Pozor, klopi prežijo (tudi) na otroke!

Lepi dnevi kar kličejo po sprehodih in aktivnostih v naravi, vendar pa so opozorila zdravnikov zelo jasna: po bivanju v naravi morate obvezno pregledati otroke in sebe od glave do peta in preveriti, če smo kje med potjo pobrali kakšnega klopa. Ker ugriza klopa ne čutimo in ne boli, je zelo pomembno, da opravimo zelo natančen in skrben pregled tako kože kot lasišča.

Pozor, klopi prežijo (tudi) na otroke!

Kaj moramo vedeti o klopih

Klope lahko najdemo na zelenih površinah, kot so dvorišče, parki, travniki in gozd. Klop je parazit, ki se hrani s sesanjem človeške in živalske krvi in tako prenaša povzročitelje lymske borelioze (borelia burgdorferil) in klopnega meningoencefalitisa (KME). Ko klop ugrizne, ne boli. Po ugrizu lahko klop ostane močno pripet na kožo tudi več dni, dokler se ne nasesa krvi. Klopi so aktivni od pomladi do pozne jeseni, v toplejših krajih z milo zimo tudi celo leto. Vsi klopi niso okuženi z bakterijo ali virusom. Okužena oseba ni kužna in ne prenaša bolezni na zdravo osebo.

Lymska borelioza – značilnosti bolezni

Pomembno je klopa čim prej opaziti, ga spretno in strokovno odstraniti in potem spremljati morebitne spremembe na mestu ugriza in prepoznati prve znake bolezni. Klop, okužen z bakterijo borelia burgdorferii, pri ugrizu prenese to spiroheto.

Okužba z limsko boreliozo napade celi organizem, še posebej kožo, živčevje, sklepe in srce. Ker niso vsi klopi okuženi s povzročiteljem lymske borelioze, ugriz klopa ne pomeni tudi nastanka okužbe, a je treba biti pozoren na morebitne simptome in znake bolezni.

Prvi znaki lymske borelioze se lahko pojavijo že po enem dnevu, lahko pa se pojavijo v času enega meseca. Na mestu ugriza se pojavi mozoljček ali krožna pordečitev (erzthema migrans). To je najpogostejši in najbolj zanesljiv znak začetne stopnje bolezni – prvi stadij. Sočasno se lahko pojavijo tudi povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih in tudi povečanje limfnih žlez v bližini ugriza. Tedaj je nujno treba pričeti z zdravljenjem, ker v nasprotnem primeru lahko po 6 do 8 tednih pride do vnetja možganske opne ali živcev, sklepov, srčne mišice in drugh organov, kar je značilno za drugi stadij lymske borelioze. Če tudi tedaj bolnik ne prične z zdravljenjem, lahko po 10 mesecih ali več letih pride do trajne okvare zdravja, invalidnosti in zmanjšanja delovne sposobnosti, kar predstavlja tretji stadij lymske borelioze.

Lymsko boreliozo se zdravi, če se jo pravočasno odkrije!

Klopni meningoencefalitis (KME)

Klopni meningoencefalitis  je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki jo povrzroča KNA virus iz rodu Flavovirusov. Na človeka se lahko prenese z ugrizom okuženega evropskega, gozdnega klopa (Ixodes ricinus). Do zdaj ni znan prenos klopnega meningitisa med ljudmi.

Bolezen je sezonska, pojavlja se v toplejšem delu leta, od spomladi do jeseni, kar je povezano z aktivnostjo klopa.

Večina ljudi, ki jih je ugriznil okuženi klop, nikoli ne zboli. Če pa se bolezen vseeno pojavi, ima dvofazni potek. Po inkubacijski dobi, ki traja 7 do 14 dni, se pojavi prva faza bolezni, ki traja 7 dni, podobna pa je gripi (povišana telesna temperatura, oslabelost, glavobol, bolečine po telesu). Sledi nekajdnevna faza izboljšanja, po kateri nastopi druga faza bolezni, ko se pojavijo motnje v osrednjem živčevju (glavobol, slabost, bruhanje, otrdelost tilnika), včasih pa tudi znaki slabotnosti ali ohromelost ramenskih mišic, rok, nog, dihalnih mišic.

Kako se zaščititi pred klopi

Nas in otroke lahko pred ugrizom klopa zaščitimo takole:

 • Izogibamo se področij z okuženimi klopi predvsem v maju, juniju in juliju. Če pa smo že na takem področju, se moramo izogibati kontakta z visoko travo, nizkim rastjem in grmovjem.
 • Nosimo prilagojena oblačila za bivanje v naravi (dolge hlače, majice in nogavice, svetla obleka, da klopa lažje opazimo).
 • Po bivanju v naravi pregledamo celo telo, vključno z lasiščem.
 • Uporabimo sredstva proti klopom (repelente).

Kaj storimo, če najdemo prisesanega klopa

Pomembno je, da klopa čim prej odstranimo, najbolje v 24 urah po ugrizu.

 • Pri odstranjevanju ne uporabljamo nobenih kemičnih sredstev (eter, alkohol, bencin, olje ipd), zaradi tega, ker to na klopa deluje kot šok in zato lahko izbruha vsebino, ki tako pride v kri, skupaj z virusi oz. bakterijami, če je klop okužen.
 • Klopa odstranimo brez puljenja, mečkanja in trganja. S tanko pinceto klopa primemo čim bliže koži in ga izvlečemo. Mesto ugriza potem izperemo z milom in vodo in razkužimo. Priporoča se tudi, da se na mesto ugriza postavi ledeno oblogo.
 • Če v koži ostane rilček, ga je treba zaradi možnosti sekundarne okužbe odstraniti.
 • Spremljamo znake okužbe – hitro rastoči krožni rdeči madež ali znake, podobne gripi.

Kdaj moramo k zdravniku?

 • Če na mestu ugriza opazimo rdečico, dobimo mrzlico, glavobol, utrujenost in mišično slabost, 1 do 2 dni po ugrizu.
 • Če se okoli ugriza razvija rdečica, srbež ali rumenkasti izcedek iz mesta ugriza – 2 do 14 dni po ugrizu.
 • Če se razvijejo mrzlica, osip po koži, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter simptomi, podobna gripi – 3 do 30 dni po ugrizu.

Vendar pa klopi niso razlog, da bi se zaradi njih zadrževali doma. Uporabimo zaščitna sredstva, primerno se oblecimo in uživajmo v naravi ter po prihodu domov preglejmo, če imamo kje kakšnega slepega potnika.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor