9 največjih napak ob ločitvi, ki lahko vplivajo na vaše otroke

»Otroci imajo svojo osebno resnico. Nekaj, kar verjamejo o sebi,« pravi dr. Phil, znan ameriški psiholog. In ta osebna resnica je lahko ranjena, če so vpleteni v hude spore med njihovimi starši, še posebej v obdobju ločitve. Različni pogledi na stvari in spori, ki lahko nastanejo zaradi njih, so popolnoma normalen del življenja. Lagali bi, če bi trdili, da se nekateri ljudje nikoli ne sprejo. A velika razlika je v tem, če so ti spori konstruktivni, torej da iz njih lahko izluščite nekaj dobrega, ali pa destruktivni, in so za nameček vanje vpleteni tudi otroci.

9 največjih napak ob ločitvi, ki lahko vplivajo na vaše otroke

Ko sem se ločevala, bi mi modre misli in napotki tega ameriškega psihologa prišle še kako prav. Velikokrat sem bila v dvomih, ali delam prav ali narobe, ali bom svoji hčeri dajala dovolj čustvene opore in podpore, a da le-te hkrati ne bo preveč. Spraševala sem se, ali bom z njenim očetom uspela vzpostaviti dober dialog in ohraniti dobre stike. Vse to mi (nama) je uspelo, a ne na račun otroka. Ko sem prebrala spodnji članek, sem dobila še dodatno potrditev. Če ste v dvomih tudi vi, si preberite modre misli dr. Phila, morda lahko pomaga tudi vam.

Dr. Phil bivšima možu in ženi, ki sta bila dolga leta v sporu na račun njunega 9-letnega sina, razlaga, kako slabo lahko njun konflikt vpliva nanj. »Otrok lahko dobi občutek, da je manjvreden, ko se primerja z drugimi otroki. Ima ranjeno osebno resnico in se počuti drugorazredno.«

Dr. Phil razkriva 9 največjih in najbolj pogostih napak, ki jih starši počno ob ločitvi ali ponovni poroki. Pravi, da je za otroka najslabše, če:

1.       Ga uporabljate kot sredstvo, ki vam bo pomagalo priti bliže bivšemu partnerju;

2.       ga zaslišujete o bivšem partnerju (kako je, kaj počne in podobno);

3.       prenašate svoja čustva nanj;

4.       ga silite, naj izbere stran (očeta ali mamo);

5.       spreminjate družinska srečanja v neprijetne dogodke;

6.       ga izkoriščate za družbo ali podporo;

7.       ravnate z njim kot z odraslim;

8.       svoje čustvene potrebe zadovoljujete prek njega;

9.       ga preveč razvajate zaradi občutka krivde.

Staršem na srce polaga 2 stvari:

  • Otrok nikoli ne obremenjujte stvarmi, ki jim niso kos;
  • od njih nikoli ne zahtevajte, da se spopadajo s težavami odraslih.

Vedite, da se otrokove potrebe, ko se starši ločujejo, povečajo.

Najbolj od vsega pa otroci potrebujejo:

  • Odobritev,
  •  zagotovitev varnosti,
  • veliko razumevanja in zaščite pred občutki krivde zaradi ločitve,
  •  red,
  •  stabilnega starša.

Otroku postanite zaupnik, predvsem pa njegove interese postavite pred svoje.

Polona Kisovec

Polona Kisovec

Polona Kisovec, po izkušnjah poslovna ženska, tekstopiska, predavateljica in mentorica mladim podjetnikom, s srcem mama, s strastjo do ustvarjanja in pisanja ponoči avtorica knjige “Zakaj Sončni princ in Lunina vila ne živita skupaj? ter ustanoviteljica in idejna vodja Woustarja.

Polona je znala iz boleče ločitve in poraza ustvariti zmago. Kot otroku ločenih staršev se ji je zgodilo ravno to, česar se je v življenju najbolj bala - da se bo tudi sama ločila.

S spremembo v življenju, ki spremlja ločitev, se je tako soočala kot otrok in kot starš. To jo danes navdihuje s pogumom, da prek WOUSTAR.SI (World of Uniqueness - svet edinstvenosti) odkrito spregovori o svojih izkušnjah in o svoji zgodbi. S tem želi pomagati tudi drugim, da ne glede na situacijo, v kateri so se znašli, ohranijo sebe in vzpostavijo ravnovesje zase in za svojega otroka ter mu s tem omogočijo, da žari v sreči.
Polona Kisovec
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor