Ko vas otrokova cmeravost spravlja ob živce

Ko vas otrokova cmeravost spravlja ob živce

»Ko hčerka začne stokati, jo samo objamem. Včasih traja deset minut, da se pomiri, nakar mi pove, da je v redu in gre po svoje. Zdi se, da sta moj objem in bližina vse, kar v tistem trenutku potrebuje, da se spet sestavi. Zagotovo pa to pomaga tudi meni.«

Opisani primer nam lepo ponazori situacijo – če otroku ponudite roko, ko jo potrebuje, mu to pomaga, da se pomiri. Vaša čuječa prisotnost je kot strelovod, ki preusmeri otrokova močna čustva in jih razelektri. Otrok kmalu preneha jokati in stokati ter se posveti prijetnejšim dejavnostim.

Otrokovo javkanje in stokanje lahko starše hitro spravi ob živce, še posebej, če se dogaja pogosto. Mamljivo bi mu bilo zabrusiti, naj že neha s tem in se vede bolj zrelo. Toda otroci pač niso odrasli in stokanje je klic na pomoč. Otroci jokajo, stokajo, javkajo in se cmerijo, ko jih prevzemajo močna čustva, ki jim niso kos. Zato potrebujejo ob sebi umirjeno in ljubečo odraslo osebo, ki jim pomaga, da se pomirijo.

Mogoče se zdi deset minut veliko, še posebej, če se vam mudi v službo ali na sestanek. Toda če si ne vzamete teh deset minut in se posvetite otroku, bo ta zagotovo jokal mnogo dlje in težje se bo pomiril. Izbira je vaša: ali boste preživeli deset minut v procesu umirjanja ali stresa. Pa še nekaj: ali se boste ob koncu dneva sploh spomnili, kam se vam je tako mudilo? No, mogoče se boste. Toda če investirate deset minut za vzpostavljanje ravnovesja v otrokovem razpoloženju, boste zagotovo opazili spremembo v njegovem vedenju, pripravljenost na sodelovanje in močno povezanost z vami.

Predstavljamo vam še nekaj koristi, ki vam jih prinese tistih deset minut, ki si jih je včasih tako težko odtrgati:

  1. Otroku boste pomagali obnoviti občutek notranjega ravnovesja, zato ne bo imel več potrebe po cmeravosti.
  2. Otrok se bo naučil, kako se lahko sam pomiri, ko vas ne bo ob njem.
  3. Otroku boste dali vedeti, da dobro počutje izvira iz nas samih, samo povezati se je treba s svojo notranjostjo. Če se tega ne naučijo, bodo vse življenje iskali potešitev v zunanjih dejavnikih, kot so hrana, alkohol, tehnologija itd.
  4. Napolnili boste otrokovo zalogo pozitivne energije, zato bo ostanek dneva miren in zadovoljen.
  5. Dopustite otroku, da se izjoče, če to potrebuje. Jok očisti dušo in otrok se bo počutil veliko bolje. Pa tudi vi.
  6. Otroku boste pomagali, da se znebi odvečne čustvene prtljage. Otresel se bo tesnobe in počutil se bo veliko bolj sproščeno.
  7. Okrepili boste svoj odnos z otrokom. To je bistvo ljubečega in sočutnega starševstva.
  8. Vedel bo, da ste zmeraj na njegovi strani, ne glede na vse. Zato vam bo veliko bolj pripravljen zaupati in povedati resnico.
  9. Do otroka boste pristopali razumevajoče in sočutno. Tako se bo tudi sam razvijal v ljubečo in razumevajočo osebnost z visoko mero čustvene inteligence.
  10. Pomagali boste tudi sebi, saj boste mirnejši in bolj zadovoljni.

Če želite koristno in učinkovito porabiti deset minut, je to tisto, v kar se splača vložiti svoj čas. Pa tudi če otrok ne joka in stoka, si odtrgajte deset minut na dan za crkljanje na kavču.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor