Dober način, da izveste, kaj se v vrtcu dogaja z vašim otrokom

Starš: “Kako je bilo v vrtcu?”
Otrok: “Dobro.”
Starš: “Kaj ste delali?”
Otrok: “Nič.”
Starš: “Kaj ti je bilo všeč, ker praviš, da je bilo dobro?”
Otrok: “Vse mi je bilo všeč.” ali “Nič mi ni bilo všeč.”

Dober način, da izveste, kaj se v vrtcu dogaja z vašim otrokom

Nekateri otroci preživijo tudi do devet ur dnevno v vrtcu. Tam imajo svoj svet, za katerega vi ne veste. Vi pa bi želeli vedeti, kaj se dogaja, kako se ima, kaj počne, vaš otrok pa o vrtcu noče govoriti ali nerad karkoli pove. Ni prav, da starš vztraja pri pogovoru o vrtcu, če sam otrok preprosto o tem nočne govoriti. To, kar vas zanima, lahko izveste tudi skozi igro. Dober način, da izveste, kaj se vašemu otroku dogaja v vrtcu je, da se z njim igrate vrtec. Jaz sem to naredila s starejšim otrokom. Poleg tega, da sem ogromno izvedela, smo v igri tudi zelo uživali.

Igrajmo se vrtec

Najprej morate otroka vprašati, če se želi igrati vrtec. Če ni razpoložen, ne vztrajajte. Otrok se igra zaradi zadovoljstva, ki ga med igro občuti, ne pa zaradi zunanje prisile s strani starša. Enkrat kasneje mu lahko poveste, da mu želite pokazati neko novo igro (igro vrtca). Če mu bo igra všeč, vas bo vedno znova prosil, da se to igro skupaj igrate. Pri nas je bilo to nekako spontano, ker je otrok navdušeno sprejel predlog. Moj je bil samo predlog, koncept in tok igre pa sem prepustila njemu. Rekel mi je, da bom jaz vzgojiteljica, on pa otrok. Povedal mi je, kje naj sedim in kaj naj počnem. Plišaste igračke (medo, kuža, miška, želva …) so bili prijatelji. Npr. določil je, da bo medo Peter, žaba Ana itd.  Med samo igro sem veliko izvedela: kako otrok preživlja čas, kako rešuje konflikte s prijatelji, s kom se najraje igra … Izvedela sem veliko tudi o vzgojiteljicah in drugih otrocih (katerega otroka najpogosteje kaznujejo, kdo rad tožari, kdo skoraj vedno vse poje, kdo noče jesti, s katero deklico se druge deklice nočejo družiti …).

Otroci se radi pretvarjajo in imajo radi igre vlog. Še posebno deklice rade imitirajo vzgojiteljice. Opazujejo in absorbirajo njihovo mimiko in gestikulacijo in presenečeni boste, kako dobro lahko naši otroci imitirajo vzgojiteljice. Oponašanje je en od načinov, s katerim se otroci učijo. Poleg tega sta pretvarjanje in uporaba domišljije ključna za razvoj empatije, kreativnosti, sposobnosti reševanja težav … Igra imitacije oziroma igra pretvarjanja in vživljanja v druge vloge je način, da se otrok osvobodi napetosti, da se nauči upravljati z negativnimi čustvi, da zadovolji svoje otroške želje in potrebe in da se počuti odraslega.

Skozi igro se z otrokom povežete na bolj smiseln način. Zato uživajte v skupni igri.

Psihologinja Branka Vasilev

Ocena:
[Skupaj: 24 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor