Norveška zgodba iz vrtca: Pustite otroke ven na dež!

Da bi se otrok razvijal pravilno, se mora soočati s takšnimi ovirami, ki jih lahko uspešno premaguje. Z vsakim malim uspehom se zaupanje v lastne sposobnosti pri otroku veča – pridobiva na samozaupanju.

Norveška zgodba iz vrtca: Pustite otroke ven na dež!
Foto: Kyle Flood

Zato težave pri razvoju otrokovega samozaupanja nastanejo takrat, ko so ovire zelo velike in za otroka nepremagljive ali takrat, ko otrok ovir sploh nima. Tipičen primer za to je vrsta vzgoje/razvoja otroka, ki jo imenujemo prezaščitenost.

Preberite norveško izkušnjo dr. Ranka Rajovića, člana Upravnega odbora Mense Inernational in predsednika Mensinega svetovnega Odbora za nadarjene otroke:

“Na Norveškem sem doživel nekaj zanimivega. Prihajam v vrtec, dež pa lije z vseh strani, kot iz škafa. Pridem v vrtec in vprašam, kje so otroci, vzgojiteljica pa reče, da so zunaj. In vidim, da se igrajo zunaj, s kanglicami, v dežnih škorenjčkih in pelerinah. Gledam in ne morem verjeti. Vprašam jo, če se starši ne pritožujejo. Ona me začudeno pogleda in reče, da ne, saj se morajo otroci naučiti živeti na dežju, ki pogosto pada.

In še nekaj. Ob torkih in četrtkih gredo na sprehod, uro hoje do igrišča, kjer se eno uro igrajo in potem nazaj. Ni važno, če je dež ali sneg, oni morajo oditi. Pri nas so me pred nedavnim klicali starši, ki so zahtevali prepoved krosa skozi gozd zaradi strahu, da se otrok ne bi spotaknil ob korenine in so želeli, da bi tekli po betonu. Na srečo jim to ni uspelo.”

Zelena učionica

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor