Zakaj je zagrizenost ena od najpomembnejših kvalitet za zgodnji uspeh

The Scripps National Spelling Bee (organizacija ameriškega mednarodnega črkovanja) prireja najbolj spoštovano in napeto tekmovanje. Zmaga na tem tekmovanju po mnenju psihologov ni sestavljena zgolj iz visokega inteligenčnega kvocienta ali talenta. Otroci, ki so zmagali, so ponavadi bili konstantno željni znanja in pripravljeni sami od sebe čas nameniti vaji. Nikakor niso bili pametnejši, le močneje so prijeli za delo. Vztrajnosti in strasti do dela k dolgoročnemu cilju pravimo zagrizenost.

Zakaj je zagrizenost ena od najpomembnejših kvalitet za zgodnji uspeh

Angela Duckworth, ki je pričela s to študijo, je sledila kadetom West Point-a in študentom elitnih univerz, prodajalcem in učiteljem. V vsakem primeru je ta zagrizenost bila veliko bolj odločilna za zgodnji uspeh, dobro počutje in zadovoljstvo kot pa inteligenca, akademski dosežki ali talent. Izkazalo se je, da je vsaj pri moških zagrizenost boljši pokazatelj od vseh ostalih standardnih osebnostnih lastnosti, da bo oseba ostala poročena.

»Mišljenje, da morajo otroci dobivati same petice na vseh mogočih področjih in da se morajo potem odločiti za napredne predmete, je napačno razumljeno« pravi Duckworth. Dejstvo je, da se nekateri otroci rodijo z veliko večjo zagrizenostjo. Ampak bolj kot IQ, ki je relativno stalen, je zagrizenost nekaj kar lahko dosežemo in izkoristimo. Kako torej gojiti zagrizenost svojega otroka za zgodnjo uspešnost? Poskusite z naslednjimi nasveti.

Začnite zgodaj

Ne samo v mladih letih, tudi zgodaj zjutraj. Admiral Williams McRaven v knjigi »Grit to great« (Z zagrizenostjo do odličnosti) pravi, da je glavna stvar, ki se jo je naučil v času urjenja pri marincih, ta, da je pospravil svojo posteljo. »Če se začne dan z nečim, kar se morate naučiti narediti do popolnosti,« pravi »in če pridete domov po slabem dnevu, vas bo tam še vedno čakalo nekaj, kar ste storili popolno.«

Ideja je, da ima otrok nalogo, za katero je zadolžen zjutraj in se bo dobro počutil, ko jo bo izpolnil že tako zgodaj. Izziv za starše na tem mestu je, da sami ne popravljajo otroških postelj, ki so jih pospravili otroci, saj bi jim s tem sporočili, da svojega dela niso opravili dovolj dobro.

Hvalite trud, ne rezultatov

Ko se starši osredotočijo na otrokov trud, se bodo nanj osredotočili tudi otroci. Ko izrečete besede, kot so »bravo, ker nisi obupal« namesto »zelo si pameten«, bo to v njihove glave vsadilo idejo, da je izvor njihovih dosežkov v trudu in ne v nekih kvalitetah, nad katerimi sami nimajo vpliva. Pomembno je, da ne pozabimo, da bo vsako samo-omalovaževanje negiralo, kar bi jih radi naučili.

Potrudite se in tudi sami glejte na življenje pozitivno

In vsakič, ko vaš otrok izreče besede kot »tega ne zmorem« ali »tega nočem več početi«, ga opomnite, da jih zamenja s pozitivnimi, ki jih uporabljate sami.

Spodbujajte s primeri

Laboratorijske raziskave, ki jih je opravila Duckworthova v sodelovanju z šolskimi učitelji, so pokazale, da je za študente veliko manj stresno soočanje s procesom učenja in spoprijemanje z njim, če vedo, da so se tudi profesionalci v tej panogi izredno namučili, da so osvojili svoje znanje. Delite z otroki svoje primere zagrizenost ali jim predstavite kakšne druge zagrizene vzornike s pomočjo knjig, da bodo lažje razumeli. Albert Einstein je rekel, da je genialnost sestavljena in 99 odstotkov trdega dela in enega odstotka znanja.

Zavezati se

Ne glede na to, ali gre za nogomet, balet ali petje, zahtevajte, da otrok zaključi obdobje ali letnik, ko se je enkrat odločil z nečim začeti. Mogoče je, da bodo stvar sovražili, kar bo za vas težko spremljati, ampak preko tega jih boste naučili zagrizenosti. Ves čas siliti otroke v nekaj, česar ne marajo. je seveda lahko slabo za njihovo samozavest. A če jih pripravimo do tega, da vsaj dokončajo leto, jih bomo naučili, kaj pomeni zavezati se k nečemu.

Prav tako pa jim boste pokazali, da jih očka in mamica ne bosta pustila na cedilu ob prvem občutku nelagodja ali dolgočasja. Medtem ko lahko spodbujate zgodnjo uspešnost kot starši, je zavezanost odvisna od otroka. Ko se enkrat leto zaključi in ne glede na to ali se bo k temu športu ali aktivnosti še kdaj vrnil, še vedno proslavite otrokov uspeh tako, da boste pokazali navdušenje nad trudom in ne rezultatom.

Pomagajte otroku odkriti in negovati njegovo strast

Ena od značilnosti “zagrizenih” ljudi je, da so “posebno motivirani za doseganje cilja tako, da so na to osredotočeni in da v tem vidijo smisel in namen”. Z drugimi besedami, eden nujnih pogojev za gojitev dolgoročne zagrizenosti in uspeha je strast.

Morda bo minilo več let ali desetletij, preden bo vaš otrok našel svojo. Če boste preveč pritiskali nanj, boste lahko dosegli nasprotni učinek. Neprestano vzbujajte otrokovo radovednost in ga izpostavljajte stvarem, ki so mu všeč, saj mu boste s tem pomagali najti njegovo strast.

Deborah Song

 

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor