pa tako kot od marjetice ne moremo pričakovati, da bo zrasla v vrtnico ali celo v jablano, tudi od otroka, ki ima npr. tanke in redke laske, ne moremo pričakovati, da bo imel bujne kodre. Tako kot pri rožicah, moramo tudi pri otrocih najprej sploh zvedeti, kaj imamo. Fantka ali punčko, otroka, ki je bolj gibalno ali bolj verbalno spreten … Naloga nas staršev je, da odkrijemo, kaj naši otroci od nas potrebujejo, in da dešifriramo, kaj nam pravzaprav sporočajo.

Eden od izzivov zavestnega starševstva je sprejeti otroka takega, kot je

Pogosto otroka ne moremo sprejeti zaradi naših neizpolnjenih želja in sanj. Morda nismo bili še pripravljeni na otroka, ko je ta prišel. Ali smo si ga predstavljali popolnoma drugače. Morda drugačnega spola, drugačnega karakterja, drugačnih sposobnosti … Morda takega, ki bi dosegel vse tisto, ki sami nismo (z)mogli.

Za tem, zakaj takega in takega otroka ne moremo sprejeti, se skrivajo naše otroške zgodbe, naša neizpolnjena hrepenenja.
Če so le ta tako velika, da zaradi njih ne moremo videti otroka, pogosto vidimo le, kaj otrok ni, ne pa tudi, kaj ta otrok je. Na dolgi rok se otrok ne bo počutil sprejetega.

Hkrati pa bo naredil vse, da bi bil sprejet. Odrezal bo del sebe in to tisti del, ki pri starših ni sprejet. Tako zelo se lahko trudi zlesti v naš okvir, da žrtvuje sebe in lahko postane podoba, maska, ki bo za nas sprejemljiva.
Ko pa bo sam postal starš, bo zaradi teh potlačenih, odrezanih delov sebe imeli težave pri sprejemanju svojih otrok … in krog se bo nadaljeval.

Tako kot naši starši niso odrasli brez čustvenih ran, ki so jih nezavedno kot zapuščino predali nam tekom odraščanja, tako tudi mi, zaradi naših čustvenih ran, prav take zadajamo našim otrokom. Večino časa ne da bi se tega sploh zavedali. To lahko prekinemo le tako, da se zavestno začnemo ukvarjati s svojo dediščino in s tem, kako le ta vpliva na naše otroke.
Starši nas niso nameravali prizadeti. Starši le niso vedeli, kako naj podprejo naše potrebe. Niso vedeli, kako naj skrbijo za rastlinico, ki so jo dobili – za nas.

Namen razumevanja našega razvoja ni v tem, da krivimo starše za vse, česar nam niso zmogli dati, temveč da poglobimo naše razumevanje o tem, kakšne so naše otroške rane, da bolje razumemo sebe, ter da razumemo, kakšne so naše neizpolnjene in nezadovoljene otroške potrebe, ki smo jih prinesli s seboj v odnos s svojim otrokom. Prav te nezadovoljene potrebe bomo, če ne bomo zavestno delali na tem, predali dalje.

Hkrati pa … vsak otrok dobi od staršev prtljago. Ni namen, da je ne bi dobil. La kak kos manj mu naložimo!

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]
Odgovorno starševstvo

Odgovorno starševstvo

V FB skupini Odgovorno starševstvo vam je vsak teden na razpolago strokovnjak s svojo temo. Več o ekipi strokovnjakov in najavljenih temah poglejte na strani Odgovorno starševstvo.
Odgovorno starševstvo

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor