Zagotovljeno manj drame in več ljubezni

Ste naveličani zaobljub? Predstavljamo vam deset preprostih načinov, da izboljšate svoje starševstvo, ne da bi morali sprejemati novoletne ali kakršnekoli že zaobljube. Pripnite si jih na hladilnik, da jih imate vsak dan pred očmi. Zagotavljamo vam manj drame in več ljubezni.

 

Ni treba, da otroci zmeraj dosežejo svoje, potrebujejo pa občutek, da so razumljeni. To pravzaprav vsi potrebujemo. Karkoli vaš otrok reče ali naredi, ima razlog za to. Tudi ko postavljate meje, poskušajte to narediti na sočuten način. Namesto da rečete »Nehaj potiskati brata!«, poskusite na drugačen način »Želiš da se brat premakne, da boš lahko dosegel tovornjak. Prosi ga, naj se ti umakne.«

 

Namesto, da zavpijete »Nehaj se igrati z žogo v hiši!« poskusite z »Žoga je za zunaj. V hiši lahko mečeš le plišaste igračke v banjo.«

Smeh spreminja kemične sestavine v telesu, raven stresnih hormonov se zniža, otroci raje sodeluje in lepše spijo. Smeh tudi zviša raven hormonov, ki delujejo povezovalno in krepijo odnose.

Kot starši morate otrokom postavljati meje in v nedogled ponavljati omejitve in prepovedi. Zato recite DA vedno, ko to res lahko, brez večjih posledic. Tudi ko morate izreči prepoved, recite to prijazno, ljubeče in razumevajoče: »DA, čas je da pospraviš, pri tem ti bom pomagala in DA, lahko pustiš stolp. DA, lahko se pritožuješ in DA, če pohitiva, bova prebrala še kakšno zgodbico več. DA, to lahko storiva na zabaven način. DA, obožujem te in DA, res sem srečna, da si moj otrok.«

Čas, ki ga posvetite otroku, krepi vajin odnos. Če imate več otrok, vsakemu posebej posvetite nekaj časa dnevno. Takrat samo bodite z njim, brez ukazovanja, pridiganja, moraliziranja, učenja. Za otroke je to resnično potrebno in zdravilno, kot vitamini.

Kako se bodo otroci naučili nadzorovati svoja čustva, če tega ne vidijo pri svojih starših? Vi ste otroku najmočnejši zgled.

Otroci imajo pogosto občutek, da je telefon najpomembnejša stvar v življenju staršev. Če ugasnete te moteče dejavnike, ko ste v družbi otrok, si bodo to za večno zapomnili.

Otroci potrebujejo veliko gibanja na svežem zraku, v naravi. Gibanje zmanjšuje stres in izboljša počutje. Tudi pri odraslih.

Omejitve so potrebne. Toda če otrokom dovolite izraziti svoja čustva, se jih bodo prej naučili obvladovati. Stopite jim nasproti: »Po tvojem govoru vidim, da si zelo vznemirjena. Povej mi, kaj te muči. Bova skupaj poiskali rešitev.« Otrok se bo pomiril in se sčasoma naučil sam rešiti težavo.

Sočutni, prijazni in ljubeči ste lahko le, če dobro poskrbite tudi zase. Včasih je to težko, vendar je izredno pomembno. Privoščite si dovolj spanca, imejte se radi. Bodite pozorni na svoje počutje tekom dneva. Vsak dan naredite zase nekaj, kar vas spravi v dobro voljo. Vaše dobro počutje se prenaša tudi na vaše otroke.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor