Otrok ne more kakati – kaj lahko storimo

Velika potreba je lahko velik problem. Predvsem kadar pride do zamaška. To je več kot le nevšečnost, zaprtost je lahko življenje ogrožajoče stanje, če ga ne zdravimo. Resno. Kar gre noter, MORA tudi ven. V nasprotnem primeru vas čaka kar nekaj zdravstvenih problemov.

Otrok ne more kakati - kaj lahko storimo

Pregled velike potrebe

Otrokova navada velike potrebe (jap, vsi jo imamo) lahko pove veliko. Črevesne navade vsakega (da ne bomo ob vsem preveč nazorni in šli predaleč v detajle) so različne. In s tem ni prav nič narobe.

Kaj je zaprtost? Problem nastane, ko otrokovo blato postane trdo in suho in povzroča bolečine ob izločanju.

Pri otrocih je zaprtost zelo pogost problem in se jo prav enostavno zdravi, ko se je enkrat zavedamo.

Zakaj je pomembno, da smo na blato pozorni?

Če vaš otrok postane zaprt, bo to povzročilo precej nelagodja in resne komplikacije, če se stanja ne zdravi.

 • Megakolonom – ne, ne gre za novega super junaka, ampak za izraz, ki ga zdravniki uporabijo v primeru, da se vaše debelo črevo raztegne zaradi zadrževanja prevelike količine blata. Raztegnjeno debelo črevo pa ponavadi spremlja še inkontinenca črevesja. In vse skupaj ni prav nič lepo in ne diši po rožicah.
 • Analne razpoke – to se zgodi, ko večja količina blata raztrga kožo okoli anusa.
 • Hemoroidi – ja, tudi otroci jih lahko imajo.
 • Rektalni kolaps – to se zgodi, ko stena danke pade preko nje ali iz nje. Kot si lahko predstavljate, je to lahko izredno travmatično.
 • Čustvena travma – boleče izločanje blata, izzivanje drugih otrok – vse to je lahko travmatične.

Tu pa je nekaj simptomov, s katerimi boste lahko predvideli otrokovo zaprtost.

 1. Izguba apetita – ker se telo ne more ločiti od odvečnega, tudi ne sprejema nove hrane ali pijače
 2. Neredno odvajanje blata – je minilo nekaj dni, odkar je vaš otrok zadnjič kakal? Pomembno je, da ste na to pozorni in z leti bo to postalo precej težavno, ker vas v kopalnici ne bo več potreboval.
 3. Bolečina ob izločanju blata – to je lahko za majhne otroke zelo travmatično in povzroči, da še bolj zadržujejo blato (in posledično zaprtost poslabšajo). Opozorilni znak je kričanje ali jok med kakanjem.
 4. Krvavenje ob izločanju blata – izločanje velike količine blata lahko povzroča raztrganine v danki.
 5. Bolečine v trebuhu – prav nič udobno ni, če je črevesje polno blata, obenem pa to lahko povzroča tudi krče, slabost in trebušne bolečine.
 6. Uhajanje blata – jap, točno tako, kot ste prebrali. Prav nič zabavno ni tako za otroka kot starše. Do tega pride, ko se črevesje zaradi izločanja velikih količin blata popolnoma raztegne in posledično danka začne puščati. Ponavadi gre za večje količine tekočega blata, ki obdaja tršega in izredno smrdi.
 7. Zlovoljen – če je vaš otrok zaprt, se zagotovo ne bo počutil odlično.

Kaj lahko storite?

Pokličite otrokovega pediatra, če menite, da je vaš otrok zaprt. Veliko bo potrebno tako z vaše kot otrokove strani, da boste stvari postavili nazaj na svoje mesto. Vaš pediater bo najbrž predlagal naslednje:

 1. Praznjenje črevesja – če je vaš otrok hudo zaprt, bo potrebno odstraniti vse, kar stoji na poti, da se bo spet črevesje spravilo v delovanje.
 2. Redna odvajala – spet se glede tega posvetujte s pediatrom, nikoli ne dajajte otroku odvajal brez posveta z pediatrom! Če jih ne boste uporabljali v skladu s pravili, so lahko nevarni.
 3. Čas za stranišče – pomembno je, da pripravimo telo na odvajanje blata po rednem urniku. Naj otrok na stranišče sede 15 minut, preden gre in ko pride iz šole. Težko bo otroka obdržati pri miru toliko časa, ampak splačalo se bo potruditi (eh, ali pa podkupiti), da bo otrok sedel na porcelanasti prestol. Naredite iz tega igro, naj bo zabavno, ker je pomembno.
 4. V prehrano vnesite več vlaknin – zdrava zelenjava, sadje in veliko polnozrnatih sestavin bo ohranjalo zadeve v normalnem delovanju.
 5. Več vnosa vode. Vode, ne soka, ne gaziranih pijač. Otrok naj spije dovolj vode. Naj si izbere stekleničko po svojem okusu, ki jo bo lahko imel s sabo in spodbujajte redno pitje vode.
 6. Fizična aktivnost – da se bodo stvari premaknile, se mora premikati tudi otrok. Fizična aktivnost je zelo dobra za ohranjanje rednega delovanja črevesja.

Jap, velika potreba je pomemben del splošnega otroškega zdravja. V naši hiši je bil to velik problem in pravi emocionalni vlakec smrti.

Kirsten

Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor