Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški

Je že kdaj pri vas tekla debata o tem, kdo potrebuje več spanja in zakaj naj bi zjutraj moški prinesel ženski kavico v posteljo in ne obratno?

Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški

Znanstveniki so ugotovili, da ženske potrebujejo za približno 20 minut več spanca od moških – in to zato, pravijo, ker so ženski možgani čez dan bolj obremenjeni. Raziskavo so opravili na vzorcu 210 moških in žensk v srednjih letih.

“Ena od glavnih funkcij spanja je omogočiti možganom, da si opomorejo in se obnovijo,” je povedal avtor raziskave Jim Horne, izvedenec za spanje, prej direktor Centra za raziskave spanja na loughboroughski Univerzi.

“Med globokim spanjem se korteks, del možganov, ki skrbi za miselni spomin, govor in podobno, odklopi od čutil in se preklopi v način za obnavljanje.”

Prof. Horn pravi, da je količina potrebnega spanca odvisna od zahtevnosti in intenzivnosti možganske aktivnosti čez dan. Bolj kot vaše možgane uporabljate čez dan, več časa potrebujejo za obnovitev, kar pomeni, da potrebujete več spanja.

“Ženske so nagnjene k večopravilnosti – veliko stvari počnejo hkrati in se hitro prilagajajo – in zato možgane bolj uporabljajo kot moški. Zaradi tega imajo večjo potrebo po spanju. Ženske povprečno potrebujejo 20 minut spanja več, nekatere nekaj več, druge nekaj minut manj.”

Vendar pa tudi moški z zahtevnimi službami, ki vključujejo veliko odločanja in razmišljanja, potrebujejo več spanja kot ga potrebuje povprečen moški.

Povprečna odrasla oseba potrebuje med 6 in 8 ur spanja na noč. Nekaterim zadostuje že 6 ur, drugi pa potrebujejo več. Pomembno je, da imajo ljudje dovolj spanja, da se potem čez dan ne počutijo pretirano zaspani.

Raziskava je tudi pokazala, da je slab spanec pri ženskah povezan s številnimi stranskimi učinki. Pri ženskah, ki se ne uspejo dovolj naspati, so ugotovili povečano raven psihološkega stresa, večji občutek sovražnosti, depresijo in jezo, pri nenaspanih moških pa tega niso zasledili.

In kakšne so razlike med ženskimi in moškimi možgani? Veliko jih je.

Leta 2014 so opravili raziskavo na 949 moških in ženskah. Testirali in merili so njihovo možgansko aktivnost. Raziskava je pokazala, da imajo moški več povezav znotraj posamezne možganske poloble, ženske pa več povezav med njimi. Ugotovili so tudi, da lahko možgani žensk bolje delujejo pri hkratnem izvajanju večih opravil, moški možgani pa so lahko globoko osredotočeni samo na eno stvar.

Večopravilnost zahteva od možganov več energije in truda, kar pojasnjuje, zakaj ženske potrebujejo več spanja od moških.

Dr. Apostolos Georgopoulos iz Medicinskega centra v Minneapolisu pravi takole: “Ženski možgani se vsekakor razlikujejo od moških.Ugotovili smo, da je pri ženskah v številnih različnih nalogah obdelava informacij približno 5-krat hitrejša kot pri moških in da za enake kognitivne zmogljivosti ženske uporabijo veliko manj možganov kot moški.”

Vendar pa imata hitrost in učinkovitost svojo ceno. Znanstveniki pravijo, da so moški možgani prožnejši od ženskih, ki so bolj dovzetni za poškodbe. Če so poškodovani, se moški možgani hitreje in celoviteje opomorejo, zaradi česar je proces nočnega okrevanja možganov zelo pomemben.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor