Sluz v dihalnih poteh pri otroku – kako se je znebiti

V mrzlih dneh je sluz oz. izcedek v dihalnih poteh pri malčkih pogost pojav. To je rezultat večjega števila virusov, ki napadajo dihalne organe.

Sluz v dihalnih poteh pri otroku - kako se je znebiti
Foto: Jingejammer

Vprašanje mame:

Petletna hčerka ima že od sedmega meseca življenja težave s pljuči. Takrat je imela bronhiolitis, ki se je ponovil še trikrat v naslednjih šestih mesecih. Skoraj vsako virusno okužbo spremlja izcedek iz nosu, ki se je pogosto zlival v pljuča, zato so nam veliko pomagale inhalacije. Otrok je bil več kot 12 mesecev na zdravilu Singulair in stanje se je bistveno izboljšalo – redkeje je prišlo do obstrukcij, od 4. rojstnega dne pa jih ni več. Ker hodi v vrtec, pogosto dobi kakšen virus in se ji spet pojavlja izcedek, ki traja zelo dolgo, včasih celo dva tedna od začetka bolezni. Takrat so pljuča čista, pediater redno spremlja otroka in nikoli nima obstrukcije, kašelj pa zna biti kar trdovraten. Ko pride hladnejše vreme, se vse to pogosteje pojavlja. Poskusili smo različne sirupe in zdravila, vendar brez pravega učinka. Zato imam nekaj vprašanj o tem, kako se znebiti sluzi iz dihalnih poti.

Zakaj ima otrok pozimi več sluzi v dihalnih organih?

Zato, ker je v hladnejših mesecih večje število virusov, ki napadajo dihalne organe. Tem virusom hladno vreme ugaja, zaprti prostori, kjer veliko ljudi in otrok preživlja dneve, pa ugodno vplivajo na njihovo širjenje. To so respiratorni virusi, ki jih je veliko različnih vrst in neredko se dogaja, da so simptomi zelo podobni –  cedenje iz nosu, kašelj, včasih hitrejše in bolj oteženo dihanje. Skoraj vsi pa imajo eno skupno lastnost – povzročajo sluz v dihalnih poteh.

Ali je to pravzaprav astma?

NI!

Pri astmi gre za trajno (kronično) vnetje dihalnih poti. Pri tem se sapnice (bronhiji) na običajno nenevarne povzročitelje odzovejo z močno vnetno reakcijo. Je kronična vnetna bolezen malih dihalnih poti, ki se pod vplivom določenih snovi zožijo, zato je dihanje oteženo.  Če so pljuča vašega otroka čista, pomeni, da nima zoženja dihalnih poti – bronhoobstrukcije, zato to ni astma.

Kakšna je razlika med astmo in bronhitisom?

Poznamo več vrst bronhitisa. Če se bronhitis ponavlja in ga spremlja bronhoobstrukcija – zožitev dihalnih poti, potem je to pravzaprav astma. Če se bronhitis pojavlja redko in ga povzroči kopičenje sluzi v bronhijih, potem to ni astma, ampak virusno vnetje bronhijev.

Se lahko to spremeni v vnetje pljuč?

Težko – malo verjetno.

Očitno je, da vaš otrok NIMA sluzi v spodnjih dihalnih poteh, ker bi potem to bil bronhitis ali obstrukcija, vendar takrat pljuča ne bi bila čista. Ko se sluz dolgo zadržuje v bronhijih in se ne izloči, tako kot bi se moral, obstaja tveganje za vnetje pljuč. Vendar to očitno za vas ne velja.

Ali lahko pomagajo inhalacije?

Lahko. Tu ni dvoma.

Četudi je sluz “visoko” (v nosu, grlu in sapniku) lahko inhalacije pomagajo tudi pri starejših otrocih. Zmotno je mišljenje, da so inhalatorji samo za dojenčke.

Kaj uporabimo za inhalacijo?

Za začetek zadostuje inhalacija z običajno fiziološko raztopino. Ta bo pomagala, da se sluz razredči in tako lažje izloči (izkašlja ali pogoltne). Tako lahko odlično pomagamo otroku.

Kako dolgo in kako pogosto naj se inhalacije izvajajo?

Pri tem ni striktnega pravila – trikrat dnevno po približno pet minut je povsem dovolj in videli boste, kako se bo otrok odzval. Inhalacije izvajajte PRED (ali med) obroki, NIKOLI  po jedi. Po potrebi lahko število inhalacij povečate – ni nevarnosti za pretiravanje.

Ass.dr Goran Vukomanović

Ocena:
[Skupaj: 20 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor