Učinkovito postavljanje mej v 3 korakih

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Zakaj je nujno, da otroku postavite mejo? Otrok potrebuje mejo, ker je to zanj varno, ker ima le tako lahko orientacijo, kaj od njega želite in pričakujete. Kako postaviti mejo, pa je za mnoge starše velik izziv. Veliko je že napisanega o tem, kako otroku postavite mejo, malokrat pa zasledim kar koli o tem, kaj se ob tem dogaja z mamo (ali očetom), pa je za postavljanje meje otroku to ključnega pomena.

Učinkovito postavljanje mej v 3 korakih

  1. KORAK ali težava je ZAKAJ MEJE NE POSTAVITE? Marsikateri starš otroku meje sploh ne postavi ali pa jo postavi tako, da za otroka to sploh ni meja. Zmota, v kateri živi je, da otroka ne sme frustrirati, da bo v tem primeru doživel travmo, morda se noče prepirati, noče biti slab starš, morda so ga kot otroka kaznovali, pa se je odločil, da bo kot starš ravnal drugače, … Raziščite katero prepričanje velja za vas in zaradi katerega otroku mej ne postavljate. Vaš izziv je, da otroku postavite mejo in da mu rečete »NE«. O tem bom govorila v videu v TOREK.
  2. KORAK ali izziv je KAKO POSTAVITI MEJO? Pomembno je, da uporabljate zrcaljenje (npr. slišim, da želiš čokolado), validacijo (ima smisel, ker je res dobra) in empatijo (si predstavljam, da si žalosten, ker jo ne dobiš). Na kratko to pomeni, da otroka slišite in vidite v njegovi želji. Hkrati pa mu postavite mejo, če želi nekaj, česar vi ne želite. To lahko naredite z osebno govorico (vendar bo kosilo čez pol ure, zato ne želim, da zdajle ješ čokolado). Na ta način mu postavite mejo, brez da bi mu kar koli govori o tem, kakšen je on (ni priden, ne posluša, ne uboga, …). Izziv je videti otroka, ga slišati v njegovi želji, ga razumeti, tudi če se z njim ne strinjate. Bodite pozorni na video, ki ga bom objavila v SREDO, kjer bom o tem povedala več.
  3. KORAK ali izziv pa je, ZAKAJ NE VZTRAJATE PRI POSTAVLJENI MEJI? S tem delom procesa ima večina staršev velike težave. Otrok se bo uprl, če mu boste rekli »NE«. To pomeni samo to, da imate popolnoma normalnega otroka, ki se bori zase (ne proti vam!!!). Ker običajno otrok joka, kriči, morda se celo vrže na tla, se starši odzovete na enega od sledečih načinov.

Prva možnost je, da mu popustite, ker ne zmorete držati svoje neprijetnosti ob tem, saj morda mislite, da ste slaba mama/oče, morda imate občutek krivde ali pa nočete frustrirati svojega otroka, ker mislite, da je nesrečen.

Druga možnost je, da želite na silo prekiniti kričanje, ker ga ne zmorete držati, zato kričite nanj, naj neha, ga morda celo udarite, pošljete v sobo, ali odidete vi.

Tretja možnost pa je, da »zdržite« otrokov jok, da se on izjoka in z jokom preneha.

Vse možnosti vodijo v prekinitev joka, hkrati pa vse vodijo tudi v prekinitev stika. Izziv za starša je, da po tem, ko postavi mejo in po tem, ko se otrok temu glasno upre, da starš zmore »držati prostor« za čustveni tornado, ki ga otrok doživlja. To je daleč od tega, da starš »zdrži« jok otroka. Držati prostor pomeni, da (brez da bi reagirali zaradi svoje notranje stiske) počepnete h otroku, odzrcalite, kaj se z njim dogaja, ga omejite, če se fizično znaša nad komer koli, potem pa ljubeče počakate, da ob vas zmore izpeljati cel proces do samopomiritve. Izziv za starša je, da se odziva namesto da reagira ter da zmore otroku dati prostor, znotraj katerega se lahko samoregulira. Več o tem kako vztrajati pri postavljeni meji na drugačen način pa v ČETRTKOVEM videu.

 

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor