Otrok grize – kako pravilno ukrepati

Malček in grizenje – v iskanju pravih ukrepov

Če se potrudite pri iskanju globljih razlogov za grizenje, vam bo to vsekakor v pomoč pri izbiri primernih ukrepov. Otroci grizejo, ker se na tak način soočajo z izzivom ali izpolnjujejo svojo potrebo.

Otrok grize - kako pravilno ukrepati

Grizenje je med malčki dokaj normalno vedenje, kar pa pomeni, da je na svetu veliko staršev, ki so glede tega zaskrbljeni. Torej, niste sami. Dobra novica za vse takšne starše in ostale skrbnike otrok je, da lahko vsi glede teh dogodkov lahko veliko storijo in težavo zmanjšajo, s časom pa grizenje celo popolnoma odpravimo.

Da postavite dobre temelje za odpravljanje te težave, se izogibajte dodajanju vzdevkov otroku, ki grize in prosite vse druge iz njegovega okolja, da temu sledijo. Označevanje otrok po njihovih navadah ponavadi vodi k temu, da se otrok preko tega identificira in prevzame te značilnosti, kar bo v vašem primeru problem grizenja le poslabšalo, namesto da bi ga odpravilo.

Zasmehovanje in stroga kazen ne bosta pomagala

Otroci grizejo, da bi se soočili z izzivom ali da bi izpopolnili svoje potrebe. Na primer, vaš otrok lahko grize, ker s tem izraža močno čustvo (recimo frustracijo), komunicira oziroma izraža potrebo po osebnem prostoru (mogoče mu drug otrok stoji preblizu) ali da zadovolji potrebo po fizični stimulaciji. Če boste poskusili razumeti razlog, ki ugrize sproža, boste veliko lažje razvili primeren in učinkovit odziv. Prav tako pa vam bo to tudi v veliko pomoč pri odpravljanju nastale težave.

Zakaj malčki grizejo?

Obstaja zelo veliko razlogov, zakaj otroci grizejo. Nekaj smo jih poskusili našteti. Če menite, da je kateri izmed njih razlog za grizenje vašega otroka, poskusite malo nižje najti še primeren način za spopadanje s to težavo s pomočjo ustrezne strategije, s katero boste težavo lahko odpravili.

Torej, otroci lahko grizejo, ker:

 • Jim primanjkuje jezikovnih znanj, ki so potrebna za izražanje pomembnih potreb ali močnih čustev, kot so jeza, frustracija, navdušenje in tako naprej. Grizenje je zamenjava za sporočilo, za katerega še ne poznajo besed: “jezen sem nate, stojiš mi preblizu, zelo sem navdušen ali rad bi se igral s tabo”.
 • So preobremenjeni z zvoki, svetlobo ali aktivnostjo okolja.
 • Eksperimentirajo (radi bi videli, kaj se ob tem dejanju zgodi).
 • Potrebujejo več aktivne igre.
 • So preveč utrujeni.
 • Jim rastejo zobje.
 • Potrebujejo fizično stimulacijo.

Kaj lahko storim, da grizenje preprečim?

Vprašanja za razmislek

Ko opazujete otroka pri igri, lahko opazite, kdaj bi lahko prišlo do ugriza, naslednja vprašanja bodo v pomoč pri identificiranju, v kakšni situaciji ponavadi pride do tega incidenta:

 1. Kaj se je dogajalo pred ugrizom?
 2. S kom se je vaš otrok igral?
 3. Kdo je bil ugriznjen? Je vedno isti otrok ali jih je več v istem času?
 4. Kaj je počel vaš otrok?
 5. Kje je bil vaš otrok?
 6. Kdo je takrat za otroka skrbel?

Strategije za preprečevanje grizenja

Ko opazite, da je vaš otrok tik pred tem, da bi koga ugriznil, lahko storite naslednje:

 • Otroka zamotite z igračo ali igro
  Predlagajte opazovanje skozi okno ali sprehod v drugo sobo ali ven. Cilj je, da sprostimo napetost in preusmerimo otrokovo pozornost v nekaj drugega.
 • Predlagajte otroku, kako bi lahko uredil situacijo, v kateri začuti potrebo po grizenju
  Na primer: Marku bi lahko povedal “Stojiš mi preblizu. Ne maram, da se dotikaš mojih las”. Če menite, da je potreba otroka bolj po fizični stimulaciji, pa mu ponudite nekaj, kar bo žvečil – krekerji, korenje ali grizalo.
 • Predlagajte način, kako stvari deliti
  Vzemite štoparico, da bodo imeli otroci vizualno predstavo, koliko časa se še lahko igrajo z določeno igračo. V večji skupini otrok pa se prepričajte, da je priljubljena igrača več kot ena. Deljenje pa je seveda eden od najpogostejših vzrokov za grizenje.
 • Branje knjig o grizenju lahko pomaga
  Medtem ko berete vprašajte otroka, kako se počutijo različni liki v knjigi v dani situaciji. Če je otrok že starejši, pa ga lahko prosite, da vam on prebere zgodbo oziroma vam na podlagi slik v knjigi razloži, kaj se je zgodilo. Nekaj primernih knjig: 1. “Teeth are not for biting” Elizabeth Verdick 2. “No bitting” Karen Katz 3. “No bitting, Louise” Margie Palatini

Kaj naj naredim, ko moj otrok ugrizne?

Najprej nadzorujte svoja čustva. Ko malček ugrizne, je to lahko za vas frustracija, čutite jezo, dogajanje je nadležno, vas je sram ali ste zaskrbljeni. Vsi ti občutki so seveda povsem normalni, ampak odziv v času, ko ste čustveno napeti, ni primeren. Zato se pomirite, preden se odzovete  – štejte do 10, globoko vdihnite, naredite pač karkoli, kar vam bo v kratkem času pomagalo, da se boste pomirili.

Z mirnim, a vendar jasnim glasom (brez jeze in vpitja) recite: Nič grizenja, to boli.
Opomnite otroka, kako so se drugi počutili: poglej, Manca joka. Ona joka, ker si jo ugriznil, grizenje boli. Naredite to hitro, preprosto in jasno.

Nato preusmerite pozornost k otroku, ki je bil ugriznjen.
Ponavadi se v takih situacijah odrasli ukvarjamo z otrokom, ki je situacijo napravil. To je negativna pozornost, je vsiljiva in bo povzročila, da se bo takšno vedenje ponavljalo, namesto da bi se končalo. Ko pa starši svojo pozornost usmerijo k otroku, ki ga je ugriznil, svojemu s tem pokažejo, da to ne bo prineslo dodatne pozornosti z njihove strani, ko kažete zaskrbljenost in sočutje do drugega otroka, pa jih ob tem učite še empatije.

ZAPOMNITE SI, DA SPREMINJANJE VEDENJA VEDNO TRAJA DLJE ČASA.

Če se vaš otrok izraža verbalno in lahko govori o svojih izkušnjah, se na situacijo vrnite in se pogovorite, kako bi se je, namesto groženj, lahko lotili naslednjič: Če ti Tomaž vzame ninico in je noče vrniti, lahko rečeš: “Tomaž, to je moja ninica. Vrni jo.” Če je ne bo hotel vrniti, lahko prideš pome in ti bom pomagala. Ali: Če bi se rad igral, lahko rečeš “Bi se igral z mano?” Tako bo tvoj prijatelj vedel, da bi se rad z njim igral in si pripravljen na skupno igro.

Pomagajte mu preboleti

Vprašajte ga: Kaj bi se rad zdaj igral? Mogoče bo pomagalo, če mu ponudite nekaj aktivnosti, recimo plastelin, risanje, igranje s peskom ali vodo, nekaj, kar mu bo pomagalo, da sprosti energijo na konstruktiven način in bo pripomoglo k temu, da se sprosti. Otroka, ki je ugriznil, in tistega, ki je bil ugriznjen, ne smemo siliti v skupno igro, razen če bi si je želela sama. Zapomnite si, da učenje primernega vedenja traja, otrok bo lahko, preden se bo vsega naučil, še koga ugriznil, zato še vedno igro pozorno spremljajte. Pomagalo pa bo, če boste vedno uporabljali enake besede in to čim bolj pogosto, da se sporočilo utrdi (recimo: Nič grizenja, to boli.)

Strategije odzivanja glede na otrokov razvoj

Podpora komunikaciji in jezikovnemu znanju

Če menite, da je problem grizenja zrasel iz nezmožnosti komunikacije, s katero bi se otrok lahko izražal, poskusite storiti naslednje:

 • Otrokove misli spremenite v besede
  Tanja, bi se rada peljala s triciklom? Prosi Miha “Mi posodiš tricikel za en krog?”
 • Pomagajte otroku z nečim, s čimer se lahko izrazi:
  Če je vaš otrok zelo jezen, mu recite: “Maks, kako si jezen! Res si zelo, zelo jezen.” Nato predlagajte naslednje: delajta obraze jeznega, rjovečega leva, trgajta časopisni papir, boksajta v blazine, igrajta bobne, skačita gor in dol – karkoli, kar je za vas še sprejemljivo.
 • Naučite otroka besede, s katerimi svoja čustva lahko izrazi
  Raje me prosi, če bi rad pihal balončke, namesto da mi jih puliš iz rok. Bravo. Tako je prav.
 • Otroku ponudite možnosti, ki so starostno primerne
  Na primer, kaj bi oblekel ali kaj bi se igral. Če imajo otroci na voljo izbiro, jim bomo dali občutek kontrole, to pa lahko zmanjša potrebo po grizenju.
 • Premislite o ocenjevanju govornega izražanja.
  To storite v primeru, ko menite, da je govorni razvoj otroka v zaostanku.
 • Pomagajte otroku, ko se počuti preobremenjenega
  Če je vaš otrok hitro preobremenjen z lučmi, zvoki ali aktivnostjo, lahko poskusite z naslednjimi možnostmi:

  • Imejte ugasnjen TV in radio ali vsaj na nizki jakosti
  • Izogibajte se gneči in izredno aktivnemu okolju (Na primer, trgovine ali igrišča na sončno nedeljsko dopoldne).
 • Pripravite se na aktivnosti z veliko senzoričnimi dodatki
  Kot je kupovanje oblačil, izlet k zdravniku ali zobozdravniku in podobno. Planirajte jih za čas v dnevu, ko je vaš otrok najbolj spočit in sit.
 • Pogovorite se z drugimi, ki še skrbijo za otroka
  Opozorite jih na občutljivost, da boste našli možnosti, kako otroka v takih situacijah pomiriti in najti možnosti v različnih okoljih, ki bodo omogočale zmanjšanje stimulacije iz okolja.
 • Otroku dajte pravi “medvedji” objem
  Ko opazite, da je pod stresom, uhaja izpod kontrole in obstaja možnost, da bi koga ugriznil. To bi lahko pomagalo, da bo otrok spet prizemljem in da bo imel občutek, da ima sam sebe pod kontrolo, pomiril se bo z mislijo, da se bo vse uredilo.
 • Ustvarite udobni kotiček
  V hiši, opremljen z blazinami, knjigami in raznimi tihimi igračami, kot so plišaste igrače. Lahko uporabite tudi šotor kot varen prostor, kjer si otrok od frustracij lahko odpočije. Povejte vsem, da je to prostor, kamor gre otrok takrat, ko si želi da bi bil sam ali ko mu stvari uhajajo izpod kontrole in se mora pomiriti. Poskrbite, da bo imel otrok tak kotiček, kjerkoli se bo pazil.
 • Razložite posledice njihovih dejanj
  Če vaš otrok eksperimentira, da bi videl, kaj se zgodi, ko ugrizne, poskusite naslednje:

  • Zagotovite mu takojšen, močan in kolikor je le mogoče nečustven odziv
   Nič grizenja, to boli. Takoj usmerite pozornost s svojega otroka na tistega, ki ga je ugriznil.
  • Pomagajte otroku razumeti vzroke in posledice
   Ugriznil si Manco, zdaj joka. Ko ugrizneš ,prizadeneš prijatelje. Grizenje ni nikoli v redu.
 • Zagotovite možnosti za aktivno igro
  Če vaš otrok potrebuje aktivnejšo igro, poskusite:

  • Določiti čas v dnevu, ko boste aktivni
   Pojdite na sprehod po zajtrku. Prižgite glasbo med kuhanjem in skupaj plešita.
  • Pogovorite se z ostalimi, ki skrbijo za otroka, da bo aktivna igra res del vsakega dneva
   Malčkov, ki grizejo načeloma ne kaznujemo s pomočjo časa za umiritev in razmislek, ker to lahko vse skupaj samo še poslabša.
  • V vsakodnevno rutino otroka vnesite aktivnosti
   Na primer: 10 poskokov pred kosilom ali raztezanje pred spanjem.
 • Razmislite o spremembah glede spanja
  Če je vaš otrok vidno preveč utrujen razmislite, če so mogoče za vašo situacijo primerne naslednje rešitve:

  • Poskusite postopoma prestavljati čas za spanje 30 do 60 minut pred trenutnim časom.
   Zadevo podaljšujte postopoma nekaj tednov.
  • Vzpostavite urnik za počitek
   V primeru, da otrok ni pripravljen na spanje tekom dneva, bi bilo dovolj že to, da bi ga pripravili do počitka v svoji postelji, medtem bi bral ali le listal kakšno knjigo z nežno glasbo v ozadju.
  • Izogibajte se igralnim srečanjem
   In vsem temu podobnim stresnim situacijam oziroma aktivnostim na dan, ko je otrok preveč utrujen.
  • Povejte otrokovim skrbnikom, da ni dobro spal
   Da bodo zaradi njegove utrujenosti lažje ravnali z njim in se tako incidentom z ugrizi izognili.
 • Podpirajte zdravo pomoč pri izraščanju zobkov
  Če otroku izraščajo zobje, se zadeve lahko lotite takole:

  • Ponudite mu grizala
   Lahko tudi kakšne podobne pripomočke.
  • Omenite, kaj se dogaja tudi ostalim skrbnikom
   Tako bodo lahko tudi oni ponudili podobne rešitve in lažje sodelovali z otrokom.
 • Zagotovite fizično stimulacijo
  Če vaš otrok kaže potrebo po stimulaciji:

  • V pogostih intervalih otroku ponudite zdrave, hrustljave prigrizke skozi dan. Raziskave so pokazale, da to dejansko zmanjšuje incidente z grizenjem.

Kdaj poiskati pomoč

Grizenje je zelo pogost način vedenja in se ponavadi konča nekje med 3 in 3,5 letom starosti. Če malček z grizenjem do takrat ne preneha oziroma se s časom stopnjuje, namesto da bi se zmanjševalo, bi se bilo mogoče pametno posvetovati in naročiti na pregled in oceno stanja pri razvojnemu specialistu za otroke.

Ti specialisti vam lahko pomagajo najti razlog, ki stoji za ugrizi in razviti strategijo, s katero se boste lotili vedenjskega problema. Zapomnite si, da hitra popravila ne obstajajo. Skozi čas in s pomočjo bo vaš otrok slej ko prej nehal gristi in bo začel uporabljati bolj primerne metode za izražanje svojih potreb.

Kaj pa NIKAKOR ne bo pomagalo končati grizenja?

Poniževanje in stroga kazen na račun grizenja nikakor ne bosta problema zmanjšala, bosta pa sigurno povečala otrokov strah in zaskrbljenost – kar bo število problematičnih incidentov zlahka povišalo. Agresivni odzivi, kot sta ta dva, pa otrok niti ne naučijo primernih socialnih veščin, ki bi jih otroci za spopadanje s takšnimi situacijami potrebovali, namesto da bi grizli.

Grizenje otroka nazaj, kot vam znajo določeni predlagati, ni učinkovit odziv. Ni raziskav, ki bi potrdile, da bi tak odziv zmanjšal grizenje. Po drugi strani pa otroka naučite, da je prav ljudi gristi, ko smo vznemirjeni! Zapomnite si, da so človeški ugrizi lahko izredno nevarni in lahko vodijo celo v zlorabljanje otrok, pravzaprav je vsak ugriz že dejanska zloraba. To ni in nikoli ne bo primeren odziv na malčkovo grizenje.

zerotothree.org

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor