Skupaj planirajte in bodite povezani

Skupaj planirajte in bodite povezani

Kot sem že pri družinskih sestankih omenila, si omislite družinski planer (tabla, samolepilna tabla) na katerega lahko pišejo vsi družinski člani in je viden vsak dan. Na začetku tedna si skupaj zapišite kakšni so vaši plani, kateri otrok ima kakšno dejavnost in kako ste organizirali prevoz. Na urnik si zapišite vse izven službene obveznosti in službene obveznosti, da se bosta s partnerjem lažje uskladila. Starejši otroci pa lahko še sami zraven zapišejo, kateri dan imajo kaj, tako da ne bo prišlo do nesporazumov ali neusklajenosti urnika. Ob koncu tedna si zmeraj planirajte kakšno skupno dejavnost ali je to družinski izlet ali le skupen sprehod v bližnji gozd, ki vas bo povezal in se ga boste veselili vsi družinski člani.

Na našem družinskem planerju imamo tudi zalepljene motivacijske družinske kartice in vsak teden zapišemo novo pozitivno misel. Kar je odlično, ko prideš domov po napornem dnevu, da se ustaviš in prebereš misel, ki te dvigne in pozitivno usmeri. Odkar imamo skupen družinski planer, je tudi manj nesoglasij med nama s partnerjem, saj oba veva, kdaj ima kdo izmed naju kakšen dodaten popoldanski sestanek ali športno aktivnost in to nama omogoča, da uskladiva, kdo bo doma z otroki in kdo odsoten. Kvalitetno preživet čas z družino je odvisen od organizacije in dobrega planiranja.

Pri nas doma vse kar planiramo, planiramo skupaj. Ravno včeraj nam je crknil pralni stroj in smo že skupaj izbrali pralni stroj, po katerega gremo vsi skupaj v trgovino. Vem, da je včasih naporno iti z otrokom v trgovino, sploh kakšno tako, ki nima prilagoditev (igral, igrač, animacije) za otroke. Vsekakor pa s tem načinom otroka učimo veliko več. Učimo ga odgovornosti do družine, potrpežljivosti, ko čakamo na prodajalca in dajemo mu občutek povezanosti z družino. Ko bodo domov pripeljali pralni stroj, bo otrok lahko babicam povedal, da ga je on pomagal izbrati. Kako bo to ponosen nase!

Spomnim se kot otrok, kako sta me starša vključevala v različne razgovore o tem, kakšno sedežno bi kupili, kam gremo na morje in kaj jesti za kosilo. Počutila sem se pomembno v družini in pripadno. Ta občutek želim razviti tudi pri svojima otrokoma. Vabim vas, da že danes skupaj z otroki planirate in načrtujete, kaj boste počeli popoldan, kaj boste jedli za kosilo oziroma kam načrtujete čez poletje. Pogovarjajte se, razvijte debato, že 3-letniki vas uspejo presenetiti z odgovorom.

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor