Kako otroku pomagati, da sprejema sebe in ni odvisen od sprejemanja in mnenja drugih

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako otroku pomagati, da sprejema samega sebe

Danes dobro vemo, da se samozavest pri otrocih rodi in raste v okolju, v katerem živijo. Vsak dan, vsak trenutek, vaši otroci skozi vaše besede sprejemajo drobce informacij o samih sebi. Starši smo kot govoreče ogledalo, v katerem se otroci opazujejo, raziskujejo in odkrivajo. Na podlagi tega, kar se odseva v ogledalu in tega, kar slišijo, zgradijo predstavo o sebi. Naj bo sporočilo, ki ga prejmejo, pozitivno. S tem jim boste pomagali razviti pozitivno samopodobo, kar je bistvenega pomena, da se naučijo razvijati in uporabljati svoje neizmerne potenciale.

Za vas, dragi starši,  imam dobro novico. Otroka lahko naučimo veščin, kako razvijati in  ohranjati svojo pozitivno samopodobo, kar seveda posledično vpliva na otrokovo samozavest, ne glede na zunanje dejavnike oz. mnenje drugih.

Kaj je samopodoba? Je otrokovo mnenje o sebi, njegovo doživljanje samega sebe, skratka vse tisto, kar si misli o sebi, o svojih sposobnostih, lastnostih, svojem telesu, uspehih, neuspehih …in kako misli, da ga drugi vidijo.

Pozitivna samopodoba pomeni, da zna sprejeti sebe s vsemi svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi. Tak otrok je samozavesten in se v svoji koži dobro počuti.

Otroka, ki ima dobro mnenje o sebi (oz. pozitivno samopodobo), besede vrstnikov ne bodo prizadele, saj se ne bo identificiral z njimi. Svojo vrednost ne določa na podlagi mnenja sovrstnikov, ampak  izhaja iz samega sebe. To pomeni, da otrok sprejema sebe in ni odvisen od zunanjega sprejemanja oz. sprejemanja drugih. Skratka, da se ne primerja se z drugimi, saj sebe sprejema takega, kot je.

Kakšno vlogo imamo starši?

Pri graditvi pozitivne samopodobe svojih otrok moramo imeti aktivno vlogo.

Kako lahko otroku pomagate, da se nauči sprejemati sebe?

Najprej je potrebno delo na sebi

Zamislite se nad samimi seboj in premislite, kaj in kako govorite svojemu otroku. Ni slabo, če se postavite v položaj otroka in si predstavljate, kako bi se vi počutili na njegovem mestu.

Podarite mu svoj čas

Danes je tempo življenja še kako hiter, prehiter. Vedno nam zmanjkuje časa. Poznano, kajne?  Toda verjemite, čas, ki ga namenite svojemu otroku, je vreden zlata. Otrok si ničesar ne želi bolj kot to, da se mu popolnoma posvetite. Začnete lahko z malenkostmi: skupaj zajtrkujte, po službi si vzemite nekaj časa in se pogovorite o tem, kako je preživel dan, zvečer si odtrgajte nekaj časa za večerni ritual, lezite v posteljo skupaj z otrokom, povejte mu pravljico ali poklepetajte. Vedno mu voščite lahko noč in mu povejte, da ga imate zelo radi. Prav odnos, ki ga otrok zgradi s starši, predstavlja temelje, ki so podlaga za vse ostale odnose.

Vaše besede imajo neverjetno moč

Besede, ki jih starši, učitelji, odrasli nasploh, vsak dan namenjamo otrokom, so zelo pomembne, saj prispevajo k  njihovi rasti, dojemanju samega  sebe, krepitvi njihove samopodobe, vzpostavitvi ljubečega odnosa do sebe in drugih, veri vase in v ostale. Zato je pomembno, da ozavestite neverjetno moč svojih besed in uporabljate take, ki otroka opolnomočijo, ga spodbujajo in motivirajo, ne pa obratno.  V razmislek: dejstvo, da se nekaterih besed spominjamo tudi kot odrasli, dosti pove o njihovem močnem delovanju v otroštvu, ko so bile izgovorjene.

Ovrednotite otrokovo lepo obnašanje

Ali ste se kdaj vprašali, kolikokrat ste odreagirali na negativno obnašanje svojega otroka? Kolikokrat na dan pa ste otroka pohvalili za njegov trud in lepo obnašanje? Razmerje vas bo verjetno presenetilo…  Postavite se na njegovo mesto. Kako bi reagirali vi, če bi vas nekdo ves čas opozarjal na vaše napake, spodrsljaje, neuspehe? Veliko bolj pozitiven in učinkovit pristop je, če otroka pohvalite. Pohvala dela čudeže, graja pa ne.

Pohvalimo otrokove lastnosti

Pohvala otrokove osebnosti oblikuje temelje pozitivne samopodobe otroka, ki je osnova za srečo v odraslosti. Zelo pomembna je pohvala, ki se nanaša na otroka kot osebo. Pohvale vezane na  otrokove lastnosti vplivajo na razvijanje otrokovega pozitivnega pogleda nase. To so pohvale kot, na primer: » Ti si prijazen, spoštljiv, radodaren, redoljuben, odgovoren …« Teh pohval ni nikoli preveč.

Kaj pa kritika?

Tako pohvala kot kritika sta sestavna dela vzgoje. Cilj vzgoje je namreč vzgojiti srečnega in samostojnega odraslega, ki bo sposoben življenja v družbi.

Kritika je v vzgoji vedno usmerjena na otrokovo vedenje in ne na otroka samega, npr.:« To, kar si naredil, ni v redu.« In nikoli: »Ti si poreden, neprijazen, nepošten, lump …« Otroku večno kritiziranje pove, da ni dober, da je slab. To pa zelo zbija njegovo samozavest in samopodobo.

Izkazujte mu ljubezen

Ko otroku povemo, da ga imamo radi, začuti, da je ljubljen, da je vreden naše  ljubezni, da ga sprejemamo takšnega, kakršen je. Otrok, ki ima sebe rad, ne bo čutil potrebe, da bi potrditev svoje vrednosti iskal v drugih.

Izogibajte se etiket

Vaše besede se zelo hitro zasidrajo v  otrokovo podzavest. Zato se raje izogibajte negativnim etiketam. Vzdevki kot so »Nesposobnež!«,»Lenuh!«, »Neroda!« , »Bedak!« zmanjšujejo samospoštovanje, ki ga potrebuje vsak otrok. Kajti te besede jemlje resno, doživlja jih zelo intenzivno, jih ponotranjijo in začnejo vanje verjeti do take mere, da bodo postale njihov notranji glas. Namesto tega jih raje opozorite na vedenje, ki ga je treba izboljšati.

Bodite dober zgled

Na koncu bi še dodala, kako pomemben je vaš zgled.  Otroci vas že od prvega dne dalje opazujejo, kako se vedete, kako se pogovarjate, si pomagate, se objemate, se jezite, rešujete težave … Tako pridobivajo znanje, na podlagi katerega bodo nekega dne tudi sami ustvarjali svoje odnose in življenje. Postavite si vprašanje: »Kakšen zgled jim dajemo?«

Zaključila bom z meni zelo priljubljeno mislijo, ki je moj motto.«Pot otroštva boste s svojim otrokom prehodili samo enkrat, za se boj pa pustili dragocen odtis. Naj bo poln brezpogojne ljubezni.«

Ivana Šolc

Ivana Šolc

Ime mi je Ivana Šolc. Prihajam iz Italije oz. bližnjega Trsta, vendar že vrsto let živim in delam v Sloveniji.

V Novi Gorici vodim učni studio za otroke, kjer imam več kot 100 rednih tečajnikov.

Lani novembra je izšla moja knjiga za otroke »Mavrični zaklad«, ki predstavlja pravljični uvod v mavrični svet čustev. Knjiga poudarja pomen čustvenega opismenjevanja otrok, pozitivne komunikacije in uporabe pozitivnih afirmacij, predvsem pa želi vse starše  in ostale odrasle, ki so kakor koli prisotni v življenju otrok, ozavestiti, da ima vsak otrok samo eno otroštvo, odrasli pa pustimo za seboj dragocen odtis, ki naj bo poln ljubezni.
Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor